Ce este o fosa septica?

0 Shares
0
0
0

Cu totii ne-am intreat la un moment dat ce este o fosa septica? Fosele septice sunt rezervoare etanse subterane in care se colecteaza apele menajere care provin din gospodarii.

Totodata, aceste fose septice elimina materiile poluante concentrate din apele uzate, asigurand retinerea materiilor solide si a deseurilor plutitoare.

Sunt cazuri in care fosa septica reprezenta o alternativa economica de asanare a retelelor de apa dintr-o zona lipsita de un sistem central de epurare a apelor uzate menajere. In privinta volumului de epurare, aceste sisteme care sunt mai mult individuale, de tratare a apelor uzate menajere, au capacitati limitate.

Ce este o fosa septica?

Fosele septice pot folosi substante care poarta numele de “bioactivatori” care sunt niste derivati ai sodei caustic, rolul acestota fiind de a dizolva materiile grosiere, astfel incat acestea sa fie antrenate de apa si sa ajunga in campul de drenaj.

In functie de consumul de apa din fiecare locuinta, fosele septice sunt proiectate si dimensionate pentru o perioada de vidanjare cuprinsa intre 1 si 3 ani. Conducta dintre casa si fosa septica trebuie sa fie de peste 1%. Fosele septice nu ingheata iarna, deoarece in interiorul fosei se desfasoara un proces biologic de fermentare in urma caruia se degaja caldura.

O fosa conceputa bine si intretinuta din fibra de sticla, beton ori din plastic ar trebui sa dureze in jur de 50 de ani. Volumul fosei septice depinde de numarul de utilizatori, dar si de cantitatea apelor uzate deversate. Totodata, volumul de stocare al noroiului si spumei depind de frecventa vidanjarilor, de temperatura ambianta, dar si de mijloacele de spalat ce sunt utilizate.

ce este o fosa septica

Din ce este confectionata o fosa septica?

O fosa septica poate fi din beton, din fibra de sticla sau din polietilena. Apele uzate trebuie sa intre in aceasta astfel incat sa perturbe cat mai putin curgerea in aceasta si sa deranjeze cat mai putin procesul de sedimentare. De aceea, indicat este ca inaintea intrarii apelor in fosa septica, acestea sa treaca printr-un camin vizitabil.

Prea multe uleiuri si grasimi aruncate in canalizare pot crea insa blocaje din cauza ca aceste substante nu se descompun atat de usor. Acelasi lucru este valabil si in cazul mucurilor de tigara, vata, tampoane, obiectele mici din plastic, zat de cafea, servetelele, scutece, medicamente etc.

Ce este o fosa septica si ccum trebuie folosita?

Nu este indicat sa aruncati mancare solida avand in vedere ca aceasta poate suprasolicita fosa ecologica. Astfel, atat fosa septica ecologica cat si sistemul de drenaj au fost gandite in asa fel incat sa primeasca un debit normal de apa.

Daca veti porni in acelasi timp masina de spalat rufe cu cea de spalat vase si vreti sa mai faceti si dus veti trimiti prea multa apa in sistemul septic. Ce se intampla?

Fosa ecologica nu poate face separarea deseurilor in mod corespunzator, iar campul de drenaj nu va putea absorbi o cantitate atat de mare de lichid dintr-o data si aveti mari sanse sa iasa la suprafata sau sa refuleze canalizarea.

Speram ca intrebarea “ce este o fosa septica?” a primit raspunsul mult asteptat prin citirea acestui micut articol.

0 Shares
You May Also Like