Ce este un acoperis retractabil?

Ce este un acoperis retractabil?

0 Shares
0
0
0

Un acoperis retractabil este un sistem de acoperis conceput pentru a rasturna acoperisul pe sine, astfel incat interiorul instalatiei sa fie deschis la exterior. Acoperisurile retractabile sunt denumite uneori acoperisuri sau luminatoare retractabile. Termenul de luminator operabil, in timp ce este destul de similar, se refera la un luminator care se deschide pe o balama, mai degraba decat pe o pista.

Acoperisurile retractabile sunt utilizate in resedinte, restaurante si baruri, centre de inot si alte locatii care doresc sa ofere o experienta in aer liber la apasarea unui buton.

Istoric

Inregistrarile USPTO din Statele Unite demonstreaza ca David S. Miller, fondator al acoperisurilor retractabile Rollamatic, a depus cererea de brevet US 3.277.619 in august 1963 pentru o sectiune acoperis mobila si controlabila la distanta pentru case si alte tipuri de cladiri.

Intrucat Rollamatic a fost fondat cu cinci ani mai devreme, prima instalare a unui acoperis retractabil motorizat trebuie sa fi avut loc intre anii 1958 si 1963.

Forme si dimensiuni

In timp ce orice forma este posibila, formele comune sunt plane, rotunde, ovale.

Locuri sportive

Statiile retractabile statice sunt utilizate in general in locatii unde vremea precara, caldura extrema sau racoarea extrema sunt predominante pe parcursul anotimpurilor sportive respective, pentru a permite jocul sporturilor traditionale in conditii mai favorabile, precum si confortul spectatorilor sa urmareasca jocurile jucat intr-o astfel de vreme. Spre deosebire de predecesorii lor, cupolele construite in primul rand in anii 1960, 1970 si inceputul anilor 1980, acoperisurile retractabile permit, de asemenea, sa se joace aceleasi sporturi in mod traditional in aer liber in conditii exterioare atunci cand vremea este mai favorabila.

Un alt scop al acoperisurilor retractabile este sa permita cresterea terenurilor de joaca naturale in medii in care temperaturile extreme la temperaturi ridicate si / sau scazute altfel ar face imposibila instalarea si intretinerea unor astfel de costuri. Instalatiile din intreaga lume folosesc o varietate de configuratii si stiluri diferite.

Primele stadioane retractabile

Primul loc sportiv pentru acoperis retractabil a fost acum Civic Arena demolata in Pittsburgh, Pennsylvania, Statele Unite. Construit in 1961 pentru Opera Pittsburgh Civic Light, arena a fost gazda echipelor de baseball si NCAA D-1 de baschet si de hochei pe gheata, inainte de a deveni casa lui Pittsburgh Penguins din 1967, precum si gazduirea peste o duzina de sezon regulat NBA in anii 1960 si 1970. Acoperisul in forma de cupola a arenei a acoperit 170.000 de metri patrati (16.000 m 2) si a fost alcatuita din opt segmente egale, construite din aproape 3.000 de tone de otel, in care sase segmente s-ar putea retrage sub celelalte doua, sustinute de un brat exterior cu lungimea de 260 de picioare (79 m).

Stadionul Olimpic din Montreal, a fost primul stadion retractabil in aer liber la debutul sau pentru Jocurile Olimpice de Vara din 1976. Cu toate acestea, afectat de probleme de constructie, acoperisul nu a fost instalat decat in ​​1987 si nu a fost retras pana in 1988. Chiar si atunci, miscarea acoperisului a fost imposibila in conditii de vant puternic, iar problemele tehnice au afectat instalatia. In 1998 a fost instalat un acoperis fix.

Spre deosebire de aceasta, Centrul Rogers (cunoscut anterior ca SkyDome) din Toronto, Ontario a avut un acoperis retractabil complet functional la debutul sau in 1989.

Tipuri de acoperis retractabil pentru stadion

Din punct de vedere arhitectural, acoperisurile retractabile variaza foarte mult de la stadion la stadion in forma, material si miscare. De exemplu, Miller Park are un acoperis de tip fan, in timp ce Toyota Stadium din Japonia are un acoperis asemanator acordeonului. Cele mai multe acoperisuri retractabile sunt realizate din metal, in timp ce altele, cum ar fi acoperisul stadionului State Farm, sunt fabricate din tesaturi rezistente la apa.

Desi fiecare acoperis retractabil difera in aceste aspecte, acoperisul T-Mobile Parkeste unic prin faptul ca este singurul din America de Nord care nu formeaza o incinta controlata de clima atunci cand este in pozitia extinsa; mai degraba, actioneaza ca o “umbrela” pentru a acoperi terenul de joc si zonele de spectatori in timpul vremii nefavorabile, fara pereti laterali care inglobeaza stadionul.

In incheiere precizam faptul ca si in Romania exista un stadion precazut cu un astfel de acoperis, si ne referim fireste la cel mai mare stadion din tara, si anume la National Arena.

0 Shares
You May Also Like