Pericardita este umflarea și iritația țesutului subțire asemănător unui sac (sac pericardic) care înconjoară inima și provoacă de obicei dureri severe în piept.
Durerea toracică apare atunci când straturile iritate ale pericardului se freacă unele de altele. Afecțiunea este de obicei ușoară și dispare fără tratament. Însă pentru cazurile severe tratamentul poate include medicamente și rareori intervenții chirurgicale. Diagnosticul și tratamentul precoce pot ajuta la reducerea riscului de complicații pe termen lung ale pericarditei.
Durerea toracică este cel mai frecvent simptom al pericarditei. De obicei, se simte ca o durerea ascuțită sau furnicături. Cu toate acestea, unii oameni suferă de dureri toracice surde, dureroase sau strânse. Durerea de pericardită apare de obicei în spatele sternului sau în partea stângă a toracelui. Acesta poate fi:
- Distribuită pe umărul și partea stângă a gâtului
- Se agravează prin tuse sau respirație profundă
- Se îmbunătățește când stai în poziție verticală sau te apleci în față
Alte semne și simptome de pericardită pot include:
- Tuse
- Oboseală, slăbiciune generală sau greață
- Picioare umflate
- Febră ușoară
- Bătăi rapide ale inimii
- Dificultăți de respirație când stai culcat
- Umflarea stomacului (abdomenului).
Simptomele exacte depind de tipul de pericardită. Pericardita este împărțită în diferite categorii în funcție de tiparul simptomelor și de durata acestora.
Când să vezi un medic
Solicită asistență medicală imediat dacă dezvolți noi simptome de durere în piept. Multe dintre simptomele pericarditei sunt similare cu cele ale altor boli cardiace și pulmonare. Dacă ai orice tip de durere în piept, asigură-te că obții o evaluare completă de către un medic.
Cauză
Cauza pericarditei este adesea dificil de determinat. Însă poate fi:
- Răspunsul sistemului imunitar la afectarea inimii în urma unui atac de cord sau a unei intervenții chirurgicale pe inimă (sindromul Dressler, cunoscut și sub numele de sindrom post-infarct miocardic sau sindromul de deteriorare a cărții poștale)
- Infecții precum COVID-19
- Boli inflamatorii, inclusiv lupusul și artrita reumatoidă
- Leziuni cardiace sau toracice
- Alte boli cronice, inclusiv insuficiență renală și cancer
Complicații
Diagnosticul și tratamentul precoce al pericarditei reduc adesea riscul de complicații. Riscurile potențiale ale pericarditei includ:
- Acumulare de lichid în jurul inimii (revărsat pericardic), care poate duce la alte complicații ale inimii.
- Îngroșarea și cicatrizarea mucoasei inimii (pericardită constrictivă). Unele persoane cu pericardită pe termen lung dezvoltă îngroșarea permanentă și cicatricile pericardului. Aceste modificări împiedică inima să se umple și să se golească în mod normal. Această complicație neobișnuită are ca rezultat, de obicei, umflarea severă a picioarelor și a abdomenului, precum și dificultăți de respirație.
- Presiunea asupra inimii din cauza acumulării de lichid (tamponadă cardiacă). Această condiție care pune viața în pericol, împiedicând inima să se umple corect. Mai puțin sânge părăsește inima, provocând o scădere bruscă a tensiunii arteriale. Tamponarea cardiacă necesită tratament de urgență.
Prevenire
Nu există o măsură preventivă specifică pentru pericardită. Cu toate acestea, luarea următorilor măsuri pentru a preveni infecția poate ajuta la reducerea riscului de a dezvolta pericardită:
- Evită persoanele cu boli virale sau asemănătoare gripei până când își revin. Dacă ai simptome ale unei infecții virale, încearcă să nu fii în contact cu alții.
- Practică o bună igienă. Spălarea regulată a mâinilor poate ajuta la prevenirea răspândirii bolilor.
- Obține vaccinuri recomandate. Fii la curent cu vaccinurile recomandate, inclusiv vaccinurile împotriva COVID-19, rubeola și gripă (o boală care poate provoca miocardită).