Daca la inceput ceasurile erau folosite doar pentru a masura timpul, astazi oamenii poarta ceasuri in functie de vestimentatie, personalitate sau preferinte. Fie ca alegem ceasuri originale sau cele mai ieftine modele, pentru a cumpara ceasul preferat nu este neaparata nevoie sa ne deplasam la un magazin fizic. Exista magazine online de ceasuri, precum este TopCeas.ro.
In Egipt, Grecia, China sau Babilon se foloseau ceasurile cu apa, iar mecanismul acestora era pus in miscare prin folosirea fortei. Pana in anul 1475 ceasurile indicau doar orele, iar in Evul Mediu erau folosite in biserici, pentru a indica momentul inceperii slujbelor religioase si nu in casele oamenilor.
Cel mai vechi ceas mecanic din lume care semnala orele este cel al Catedralei Salisbury, care a fost construit in anul 1386. Ceasul cu pendul a fost inventat de catre Christian Huygens in anul 1656, cu toate ca pendulul a fost utilizat de Galileo pentru a masura timpul.
Cu toate ca un ceas ar fi fost util in fiecare locuinta, in Marea Britanie acestea erau considerate un lux, iar in anul 1797 a fost introdus un impozit pentru toti cei care cumparau ceasuri. Un secol mai tarziu este realizat primul ceas desteptator, de catre ceasornicarul american Seth Thomas.
Acesta nu este primul ceas desteptator inventat, deoarece ceasornicarul Levi Hutchins a inventat un ceas desteptator cu o suta de ani mai devreme, dar care dadea alarma doar la ora 4:00. Astazi, cel mai mare ceas cu patru fete din lume care bate orele, este Big Ben, faimosul ceas din turnul Parlamentului Londrei.
Big Ben a fost construit in anul 1859 si este astazi o importanta atractie turistica din Londra. Cu toate ca ceasurile elvetiene sunt apreciate astazi pentru precizie, la inceput elvetienii erau bijutieri deosebit de iscutiti, dar nu ceasornicari. Din cauza reformelor introduse de Jean Calvin, prin care oamenii trebuiau sa renunte la lux, precum la bijuterii, elvetienii nu au mai avut cum sa profeseze, motiv pentru care si-au indreptat atentia catre realizarea de ceasuri.
Astazi Elvetia este considerata patria ceasurilor si oameni din diferite colturi ale lumii prefera sa aleaga ceasurile elvetiene inainte de orice. Pasionatii de ceasuri pot vizita colectia gazduita la Geneva, in Muzeul Patek Philippe. Aici este ilustrata istoria orologeriei din secolul al XV-lea si pana in secolul al XX-lea.
Acest muzeu reprezinta o oportunitate pentru a admira cele mai frumoase creatii ale ceasornicarilor. De asemenea, un astfel de muzeu exista si in Romania, la Ploiesti, respectiv Muzeul Ceasurilor. Acesta este singurul muzeu de acest tip din tara, care dispune de o importanta colectie, de peste 4.000 de ceasuri, din diferite perioada istorice.
Cat despre cei care isi doresc sa comande online un ceas, www.topceas.ro va ofera modele potrivite pentru aproape toate gusturile, care apartin unor branduri faimoase, precum Tissot, Calvin Klein, Hugo Boss sau Fossil.
Chiar daca astazi ceasul este mai mult un accesoriu decat un dispozitiv necesar pentru masurarea timpului, acesta nu trebuie sa ne lipseasca de la incheietura mainii, fie ca il purtam pentru a intregi tinuta vestimentara, fie pentru a sti mereu care este ora exacta.