Inca din cele mai vechi timpuri, moartea a constiuit subiectul multor controverse si multor cautari.
Fiecare individ, indiferent in ce zona a Terrei se afla, indiferent ce cultura are sau carei religii serveste poarta in suflet intrebarea referitoare la moarte. Ce este moartea? Unde ne duce? Sunt intrebari care care le regasim atat din perspectiva religioasa, medicala, stiintifica sau personala.
Conceptul de moarte, este un element important in intelegerea acestui fenomen.
Medical vorbind, prin moarte intelegem incetarea tuturor functiilor vitale care tin organismul viu, deci incetarea organismului de a mai trai sau a – si realiza activitatea.
Este evident, ca moartea inseamna sfarsitul vietii, si aici intervine conceptul, de viata dupa moarte. Exista viata dupa moarte sau ne limitam la actuala viata, ceea ce ar presupune ca moartea este ultima etapa a vietii?
In acest sens, abordarile stiintifice alaturi de abordarile spirituale pot inchega o teorie conform careia, moartea corpului nu inseamna moartea intregului.
Religia are puncte diferite de vedere, si fiecare abordare isi are explicatia in dogma religioasa din care face parte.
In mitologia egipteana moartea este privita ca o trecere, si astfel viata continua dupa moarte, cu conditia ca dupa deces corpul, sufletul si vitalitatea sa fie intr- un loc.
In acest sens, egiptenii obisnuiau sa imbalsameze si sa mumifice mortii lor, in scopul ca cele trei elemente necesare continuarii vietii sa fie reunite.
Credintele Orientului Mijlociu aduc in atentie o noua abordare a mortii. Se presupune astfel ca sufletul se separa de trup iar dupa moarte corpul defunct devine impur.
Soarta sufletului va fi decisa in continuare de faptele pe care le – a facut cel care a murit pe timpul vietii.
Credinta islamistilor in legatura cu moartea aduce niste dovezi bine stabilite in Coran, care spun ca moartea este aceea din fata careia nu poti fugi si vine precum o amorteala. Despartirea se face intre trup si suflet, urmand ca sufletul sa parcurga cele 7 ceruri pentru a ajunge la Allah.
In religia budista, moartea este privita drept incetarea unui ciclu si trecerea intr – un alt ciclu de viata, prin reincarnare, adica intoarcerea sufletului intr – un alt trup.
Religia crestina, considera moartea un sfarsit si continuarea vietii pe lumea de apoi, alaturi de ingeri si intreaga suita de sfinti enumerati in Biblie.
O trasatura comuna in majoritatea credintelor si ideologiilor religioase se afla in credinta reintoarcerii sufletului, la inviere sau cel putin la continuarea vietii intr – o alta dimensiune.
Se pare ca nu gasim nicaieri o explicatie potrivit careia moartea ar insemna sfarsitul tuturor lucruilor ci in mod indirect prin ritualuri si credinte se poate observa o abordare destul de curajoasa.
Probabil atitudinea fiecaruia in fata mortii este destul de sceptica insa religia inoculeaza niste idei care in final aduc moartea ca si parte a vietii si incearca pe cat se poate sa nu sperie pe nimeni.
Ultimele studii in ceea ce priveste fizica cuantica, aduc la lumina noi descoperiri incurajatoare si parca credibile.
Teoria biocentrismului ar sustine ca moartea asa cum este privita de marea majoritate este o iluzie a constiintei noastre.
Biocentrismul este teoria conform careia biologia si viata sunt realitatea creata de constiinta noastra, viata creaza Universul si nu Universul creaza viata.
In acest sens, constiinta este probabil rezultatul efectului gravitatiei cuantice, deci, sufletele care provin unui defuncti nu mor, ci se intorc in Univers.
Probabil lumea a inceput sa auda tot mai des despre marea Matrice, Akhasa, matricea Universului.
Conceptul Akhasa este nascut de spiritualitatea orientala si potrivit acestuia omul traieste intr – un mediu energetic informational prin care sunt transmise unde, sentimente, trairi sau emotii.
Toate cercetarile si descoperirile in acest domeniu, aduc la suprafata acceptiunea conform careia exista o delimitare clara intre trup si suflet sau spirit.
Chiar daca exista polemici in ceea ce priveste sufletul dupa moarte, un lucru a devenit cert: calatoria noastra nu se termina o data cu incetarea din viata a trupului.
Moartea clinica dovedeste acest fapt, iar marturisirile celor care s – au reintors la viata exemplifica o sumedenie de momente.
Atat preotii cat si oamenii de stiinta au inceput sa ia in considerare aceste fenomene insa probabil devine o chestiune de credinta si fiecare gaseste o explicatie personala fie ea stiintifica sau religioasa.
Acest material a fost oferit in colaborare cu ProIgnis Romania!