Proprietatile nutritionale si beneficiile bibanului de mare

Proprietatile nutritionale si beneficiile bibanului de mare

0 Shares
0
0
0

Are proprietati de hidratare si este usor de digerat: continutul ridicat de apa, in combinatie cu cantitatea redusa de lipide, fac din bibanul de mare un aliment foarte digerabil, precum si un aliat util pentru restabilirea nivelurilor corecte de ser fiziologic si hidratare ale corpului;

Consumul de biban de mare contribuie la reducerea riscului de tulburari cardiovasculare: continutul de acizi grasi omega 3 ajuta la pastrarea functionalitatii inimii, venelor si arterelor; de asemenea, imbunatateste ritmul cardiac, reduce formarea cheagurilor de sange si obstructii si previne aparitia bolilor legate de sistemul cardiovascular, cum ar fi atacurile de cord sau accidentele vasculare cerebrale;

Reduce colesterolul: raportul ridicat de acizi grasi omega 3 este, de asemenea, responsabil pentru functia de scadere a colesterolului a bibanului, care contribuie tocmai la controlul nivelurilor de colesterol si trigliceride din sange;

Este prietenos cu oasele

Bibanul de mare este o sursa excelenta de seleniu, magneziu, calciu si zinc, toate acestea fiind minerale esentiale pentru sanatatea scheletului. Aprovizionarea buna cu fosfor, precum si interventia directa asupra absorbtiei calciului in intestin pentru a promova dezvoltarea corecta a oaselor si a dintilor;

Intervine in metabolism si in sanatatea sistemului nervos: datorita continutului ridicat de vitamina B1, mai mare decat cantitatea medie intalnita in mod obisnuit la pesti, bibanul joaca un rol cheie in transformarea zaharurilor in energie si ajuta la conservarea buna functie neuronala, atat central, cat si periferic;

Bibanul de mare este un prieten al ochilor si al vederii

Creditul se datoreaza cantitatii bune de vitamina A, care pastreaza sanatatea aparatului vizual si ajuta la prevenirea deteriorarii radicalilor liberi.

Combate anemia: combinatia de fier, acid folic si vitamina B12 confera bibanului proprietati remineralizante, precum si face din acest aliment un supliment ideal in cazurile de anemie cu deficit de fier; Prezenta acizilor grasi polinesaturati precum omega 3 face ca consumul acestui peste sa fie ideal pentru prevenirea bolilor legate de o dieta dezechilibrata precum diabetul, hipercolesterolemia, tumorile, bolile cardiovasculare.

CALORII SI VALORI NUTRITIVE ALE BIBANULUI DE MARE

Pe langa faptul ca aduce beneficii multiple sanatatii noastre, bibanul de mare este, de asemenea, un prieten al nutritiei. Valoarea calorica moderata egala cu aproximativ 82 Kcal la 100 g de parte comestibila, cu un continut de proteine, care reprezinta aproximativ 16% din greutatea sa totala, si un continut scazut de grasimi (2,6%).

Bibanul de mare este, prin urmare, un aliment care poate sculpta un loc de cinste chiar si in dietele cu continut scazut de calorii sau, in orice caz, vizand controlul greutatii.

Cu toate acestea, cu conditia sa nu exagerati cu condimentele: sosurile care sunt prea grase si grase ar putea altfel sa explodeze. Bibanul de mare este, de asemenea, o sursa excelenta de saruri minerale, cum ar fi fierul, fosforul si potasiul.

De asemenea, are un continut decent de vitamine, in special A, B, D si folati si o cantitate buna de aminoacizi, inclusiv lizina, arginina, aspartic si acid glutamic. Contine mai multi acizi grasi, printre care se remarca acidul oleic si pretioasele omega 3 si omega 6.

Care sunt proprietatile bibanului de mare?

Proprietatile bibanului sunt cu adevarat multiple. Datorita continutului ridicat de apa si a cantitatii reduse de lipide, bibanul de mare este confirmat a fi un aliment foarte digerabil.

Mai mult, bibanul de mare combate anemia, iar combinatia sa de fier, acid folic si vitamina B12 confera pestelui proprietati remineralizante. In cele din urma, datorita aportului ridicat de acizi grasi omega 3, bibanul de mare ajuta la reducerea nivelului de colesterol si trigliceride prezente in sange.

Ce este bibanul de mare?

Cu siguranta ai mai auzit pana acum de biban de mare, dar de cele mai multe ori nu ti-ai batut capul sa te documentezi mai mult cu privire la acest peste. Bibanul de mare este un peste pe care il vei gasi in primul rand in bazinul Mediteranei, dar poate fi gasit in cantitati considerabile si in Marea Neagra.

Acest peste poate trai in bune conditii si in oceanul Atlantic si este foarte des pescuit mai ales de portughezi si de spanioli, dar si de scandinavi. Pestele acesta are mai multe denumiri tocmai pentru ca este foarte raspandit.

Francezii ii zic loup de mer, aceasta denumire fiind preluata si de catre romani care au tradus-o ad literam si astfel bibanul de mare a devenit lup de mare. Britanicii se refera la bibanul de mare drept peste bass, dar sea bass este fix biban de mare, deci atunci cand vezi in magazine ambele denumiri pentru doua produse aparent diferite, vei intelege si tara de provenienta dar si faptul ca magazinul nu are personal care sa se priceapa la peste.

Turcii si grecii numesc aproape la fel pestele si ii spun levrek sau lavraki, chiar daca pestele din galantar este din Turcia sau din Grecia uneori aceste denumiri se intersecteaza si se schimba intre ele, deci nu vei avea garantia ca pestele este cu siguranta din Grecia sau cu siguranta din Turcia.

 

0 Shares
You May Also Like