Tipuri de ingrasaminte

Tipuri de ingrasaminte

0 Shares
0
0
0

Plantele au nevoie de substante nutritive precum cele de pe https://www.esenzi.ro/ingrasaminte/ingrasaminte-lichide, pentru a se dezvolta, pe care le absorb din sol prin sistemul radicular. In cazul in care solul nu este aprovizionat cu nutrientii necesari, capacitatea productiva a solului scade cu fiecare recolta.

Fertilizantii furnizeaza substantele nutritive majore (azot, fosfor si potasiu si elemente secundare importante) de care plantele au nevoie. Cerintele de nutrienti se schimba intre culturi, locatie si chiar in timpul ciclului de crestere al culturii. Fertilizarea eficienta se potriveste strans cu substantele nutritive disponibile in sol la cerintele diferite.

Managementul integrat al nutrientilor pentru plante, adica combinarea atat a ingrasamintelor minerale, cat si a celor organice, este ceea ce este mai bun atat pentru productia plantelor, cat si pentru solul sanatos.

Firtilizatoare minerale

Industria europeana de ingrasaminte transforma milioane de tone de materii prime naturale, precum aerul, gazele naturale si minereurile in produse nutritive de inalta calitate a plantelor. Produsele pe baza de azot constituie de departe cel mai mare grup de ingrasaminte, urmat de ingrasaminte pe baza de fosfor si potasiu.

Ingrasamintele sunt disponibile in forme drepte si compuse, pe baza unui nutrient major sau respectiv a doi sau mai multi nutrienti. Ingrasamintele drepte reprezinta majoritatea (78%) din consumul total de ingrasaminte din Europa si se bazeaza adesea pe satisfacerea nevoilor unei culturi specifice.

Ingrasamintele compuse NPK reprezinta consumul ramas si sunt disponibile in principal in doua tipuri distincte: ingrasaminte amestecate si complexe.

Ingrasaminte cu azot

Ingrasamintele pe baza de nitrati sunt cele mai des utilizate in Europa. Produsele principale sunt ingrasamintele pe baza de nitrati, cum ar fi azotatul de amoniu (AN) si nitratul de calciu amoniu (CAN), care se potrivesc foarte bine la majoritatea solurilor si conditiilor climatice europene, si solutiei apoase de uree si  nitrat de amoniu (UAN), care sunt pe scara larga folosit in alte parti ale lumii.

Alte ingrasaminte drepte cu azot includ sulfatul de amoniu si nitratul de sulfat de amoniu, nitratul de calciu, nitratul de sodiu, nitratul de Chile si amoniacul anhidru.

Ingrasaminte cu azot cu inhibitori

Anumite conditii meteorologice si de sol pot duce la imobilizarea cu azot, denitrificare, volatilizare sau scurgere, toate reducand eficienta ingrasamintelor. Ca raspuns, industria a dezvoltat tipuri speciale de ingrasaminte concepute pentru a reduce aceste efecte. Acestea includ ingrasaminte foliare, cu eliberare lenta si controlata, precum si aditivi pentru ingrasaminte, cum ar fi ureza si inhibitori de nitrificare.

Ingrasaminte cu fosfor

Cele mai frecvente ingrasaminte fosfat sunt superfosfat simplu (SSP), superfosfat triplu (TSP), fosfat monoamoniu (MAP), fosfat di-amoniu (DSP) si lichid polifosfat de amoniu. Diferite produse de ingrasamant au profiluri de eliberare diferite si au nevoie de setari diferite de imprastiere pentru o aplicare eficienta.

Ingrasaminte cu potasiu

Potasiul se gaseste si intr-o serie de ingrasaminte care au in compozitie potasiu sau, doi sau mai multi nutrienti cum ar fi clorura de potasiu (KCl), sulfat de potasiu (K2SO4) sau sulfat de potasa (SOP), azotat de potasiu (KNO3), cunoscut sub numele de KN.

Ingrasaminte cu calciu, magneziu si sulf

Calciul (Ca), magneziul (Mg) si sulful (S) sunt substante nutritive esentiale ale plantelor. Nu sunt de obicei aplicate ca ingrasaminte drepte, ci in combinatie cu nutrientii primari N, P si K.

Sulful este adesea adaugat la ingrasaminte N drepte, cum ar fi azotatul de amoniu sau urea. Alte surse de sulf sunt superfosfat unic (SSP), sulfat de potasiu (SOP) si sulfat de magneziu de potasiu (Kainite), acesta din urma continand si magneziu.

Kieseritul este un mineral sulfat de magneziu care este extras si folosit si ca ingrasamant in agricultura, in principal pentru a corecta deficientele de magneziu.

Calciul se aplica in principal sub forma de azotat de calciu, gips (sulfat de calciu) sau var / dolomit (carbonat de calciu), dintre care azotatul de calciu este singura sursa de calciu disponibila pentru plante.

Ingrasaminte cu micronutrienti

Astazi, un numar mare de ingrasaminte speciale sunt disponibile pentru aprovizionarea plantelor cu micronutrienti importanti, precum fier, mangan, bor, zinc si cupru. Acestia pot fi compusi anorganici sau organici, cu soiurile anorganice impartite in continuare in produse solubile in apa si nesolubile.

Inhibitorii

Exista doua tipuri majore de inhibitori astazi disponibili pentru fermierii din UE. Inhibitorii de nitrificare sunt compusi chimici care intarzie nitrificarea amoniului prin suprimarea activitatii bacteriilor nitrosomonas din sol.

Obiectivul este de a pastra amoniul in forma sa stabila in sol si de a incetini transformarea acestuia in nitrati. Aceasta reduce temporar proportia de nitrati din sol si, astfel, potentialul pierderilor de scurgere in apa sau formarea de gaz N 2 O in atmosfera.

Inhibitorii de ureaza sunt compusi chimici care intarzie prima etapa de degradare a ureei in sol, hidroliza care poate crea emisii de NH3 si care poate aparea inainte de transformarea sa in amoniu. Ei contribuie la reducerea semnificativa a emisiilor de amoniac in aer, unul dintre principalii poluanti ai aerului.

Ingrasaminte organice

Principalele ingrasaminte organice sunt reziduurile de cultura, gunoiul de grajd al animalelor. Desi au valori nutritive variate, acestea sunt, in general, prezente in ferma, iar substantele nutritive si carbonul organic pe care il contin sunt reciclate. Gunoiul de grajd acopera o gama larga de surse de nutrienti cu proprietati fizice diferite si continut de nutrienti. In plus, de nutrienti variaza regional si depinde de tipul de animale si de sistemul de gestionare a fermelor.

0 Shares
1 comment

Comments are closed.

You May Also Like
Istoria papalitatii

Istoria papalitatii

Preeminenta (primatul) episcopului Romei asupra intregii Biserici Catolice, o institutie cunoscuta sub numele de “papalitate”, a avut nevoie…