Fotovoltaic (PV) este un termen care se refera la conversia luminii in electricitate folosind materiale semiconductoare care prezinta efectul fotovoltaic, un fenomen studiat in fizica, fotochimie si electrochimie.
Un sistem fotovoltaic tipic utilizeaza panouri fotovoltaice, fiecare cuprinzand un numar de celule solare, care genereaza energie electrica. Instalatiile fotovoltaice pot fi montate pe sol, montate pe acoperis sau montate pe perete. Montarea poate fi fixata sau utilizati un dispozitiv de urmarire solar pentru a urma soarele.
Solarul PV are avantaje specifice ca sursa de energie: functionarea sa nu genereaza poluare si nici o emisie de gaze cu efect de sera. Odata instalat, arata o scalabilitate simpla in ceea ce priveste necesitatile de energie, iar siliciul are disponibilitate mare in scoarta Pamantului.
Sistemele fotovoltaice au un dezavantaj majo: puterea electrica depinde de lumina directa a soarelui, astfel ca aproximativ 10-25% din energie este pierduta daca nu se utilizeaza un sistem de urmarire, deoarece celula nu va fi in mod direct indreptata spre soare. Praful, norii si alte lucruri din atmosfera diminueaza de asemenea puterea.
O alta problema principala este concentrarea productiei in anumite ore, care de obicei nu se potrivesc intotdeauna cu orele de activitate umana. Cu exceptia cazului in care modelele actuale de consum si retelele electrice se adapteaza reciproc la acest scenariu, energia electrica trebuie inca sa fie alcatuita din alte surse de energie, de obicei hidrocarburi.
Sistemele fotovoltaice s-au folosit de mult timp in aplicatii specializate, iar sistemele fotovoltaice conectate independent si conectate la retea au fost utilizate inca din anii 1990. Ele au fost produse in premiera, in masa, in 2000, cand ecologistii germani si organizatia Eurosolara au primit finantare guvernamentala pentru un program de acoperis de zece mii de euro.
Avansurile tehnologice si cresterea scarii de fabricatie au redus in orice caz costurile, au sporit fiabilitatea si au sporit eficienta instalatiilor fotovoltaice. Contorizarea neta si stimulentele financiare, cum ar fi tarifele preferentiale de alimentare pentru energia electrica generata de soare, au sprijinit instalatiile fotovoltaice solare in multe tari. Mai mult de 100 de tari folosesc acum PV solar.
Dupa puterile hidro si vant, PV este a treia sursa de energie regenerabila in ceea ce priveste capacitatea globala. In 2014, capacitatea PV instalata la nivel mondial a crescut la 177 gigawatti (GW), ceea ce reprezinta doua procente din cererea globala de energie electrica.
China, urmata de Japonia si Statele Unite, este cea mai rapida piata in crestere, in timp ce Germania ramane cel mai mare producator mondial, avand un consum de energie solara de sapte la suta din consumul anual de energie electrica. Cu tehnologia actuala (incepand din 2013), panourile fotovoltaice recupereaza banii necesari pentru fabricarea lor in 1,5 ani in Europa de Sud si 2,5 ani in Europa de Nord.
Panourile fotovoltaice sunt cel mai bine cunoscute ca o metoda de generare a energiei electrice prin folosirea celulelor solare pentru a transforma energia de la soare intr-un flux de electroni.
Celulele solare produc energie electrica directa de la soare, care poate fi utilizata pentru alimentarea echipamentului sau pentru reincarcarea bateriei. Prima utilizare practica a panorilor fotovoltaice a fost de a orbita satelitii si alte nave spatiale, dar astazi majoritatea modulelor fotovoltaice sunt utilizate pentru generarea de energie conectata la retea. In acest caz, un convertizor este obligat sa transforme DC in curent alternativ.