Ce este KYC si de ce este important acest concept pentru schimburile criptografice?

Ce este KYC si de ce este important acest concept pentru schimburile criptografice?

0 Shares
0
0
0
  • Ce inseamna KYC?
  • Ce sunt KYC si AML?
  • Care sunt beneficiile sau limitarile KYC?

V-ati intrebat vreodata de ce deschiderea unui cont la o banca sau la un schimb criptografic este un proces atat de amplu? De ce de fiecare data cand deschideti un cont la aceste institutii, vi se cere sa furnizati diverse dovezi de identitate pentru a va verifica identitatea?

Exista un motiv real in spatele acestor cerinte.

Nicio afacere legitima nu vrea sa aiba de-a face cu persoane rau intentionate sau cu banii lor. Mai mult, autoritatile ar alerga dupa aceste institutii daca ii ajuta direct sau indirect pe acesti delicventi.

Prin urmare, aceste institute trebuie sa verifice identitatea clientilor lor. Si, de asemenea, trebuie sa monitorizeze tranzactiile viitoare pentru a evita riscurile de a ajuta fara sa stie escrocii de pe piata.

Cu alte cuvinte, o afacere trebuie sa se asigure ca nu are de-a face cu activitati ilegale sau persoane ilegale. Astfel, identificarea clientilor face parte din Gestionarea riscurilor intreprinderilor in afaceri pentru aceste Banci sau Burse Crypto.

KYC, sau Know Your Customer (cunoasterea clientilor) este procesul prin care o banca sau o bursa cripto verifica identitatea clientului sau. Obiectivul principal al verificarii identitatii clientilor este evitarea spalarii banilor. Asadar, sa aflam mai multe despre asta.

Ce este spalarea banilor?

Spalarea banilor este procesul de curatare a banilor murdari. Prin banii murdari se poate intelege  bani castigati din activitati ilegale sau criminale.

Acesti bani sunt camuflati ca bani legali si infuzati in sistemul financiar prin intermediul afacerilor legitime. Acest proces de a face banii murdari sa para curati este cunoscut sub numele de spalare de bani.

Spalarea banilor este o infractiune grava, iar majoritatea tarilor au o lege impotriva spalarii banilor sau Anti-Money Laundering (AML) pentru a restrictiona aceste activitati. In 1989, Tarile G7 au infiintat o organizatie internationala, Grupul de Actiune Financiara  sau Financial Action Task Force (FATF), pentru a lupta impotriva spalarii banilor la nivel global. Ulterior si-a extins domeniul de aplicare si la Finantarea Terorismului.

FATF ofera orientari si bune practici pentru intreprinderi pentru a preveni spalarea banilor. Prin urmare, KYC si AML merg mana in mana pentru a evita spalarea banilor si finantarea terorismului.

Ce este KYC (Know Your Customer)?

KYC inseamna Know Your Customer. Acesta este un proces prin care bancile si alte institutii financiare verifica identitatea clientilor lor.

In general, verificarea identitatii incepe chiar inainte ca o persoana sa devina client. In primul rand, identitatea unui utilizator este verificata si apoi i se permite sa tranzactioneze cu platforma.

Acum, sa aflam de ce este necesar in primul rand KYC.

De ce este nevoie de KYC?

Obiectivele principale ale unui proces KYC sunt prevenirea:

  • Spalarii de bani,
  • Fraudei,
  • Folosirii abuzive a conturilor financiare,
  • Oricarei alte activitati ilicite sau
  • Finantarii terorismului

Asadar, sa aflam mai multe despre procedura pentru KYC.

Care este procedura urmata pentru KYC?

Procedura KYC este clasificata dupa cum urmeaza:

  1. Procedura de identificare a clientului

Pasul 1 al achizitiei clientilor este stabilirea identitatii clientului. Acest proces se numeste in general Proces de verificare a identitatii. Platforma le cere potentialilor clienti sa trimita cateva documente personale legate de verificarea identitatii lor.

In general, sunt colectate urmatoarele informatii:

  1. a) nume
  2. b) Data nasterii
  3. c) Adresa rezidentei
  4. d) Dovada identitatii (mai multe despre aceasta in sectiunea Documente)
  5. e) Dovada adresei (mai multe despre aceasta in sectiunea Documente)

O afacere ar trebui sa accepte doar acei clienti a caror identitate a fost stabilita.

  1. Diligenta corespunzatoare (Due Diligence) pentru clienti

Aici sunt analizate informatiile despre clienti si se efectueaza o verificare completa. In plus, un profil de risc este creat pentru client pentru a identifica daca afacerea are vreun risc din cauza acceptarii acestui client sau nu.

  1. Monitorizarea Tranzactiilor

KYC nu este un proces unic. Este o practica continua. Odata ce un client este acceptat si selectat, practicile de due diligence sunt inca aplicabile acestora.

Pentru aceasta, banca sau bursa trebuie sa monitorizeze tranzactiile clientului si sa se asigure ca nu exista activitati neobisnuite sau suspecte.

Cativa parametri pentru acest proces de monitorizare pot fi:

  • Tranzactii peste un prag specificat,
  • Frecventa tranzactiilor,
  • Activitati suspecte

Acum, sa aflam ce documente v-ar putea cere o companie in timpul procesului KYC.

Ce documente sunt necesare pentru KYC?

