Miere ce este, cum se formeaza, cate soiuri exista

Miere: ce este, cum se formeaza, cate soiuri exista?

0 Shares
0
0
0

Mierea este substanta pe care albinele o produc prin preluarea nectarului din flori si combinarea acestuia cu anumite substante specifice proprii. Odata ajunsa in stup, albinele secreta pur si simplu aceasta substanta, care se maturizeaza apoi in fagure.

Numai in Romania exista mai mult de 50 de soiuri, in functie de originea si tipul de flori cu care s-au hranit albinele.

Rezultatul este miere de diferite culori, arome si proprietati nutritive, cum ar fi mierea de salcam, de castan sau de tei: cunoasterea proprietatilor acestora va va permite sa le consumati in cel mai bun mod, fie ca sunt amestecate in ceai sau intr-o ceasca de lapte cald.

Din punct de vedere chimic, mierea este compusa din fructoza, glucoza si apa, alaturi de vitamine, minerale, aminoacizi, electroliti, enzime, flavonoide, componente care au efecte pozitive asupra sanatatii, fiind antioxidanta, antimicrobiana, antiinflamatoare si multe altele.

Este mierea atat de buna precum se spune?

Numeroase studii au confirmat ca miere de Manuka UMF 15 Premium Manuka South, MGO 514, 250 gr joaca un rol important in imbunatatirea microbiologiei intestinale, a durerilor de gat si a diferitelor afectiuni respiratorii in general. Un studiu realizat de cercetatori iranieni a confirmat ca efectul medicinal al mierii se poate datora proprietatilor sale antibacteriene, apoptotice (adica ajuta la eliminarea celulelor bolnave sau infectate) si antiinflamatorii.

Cu toate acestea, multe dintre proprietatile mierii sunt inca necunoscute. Cu toate acestea, exista cateva aspecte care nu trebuie subestimate: in primul rand, desi aportul caloric al mierii – indiferent de tipul acesteia – este mai mic decat cel al zaharului (304 calorii fata de 384 la 100 de grame), mierea are proprietati indulcitoare mai mari.

Acest lucru poate duce la o tendinta a consumatorilor de a consuma mai mult, cu consecinte importante asupra cresterii glicemiei si a trigliceridelor, astfel incat persoanele care sunt deosebit de expuse riscului (diabetici, insulinorezistenti si dislipidemici) ar trebui sa tina cont de acest lucru.

Cum ar trebui sa fie inclusa mierea in dieta?

Daca vorbim de persoane sanatoase, fara patologii deosebite, mierea poate fi consumata la micul dejun, poate adaugata la un iaurt alb cu cateva nuci sau branza, sau poate fi intinsa pe o felie de paine proaspata, poate integrala sau cu cereale, sau poate fi folosita pentru a indulci ceaiul, ceaiurile de plante si ceaiul de musetel.

Este mierea buna pentru tine?

Desi mierea este zahar, mai multe studii au gasit o legatura intre consumul ei si o imbunatatire a echilibrului microbian intestinal, tuse si alte afectiuni respiratorii, in timp ce prezenta nutrientilor a fost legata de proprietati antibacteriene, antioxidante si antiinflamatorii. Dar intotdeauna trebuie sa privim imaginea nutritionala completa, ceea ce inseamna ca, pentru a obtine multe dintre aceste beneficii, ar trebui sa mancam o cantitate mare de miere si, prin urmare, sa consumam o multime de calorii.

Care sunt recomandarile?

Desi Asociatia Americana a Inimii recomanda limitarea zaharului adaugat la 6 lingurite pe zi pentru femei si la 9 lingurite pe zi pentru barbati, adultul american mediu depaseste cu mult aceste recomandari, punandu-si sanatatea in mare pericol.

Consumul unor cantitati excesive de zahar este legat de cresterea in greutate, precum si de un risc crescut de afectiuni cronice, cum ar fi bolile de inima si diabetul.

0 Shares
You May Also Like