Ce este serotonina si care este rolul sau in prevenirea depresiei?

Ce este serotonina si care este rolul sau in prevenirea depresiei?

0 Shares
0
0
0

Serotonina este un produs chimic care are o mare varietate de functii in corpul uman. Se numeste uneori substanta chimica “fericita”, deoarece contribuie la bunastare si fericire, asa cum sunt ele “produse” in creierul nostru.

Denumirea stiintifica pentru serotonina este 5-hidroxitriptamina sau 5-HT. Se gaseste in principal in creier, intestine si trombocite.

Serotonina este utilizata pentru a transmite mesaje intre celulele nervoase, se crede ca este activa in constrangerea muschilor netezi si contribuie la bunastare si fericire, printre altele. Ca precursor al melatoninei, ajuta la reglarea ciclurilor somn-veghe si a ceasului intern.

Se crede ca joaca un rol in apetit, emotii si functii motorii, cognitive si autonome. Cu toate acestea, nu se stie exact daca serotonina afecteaza aceste functii direct sau daca are un rol global in coordonarea sistemului nervos.

Pare sa joace un rol cheie in mentinerea echilibrului starii de spirit. Nivelurile scazute de serotonina au fost legate de depresie.

Atribute generale ale serotoninei

Serotonina este substanta chimica importanta, care actioneaza in scop de neurotransmitator in corpul uman.

Se crede ca ajuta la reglarea starii de spirit si a comportamentului social, a apetitului si digestiei, a somnului, a memoriei si a dorintei si functiei sexuale.

Poate exista o legatura intre serotonina si depresie. Daca da, nu este clar daca nivelurile scazute de serotonina contribuie la depresie sau daca depresia provoaca o scadere a nivelului de serotonina.

Medicamentele care modifica nivelurile de serotonina sunt utilizate pentru a trata depresia, greata si migrena si pot avea un rol in obezitate si boala Parkinson.

Alte modalitati de crestere a nivelului de serotonina corporala pot include inducerea starii de spirit, lumina, exercitiile fizice si dieta.

Ce este serotonina? Serotonina poate stimula fericirea sau este mai complexa decat atat?

Serotonina este creata printr-un proces de conversie biochimica care combina triptofanul, o componenta a proteinelor, cu triptofan hidroxilaza, un reactor chimic. Impreuna, formeaza 5-hidroxitriptamina (5-HT) sau serotonina.

Serotonina este cel mai frecvent considerata a fi un neurotransmitator, desi unii considera ca este un hormon. Este produsa in intestine si creier. Este prezenta si in trombocitele sangelui si in sistemul nervos central (SNC).

Intrucat apare pe scara larga in tot corpul, se crede ca influenteaza o varietate de functii ale corpului si unele functii psihologice.

Serotonina nu poate traversa bariera sange-creier, astfel incat orice serotonina utilizata in interiorul creierului trebuie produsa in interiorul creierului.

Functie

Ca neurotransmitator, serotonina transmite semnale intre celulele nervoase sau neuroni, reglandu-le intensitatea.

Se crede ca joaca un rol cheie in sistemul nervos central (SNC) si in functionarea generala a organismului, in special in tractul gastrointestinal (GI). Studiile au gasit legaturi intre serotonina si metabolismul osos, productia de lapte matern, regenerarea ficatului si diviziunea celulara.

Serotonina influenteaza majoritatea celulelor creierului, atat direct, cat si indirect.

  1. Functia intestinului: cea mai mare parte a serotoninei organismului se gaseste in tractul GI, unde regleaza functia si miscarile intestinale. De asemenea, joaca un rol in reducerea apetitului in timpul meselor.
  2. Stare de spirit: In creier, serotonina are un impact asupra nivelului de dispozitie, anxietate si fericire. Medicamente ilegale care modifica starea de spirit, cum ar fi Ecstasy si LSD provoaca o crestere semnificativa a nivelului de serotonina.
  3. Coagulare: Serotonina contribuie la formarea cheagurilor de sange. Este eliberata de trombocite atunci cand exista o rana. Vasoconstrictia rezultata sau ingustarea vaselor de sange reduce fluxul de sange si ajuta la formarea cheagurilor de sange.
  4. Greata: Daca mananci ceva care este toxic sau iritant, intestinul produce mai multa serotonina pentru a creste timpul de tranzit si pentru a expulza iritantul. Acest lucru stimuleaza, de asemenea, zona de greata in creier, rezultand greata (starile de voma).
  5. Densitatea osoasa: Unii oameni de stiinta au legat nivelurile ridicate de serotonina in oase la o crestere a osteoporozei, dar altii au contestat aceste rezultate.
  6. Functia sexuala: Serotonina pare sa inhibe activitatea sexuala. Inhibitorii selectivi ai recaptarii serotoninei (ISRS) cresc nivelul de serotonina la persoanele cu depresie, dar intre 20 si 70 la suta dintre persoanele care le iau, prezinta o serie de simptome legate de disfunctia sexuala, conform ultimelor studii.

Serotonina si depresia

Nu este clar exact ce provoaca depresia, dar o teorie cheie in ultimii 50 de ani, este aceea ca poate implica un dezechilibru al neurotransmitatorilor sau hormonilor din organism.

Depresia a fost legata de niveluri scazute de serotonina, dar daca aceasta contribuie la depresie sau rezulta din ea, ramane neclar.

ISRS sunt aprobate de Food and Drug Administration (FDA) pentru a trata depresia. Sunt antidepresivele cele mai prescrise. Exemplele includ fluoxetina (Prozac), citalopram (Celexa) si sertralina (Zoloft).

In mod normal, odata ce un neurotransmitator si-a transmis impulsul neural este reabsorbit in organism. SSRI-urile impiedica reabsorbtia serotoninei, ceea ce duce la niveluri mai ridicate de serotonina in sinapse.

Cu toate acestea, oamenii de stiinta pun acum la indoiala rolul serotoninei sau al oricarui neurotransmitator in declansarea depresiei.

Simptome de deficienta de serotonina

Nivelurile scazute de serotonina au fost asociate cu:

  • memorie slaba
  • proasta dispozitie

De asemenea, pot duce la urmatoarele simptome:

  • pofta de alimente dulci sau amidonice
  • dificultate de a dormi
  • stima de sine scazuta
  • anxietate
  • agresiune

Acestea sunt simptome comune ale depresiei, dar se pare ca exista mici dovezi care le leaga direct de nivelurile scazute de serotonina.

Este posibil ca acest lucru sa fie valabil doar pentru persoanele care sunt deja sensibile la simptomele depresiei.

Atunci cand oamenii folosesc medicamente precum MDMA, se elibereaza cantitati mari de serotonina. Aceasta poate duce la epuizarea serotoninei si la o stare de spirit scazuta, confuzie si alte simptome care dureaza cateva zile.

Studiile au aratat ca aceste medicamente pot afecta de asemenea nervii care contin serotonina, cu posibile efecte adverse de lunga durata.

Tratament: ISRS

SSRI-urile cresc nivelul de serotonina impiedicand reabsorbirea neurotransmitatorilor de serotonina. Nivelurile de serotonina raman ridicate in creier. Se crede ca ele ridica starea de spirit si mentin o stare de bine generala a organismului.

SSRI-urile pe care FDA le-a aprobat pentru tratarea depresiei sunt:

  • Citalopram (Celexa)
  • Escitalopram (Lexapro)
  • Fluoxetina (Prozac)
  • Paroxetina (Paxil, Pexeva)
  • Sertralina (Zoloft)
  • Vilazodone (Viibryd)
0 Shares
You May Also Like