Apa, sub toate cele trei forme ale sale, continuă să fie o metodă terapeutică ce ajută oamenii să se simtă mai bine în perioadele stresante din viață. Hidroterapia este o modalitate populară și eficientă de a ajuta oamenii să reducă factorii de stres din viață.
Cercetările au arătat o legătură între începerea hidroterapiei și observarea unei scăderi a nivelului de depresie sau anxietate al unei persoane. Ideea hidroterapiei a apărut în secolul al XIX-lea, odată cu practicile de terapie cu apă ale lui Sebastian Kneipp, menite să scape corpul de toxine. Acum, diferite tipuri de hidroterapie sunt utilizate pe scară largă pentru a trata multe afecțiuni medicale sau probleme cronice, cum ar fi stresul.
Imersia în apă
Durerea poate fi un factor major ce provoacă stres în viața unei persoane. Pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, durerea devine o problemă din ce în ce mai frecventă. Artrita cronică, durerile musculare și problemele articulare pot fi atenuate cu o rutină eficientă de hidroterapie cu apă caldă.
O metodă comună de efectuare a hidroterapiei pentru ameliorarea stresului sau a durerii este cu diferite temperaturi ale apei. Există terapii care se concentrează pe utilizarea apei reci, a apei calde sau a unei combinații a celor două. Hidroterapia cu apă rece ajută la creșterea circulației sanguine a organismului, ceea ce poate fi o ușurare instantanee pentru stres sau durere. Apa rece poate fi, de asemenea, o ușurare în perioade cu temperaturi ridicate sau într-o perioadă dificilă din viață. Unii experți în hidroterapie recomandă pacienților să încerce dușuri cu apă rece pentru a experimenta beneficiile temperaturilor reci.
O opţiune deosebit de plăcută pentru imersia în apă este un jacuzzi sau o cadă cu hidromasaj. Dacă nu aveţi aşa ceva acasă, puteţi merge regulat la un centru spa din apropiere sau, de ce nu, să închiriaţi un apartament la munte cu jacuzzi propriu în aer liber, aşa cum sunt cele de pe brasovsweetretreat.com.
Mişcare în apă
Adăugarea exercițiilor fizice în programul zilnic este o altă metodă de a gestiona stresul și a ne simți mai bine. Hidroterapia poate ajuta la îmbunătățirea sistemului cardiovascular și a hipertensiunii arteriale. Deși în trecut se credea că hidroterapia crește riscul de insuficiență cardiacă, cercetările arată acum că funcția cardiacă se îmbunătățește în timpul terapiei acvatice datorită creșterii cantității de sânge pompat către inimă.
O rutină de antrenament acvatic este o modalitate blândă de a ajuta corpul să facă exerciții fără a pune o presiune suplimentară asupra articulațiilor sau mușchilor. În cele mai multe cazuri, rutinele acvatice încep într-o piscină, fie la o temperatură standard, fie la o temperatură terapeutică mai ridicată, pentru ameliorarea eficientă a stresului. Un alt motiv pentru care exercițiile acvatice oferă un antrenament atât de grozav este faptul că apa oferă organismului rezistență naturală. Antrenamentul în apă poate ajuta corpul să devină mai tonifiat și să construiască mai multă masă musculară, fără a pune prea multă presiune asupra oaselor.
Câteva exemple de exerciții populare de încercat în apă pentru ameliorarea stresului:
Mersul pe apă adâncă – Folosind tăiței de apă, înotați până la capătul adânc al piscinei făcând o mișcare de mers sau alergare.
Aerobic acvatic – Dacă vă place aerobic-ul, puteți crea un antrenament complet nou încercând aerobic acvatic.
Antrenament cu greutatea apei – Pentru acest antrenament, veți avea nevoie de un set de greutăți special concepute pentru apă. Pur și simplu faceți repetări regulate ale exercițiilor obișnuite cu greutăți libere pentru a vă oferi mușchilor un antrenament de rezistență.