Liberalizarea pietei de energie electrica – este sau nu o veste imbucuratoare?

0 Shares
0
0
0

La ora actuala piata libera este cea care furnizeaza energie electrica consumatorilor casnici. De la finele anului trecut s-a avut in vedere liberalizarea totala a preturilor. Diversele miscari majore de pe piata s-au resimtit mai mult sau mai putin in randul consumatorilor. Acestia au fost si continua sa fie asaltati, inca de la inceput de 2018, cu oferte agresive de preturi.

Multi, necunoscatori fiind, se lasa prinsi in plasa companiilor furnizoare, care ii atrag cu noi pachete si oferte. Se doreste iesirea din amortire a jucatorilor de actualitate, dar si intrarea altora noi pe piata acestor servicii. Astfel, lucrurile devin confuze pentru majoritatea care incearca sa obtina atat preturi convenabile, cat si servicii complete si complexe.

Competitia se resimte si creeaza frustrari insa, mai ales in randul celor ce detin monopolurile regionale de distributie. Ar mai fi o mentiune importanta de facut cu privire la aceste aspecte – a fost abandonata protejarea consumatorilor vulnerabili, pe motiv ca acest proiect implica prea multe cheltuieli, ce se resimt asupra bugetului.

Cei care nu stiu care este media normala de pret energie electrica tind sa cada in plasa furnizorilor care fie sunt la inceput de drum si nu au experienta, fie isi urmaresc inainte de toate propriile interese.

Liberalizarea si efectele asupra pietei

Jucatorii ce doresc sa intre pe piata care in prezent este dominata de patru mari companii vad in liberalizarea preturilor o adevarata oportunitate.

Deja au trecut ani, cel putin din perspectiva legala, de cand este in functiune liberalizarea. Cu toate acestea, la un moment dat lucrurile s-au plafonat, iar apoi trendul a revenit pe panta ascendenta.

In acest an, majoritatea consumatorilor isi cunosc drepturile si au in vedere schimbarea furnizorului de energie electrica atunci cand considera ca ofertele altuia sunt mai avantajoase.

Inainte de liberalizare se estima ca populatia va avea parte de beneficii numai in conditiile in care va creste concurenta intre furnizori. Pentru ca asta s-a si intamplat, evolutia in acest sens nu face decat sa ofere consumatorilor sperante de oferte mai bune.

In general propunerile oferite de diversele companii furnizoare de energie electrica urmaresc sa atraga un public cat mai larg.

De multe ori acestea au in vedere discounturi atractive, ce ajung sa fie cu 30% mai mici comparativ cu pretul reglementat, dar si alte oferte ce vizeaza pachetul de baza oferit in general. Sunt si cazuri in care consumatorii sunt scutiti de la plata facturilor – cand sunt in somaj sau in concediu medical.

Referitor la scaderea preturilor, acest aspect este influentat de modalitatea in care se realizeaza calculele, dar si raportarea. Unica referinta vizeaza pretul de la bursa. La acesta sunt adaugate marje, indiferent de piata concurentiala.

Consumatorul trebuie sa stie ca fiecare companie are ambitii inalte, tintesc spre un numar tot mai mare de clienti. Astfel, exista posibilitatea ca, desi costurile par sa fie ideale, serviciile sa lase de dorit, cel putin dupa un anumit interval de timp.

Datoria fiecaruia este sa se intereseze legat de aceste aspecte si sa ia masurile necesare pentru a avea parte de beneficii si cat mai putine neajunsuri. O recomandare pentru public este Eva Energy, un furnizor de energie electrica, dar si de gaze naturale apreciat deja la scara larga. Pe www.eva-energy.ro  gasesti informatii complete legate de acest furnizor.

0 Shares
You May Also Like