In prezent, nu exista standarde legale pentru procesul KYC. Prin urmare, fiecare banca sau schimb valutar poate avea propriile standarde si proceduri. Cu toate acestea, in general, pot fi colectate urmatoarele documente:

  1. Dovada identitatii

Urmatoarele documente pot fi furnizate ca dovada a identitatii:

  • Permis de conducere / act de identitate cu fotografie emis de guvern
  • Pasaport
  • Cod numeric personal
  • Numar de identificare fiscala (TIN)
  • Cartea de identitate a alegatorului
  1. Dovada adresei

Urmatoarele documente pot fi furnizate ca dovada a adresei:

  • Facturile de utilitati
  • Extrase de cont bancar
  • Contract de inchiriere
  1. Fotografie

Pe baza politicii platformei, unui utilizator i se poate cere sa furnizeze o imagine live sau o fotografie anterioara.

Acum, sa intelegem de ce este necesar KYC pentru schimburile cripto.

De ce este important KYC pentru schimburile criptografice?

Practicile KYC se aplica tuturor institutiilor financiare si nu se limiteaza doar la banci. Prin urmare, un schimb criptografic trebuie sa aiba si o politica KYC pentru clientii sai.

In plus, utilizarea monedelor digitale pentru activitati ilicite a castigat multa atentie. Prin urmare, procedurile KYC sunt necesare pentru a tine acesti escroci departe de industria cripto.

In cele din urma, aceste practici permit si schimburilor cripto sa inteleaga nevoile clientilor in functie de regiune, varsta, demografie etc.

Care sunt beneficiile si limitarile KYC?

Beneficiile si limitarile KYC prin schimburile sunt urmatoarele:

  1. Beneficiile KYC

Beneficiile KYC sunt urmatoarele:

  1. a) previne spalarea banilor, frauda sau orice alte activitati ilicite

Dupa cum am discutat deja, obiectivul principal al KYC este prevenirea spalarii banilor si fraudei financiare.

  1. b) Ajuta la mentinerea inregistrarilor

KYC ajuta la mentinerea inregistrarilor utilizatorilor care pot fi utilizate in continuare pentru rapoarte fiscale si alte rapoarte financiare.

  1. c) Ajuta la satisfacerea nevoilor Clientului

Datorita verificarii identitatii, companiile au mai multe informatii despre clientii lor. Acest lucru ajuta aceste institutii financiare sa serveasca mai bine nevoile clientilor.

Cu toate acestea, exista si cateva posibile limitari.

  1. Limitari ale KYC

Limitarile KYC sunt urmatoarele:

  1. a) Proces care necesita timp

In general, procesul KYC este o activitate consumatoare de timp. In cazul catorva schimburi cripto, am experimentat o intarziere de saptamani sau chiar luni pentru a procesa documentele KYC ale utilizatorului.

  1. b) Probleme de securitate a datelor

Acesta este cel mai semnificativ risc cu KYC. Schimburile criptografice colecteaza informatiile dumneavoastra personale. Prin urmare, este responsabilitatea lor sa pastreze aceste date in siguranta. In trecut, au existat cazuri in care hackerii au furat aceste date. Acest lucru provoaca un risc sever de furt de identitate pentru utilizatori.

Concluzie – Ce este KYC si de ce este important pentru schimburile criptografice

Prin urmare, intelegem ca KYC este o practica pentru binele umanitatii. O tehnologie in curs de dezvoltare precum blockchain nu ar trebui sa fie exploatata de elementele ilegale sau criminale ale societatii. In plus, procedurile KYC ajuta companiile sa isi gestioneze riscurile si sa tina aceste elemente daunatoare departe de ele.

Cu toate acestea, aceste reglementari KYC nu ar trebui sa impiedice drepturile personale la confidentialitate ale unui utilizator. Prin urmare, trebuie mentinut intotdeauna un echilibru intre cele doua extreme. Daca doriti sa explorati KYC pe Binance, puteti consulta Ghidul nostru complet despre Binance KYC.

Speram ca aceasta postare va va ajuta sa intelegeti conceptul KYC si importanta acestuia pentru schimburile cripto. Impartasiti-ne comentariile si feedback-ul dvs.

Intrebari frecvente (FAQs)

Ce este KYC?

KYC inseamna Know Your Customer. Acesta este un proces prin care bancile si alte institutii financiare verifica identitatea clientilor lor.

Ce documente sunt necesare pentru KYC?

Urmatoarele documente pot fi furnizate pentru KYC:

Dovada de identitate

  1. Permis de conducere / act de identitate cu fotografie emis de guvern
  2. Pasaport
  3. Cod numeric personal
  4. Numar de identificare fiscala (TIN)
  5. Cartea de identitate a alegatorului

Dovada adresei

  1. Facturi ale utilitatilor
  2. Extrase de cont bancar
  3. Contract de inchiriere

Care sunt beneficiile KYC?

  1. Previne spalarea banilor, frauda sau orice alte activitati ilicite
  2. Ajuta la mentinerea inregistrarilor
  3. Permite satisfacerea nevoilor Clientului

Care sunt limitarile KYC?

  1. Proces care necesita timp
  2. Probleme de securitate a datelor
0 Shares
You May Also Like
Istoria papalitatii

Istoria papalitatii

Preeminenta (primatul) episcopului Romei asupra intregii Biserici Catolice, o institutie cunoscuta sub numele de “papalitate”, a avut nevoie…