De ce este atat de popular uleiul de cocos?

De ce este popular uleiul de cocos?

0 Shares
0
0
0

Stim cu totii ca uleiul de cocos este comercializat pe scara larga sub forma unui superaliment, dar v-ati intrebat oare vreodata cat de multe beneficii pentru sanatate are acesta?

Combinatia unica de acizi grasi care fac parte din compozitia acestui ulei cocos, va poate oferi un numar impresionant de beneficii pentru sanatate. In cele ce urmeaza, puteti descoperi doar cateva exemple de beneficii de care va puteti bucura de pe urma utilizarii acestui ulei cocos.

Cresterea colesterolului bun

Exista doua tipuri de colesterol: lipoproteina de inalta densitate (HDL) care mai este cunoscuta sub denumirea de colesterol bun, si lipoproteina de densitate mica (LDL) care este cunoscuta ca fiind colesterol rau. HDL sau colesterolul bun, se pare ca ajuta la scaderea nivelului de LDL, in timp ce nivelurile ridicate de HDL pot ajuta la stimularea sanatatii cardiovasculare.

Unii cercetatori sunt de parere ca trigliceridele cu lant mediu (MCT), care sunt o componenta existenta in uleiul de nuca de cocos, pot fi eficiente la cresterea nivelului de colesterol bun. Participantilor unui studiu li s-a administrat cate 1 lingura de ulei de nuca de cocos de doua ori pe zi, timp de 8 saptamani.

Cu toate acestea, rezultatele au variat. Un studiu mic din 2004 a constatat contrariul. In cercetare, MCT dietetic a crescut colesterolul rau la 17 tineri sanatosi. Oamenii de stiinta nu au studiat alti indicatori ai sanatatii inimii.

Un studiu din 2016 nu a gasit nicio dovada clara ca uleiul de nuca de cocos poate sa ajute sau sa afecteze nivelul colesterolului. Cu toate acestea, concluziile publicate in 2018 au sugerat ca impactul uleiului de nuca de nuca de cocos suplimentar asupra colesterolului poate fi similar cu cel al uleiului de masline. Pana in prezent, rezultatele raman neconcludente si sunt necesare mai multe studii.

Controlul glicemiei

Rezultatele dintr-un studiu realizat pe animale din 2009 au scos in evidenta faptul ca MCT-urile, care sunt prezente in uleiul de nuca de cocos, pot fi eficiente in ceea ce priveste pastrarea sensibilitatii la insulina. Revista a amintit si care sunt efectele benefice specifice asupra sanatatii ale uleiului MCT, nu a uleiului de nuca de cocos, in 29 de studii.

Cu toate acestea, alte investigatii nu au gasit aceleasi rezultate. Totusi, acest studiu asupra mini-porcilor a analizat o dieta in exces de calorii, cu un continut ridicat de grasimi, care a inclus si grasimi hidrogenate si fructoza ridicata.

Reducerea stresului

Uleiul de nuca de cocos virgin poate avea proprietati antioxidante. Intr-un studiu care a fost efectuat pe rozatoare, acest ulei cocos a parut sa reduca stresul rezultat din exercitii fizice si raceala cronica. Cercetatorii sunt de parere ca uleiul de nuca ar putea fi util in tratarea unor tipuri de depresie.

Par stralucitor

Unii oameni aplica ulei de nuca de cocos parului lor pentru a-i creste stralucirea si pentru a-l proteja de daune. Poate penetra mai bine scalpul decat uleiurile minerale.

Cu toate acestea, un studiu asupra persoanelor cu tipuri similare de par nu a gasit nicio diferenta in starea parului intre cei care au folosit uleiul de nuca de cocos si cei care nu au facut-o, asa ca sunt necesare mai multe cercetari in aceasta privinta.

Piele sanatoasa

Aplicarea unui extract de nuca de cocos pe pielea umana poate imbunatati functiile sale de bariera protectoare si poate avea un efect antiinflamator, arata un studiu din 2017. Aceste descoperiri ar putea avea implicatii pentru medicament, dar nu si pentru dieta.

Lupta cu candida

Intr-un studiu in vitro, uleiul de nuca de cocos a fost activ impotriva Candida albicans (C. albicans), ceea ce sugereaza ca ar putea fi un tratament pentru candida.

Acest lucru se poate datora functiilor barierei extractului si proprietatilor antiinflamatorii. Totusi, acesta nu este acelasi lucru cu consumul de ulei de cocos obisnuit, deoarece nu este fermentat.

Prevenirea bolilor hepatice

Intr-un studiu din 2017, sobolanii cu boala hepatica au consumat o dieta bogata in glucoza, fie cu sau fara ulei de nuca de cocos. Cei care au consumat ulei de nuca de cocos au avut masuri mai bune de sanatate a ficatului dupa 4 saptamani decat cei care nu au facut-o. Acest lucru sugereaza ca unele elemente din uleiul de nuca de cocos pot ajuta la protejarea ficatului.

Reducerea simptomelor de astm

Inhalarea uleiului de nuca de cocos a ajutat la reducerea simptomelor de astm la iepuri. Cu toate acestea, nu s-au efectuat studii la om, deci oamenii nu ar trebui sa inhaleze uleiul de nuca de cocos.

Imbunatatirea satietii

Unii oameni au sustinut ca uleiul de nuca de cocos lasa oamenii sa se simta mai plini dupa ce au mancat, ceea ce inseamna ca nu vor manca atat de mult.

Cu toate acestea, un studiu a comparat uleiul MCT cu uleiul de nuca de cocos si a confirmat ca uleiul MCT exercita efecte asupra satietatii, nu a uleiului de cocos.

0 Shares
You May Also Like