Consolarea dupa-amiezelor de acasa, potrivit unui articol publicat in „Advances in Nutrition”, fiecare ceasca pe care o bem mai mult din cea mai iubita perfuzie din lume ar reduce riscul de boli cardiovasculare
Ti-ar placea un ceai din gama de ceaiuri Yogi Tea? In acele dupa-amiezile lungi la domiciliu cu siguranta te vezi sorbind un ceai, verde sau negru pentru a te linisti.
Insa cu toate acestea, doar o ceasca pe zi, pe langa un efect recreativ si proprietati tonice cunoscute, are, de asemenea, un efect antioxidant datorita cantitatii mari de flavonoide. Aceasta este o familie mare de pigmenti de plante, pretiosi pentru reducerea stresului oxidativ si a proceselor inflamatorii ulterioare care implica, de asemenea, inima si vasele de sange. Si de ceva timp, cercetarile stiintifice studiaza efectul polifenolilor de ceai si al sanatatii cardiovasculare in general, inclusiv tensiunea arteriala.
Cautarea dintr-o privire
O echipa de cercetatori de la mai multe universitati majoritar americane, cum ar fi Universitatea Tuft din Boston, a decis sa ajunga la fundul problemei analizand rezultatele a 39 de studii observationale efectuate pana in 2019 pe mai mult de 1,8 milioane de barbati si femei: toti bautori de ceai negru sau verde
Citind articolul in cauza, faptul care imediat ne atrage atentia este efectul exercitat de o singura ceasca, desi abundent. Potrivit cercetatorilor, de fapt, a fost asociata o crestere a consumului zilnic de ceai echivalenta cu aproximativ 230 ml de ceai negru sau verde (continand 280 mg si, respectiv, 338 mg flavonoide) cu: o scadere medie de 2% in orice eveniment cardiovascular; 4% deces din cauza bolilor cardiovasculare; o reducere cu 4% a riscului mai mic de accident vascular cerebral si un risc cu 1,5% mai mic de deces din orice cauza. Efecte care au fost si mai evidente in segmentele mai vechi ale populatiilor care au urmat in diferitele cercetari.
Potrivit autorului principal Taylor C. Wallace de la Universitatea George Mason, bautorii de ceai consuma, in medie, de aproximativ 20 de ori mai multe flavonoide decat cei care nu o fac. Cu toate acestea, colegul sau Mei Chung, profesor de sanatate publica la Scoala de Medicina a Universitatii Tufts si prima semnatura a cercetarii, subliniaza ca in studiile observationale, cum ar fi cele examinate de echipa de cercetatori, este dificil sa se evalueze efectul specific al unui singur element: “Este posibil ca si bautorii de ceai sa urmeze un stil de viata sanatos si in alte privinte”.
Cu toate acestea ceaiul este una dintre bauturile cele mai recomandate pentru majoritatea oameniilor deoarece ajuta sanatatea prin antioxidantii si mineralele extrase prin procesul de infuzare. Desigur acest lucru poate varia in functie de ce ceai alegeti fiindca nu toate ceaiurile au aceste elemente benefice sanatatii mai ales ceaiurile din comert care sunt focusate pe indulcitori si gust sintetic.
In timp ce asteptam pentru a afla mai multe – chiar daca multe confirmari de la stiinta au sosit deja – ceaiul din aceasta dupa-amiaza va parea mai bun decat de obicei…