Procesul de fabricare a sapunului

Procesul de fabricare a sapunului

0 Shares
0
0
0

Fabricarea sapunurilor si a detergentilor pe care ii puteti achizitiona si de pe Approved.ro, este un proces complex care implica diferite activitati si procese. Marimea si complexitatea acestor procese si activitati pot varia de la mici fabrici care angajeaza un numar mic de oameni pana la cei cu sute si mii de lucratori. produsele pot varia de la toate produsele destinate celor utilizate pentru o anumita aplicatie sau cerinta specifica.

Selectarea materiilor prime pentru fabricarea sapunului

Prima faza in fabricarea sapunurilor si a detergentilor este selectarea materiilor prime. Materiile prime sunt selectate pe baza mai multor factori, inclusiv – costul, siguranta umana si de mediu, compatibilitatea cu alte ingrediente si caracteristicile de performanta si aspectul produsului final.

In timp ce procesul real de productie poate varia de la o companie la o companie si de la producator la producator, exista unele etape, care sunt comune tuturor tipurilor de produse de curatare.

Procesul de saponificare pentru fabricarea sapunului

Procesele de saponificare sunt procese de fabricare a sapunului chimic care produc sapun din derivati de acizi grasi. Procesul de saponificare pentru fabricarea sapunului implica hidroliza esterilor in conditii de baza pentru a forma un alcool si sarea unui acid carboxilic (carboxilati). Substantele saponificabile sunt sapunurile si ingredientele detergente care pot fi transformate in sapun.

In procesul de fabricare a sapunului cu saponificare, uleiurile vegetale si grasimile animale sunt utilizate pentru fabricarea sapunurilor. Triesterii sau trigliceridele sunt materialele grase derivate din acesti acizi grasi diversi. Fabricarea sapunului este realizata intr-un proces cu un pas sau in doua etape.

In procesul de fabricare a sapunului cu un singur pas, triglicerida este tratata cu o baza puternica, de exemplu, lejera, care accelereaza clivajul legaturii ester si elibereaza sarea acidului gras si glicerolul.

Acest procedeu de fabricare a sapunului este un pas important pentru producerea glicerolului. Uneori sapunurile pot fi precipitate prin sararea acestuia cu clorura de sodiu saturata. Pentru fabricarea sapunului, trigliceridele sunt foarte purificate, dar procesul de saponificare include alte hidrolize de baza ale trigliceridelor nepurificate.

De exemplu, transformarea grasimii unui cadavru in adipocere, uneori cunoscut sub numele de „ceara grava”. Acest proces de fabricare a sapunului este mai frecvent atunci cand cantitatea de tesut gras este mare, agentii de descompunere sunt absenti sau sunt neglijabil prezenti, iar inmormantarea este in special alcalina.

Procesul de fabricatie a detergentilor

Detergentii sunt produsi folosind un agent tensioactiv sintetic in locul sarurilor metalice ale acizilor grasi care sunt utilizate in sapunuri. Produse in detergenti cu pulbere, acesti detergenti sunt vandute sub forma de pulberi de rufe, de curatare a suprafetelor dure, de detergenti pentru spalarea vaselor, de balsamuri de tesaturi etc.

Procese chimice

Detergentii in pulbere sunt fabricati folosind diferite procese, cum ar fi uscarea prin pulverizare, aglomerarea, amestecarea uscata sau o combinatie a acestora. O descriere succinta a diferitelor procese este prezentata mai jos –

Procesul de uscare prin pulverizare

Diferitele etape / operatiuni efectuate intr-un proces de uscare prin pulverizare sunt –

  • Ingredientele uscate si lichide sunt mai intai combinate intr-o suspensie sau suspensie groasa, intr-un rezervor cunoscut sub numele de carlig.
  • Suspensia este incalzita si apoi pompata in varful unui turn unde este pulverizata prin duze (sub presiune ridicata) pentru a crea granule mici formate pe masura ce se usuca.
  • Picaturi. Picaturile cad printr-un curent de aer cald
  • Adunate din partea de jos a turnului de pulverizare, granulele uscate sunt sitate pentru a obtine o dimensiune relativ standard.
  • Dupa racirea granulelor, se adauga ingrediente sensibile la caldura, care nu sunt compatibile cu temperaturile de uscare prin pulverizare (cum ar fi inalbitor, enzime si parfum).

Procesul traditional de uscare prin pulverizare produce pulberi detergente cu densitate relativ mica. Avansarile tehnologiei au permis producatorilor de sapun si detergenti sa reduca aerul din granule in timpul uscarii prin pulverizare pentru a obtine densitati mai mari.

Pulberile de detergent de inalta densitate pot fi ambalate in ambalaje mult mai mici decat cele necesare anterior. Aglomerarea este o tehnica chimica de fabricare a pulberilor de detergent, care are ca rezultat pulberi de inalta densitate. Procesul implica amestecarea materiilor prime uscate cu ingredientele lichide. Tehnica implica masini, cum ar fi un liant de lichid, laminare sau amestecare de forfecare care face ca ingredientele sa se ciocneasca si sa adere intre ele, producand particule mai mari.

Amestecarea uscata este o tehnica de fabricare a prafului de detergent, care este folosita pentru amestecarea materiilor prime uscate. Tehnica poate implica, de asemenea, adaugarea de cantitati mici de lichid.

Implicatii asupra mediului

Fabricarea pulberilor de detergenti are anumite probleme specifice mediului care nu sunt asociate cu nicio alta industrie. Aceste probleme includ controlul prafului si emisiile organice volatile. Praful prezent in timpul procesului de livrare si transfer al detergentului sub forma de pulbere este o problema potentiala. Pentru a filtra cea mai mare parte a prafului, se folosesc cicloni uscati si umedi, iar toate emisiile sunt monitorizate.

Daca nivelul de praf din acestea depaseste limitele acceptabile, trebuie luate masuri corective adecvate. Nivelurile de praf admise in emisii sunt sub 50-mg m-3. Turnul de uscare prin pulverizare elibereaza, de asemenea, substante organice volatile, care pot fi reduse la minimum prin specificatii stricte care specifica ce se poate adauga ca material activ pentru detergent. Verificarile la fata locului trebuie sa se faca pe continutul total de hidrocarburi al gazelor de esapament folosind un detector de ionizare a flacarii.

0 Shares
1 comment
  1. buna ziua !
    Am citit articolul dumnevoastra referitor la producerea sapunului
    As avea o rugaminte . Cunoașteți procedeele posibilele/acceptate/folosite de transformare a sapunului solid în sapun lichid ?
    Multumesc

Comments are closed.

You May Also Like
Istoria papalitatii

Istoria papalitatii

Preeminenta (primatul) episcopului Romei asupra intregii Biserici Catolice, o institutie cunoscuta sub numele de “papalitate”, a avut nevoie…