unghii-rupte-medlist

Ți se rup unghiile ușor? Află ce poate fi în neregulă cu sănătatea ta

0 Shares
0
0
0

Te-ai săturat să ți se rupă unghiile la orice atingere? Unghiile fragile pot arăta că ceva nu merge bine nici în stilul tău de viață, nici în organism.

Înainte să încerci tot felul de produse, e bine să înțelegi ce cauze pot duce la asta. Poate fi ceva simplu sau ceva care are legătură cu sănătatea generală. Iar dacă simți că nu găsești răspunsuri, pe MedList poți verifica rapid ce specialiști sunt în orașul tău și ce spun alți pacienți despre ei.

Lipsa vitaminelor și mineralelor

Una dintre cele mai comune cauze ține de alimentație. Corpul are nevoie de fier, zinc, calciu, vitaminele A și C, dar mai ales de biotină. Dacă mănânci pe fugă, sari peste mese sau alegi mereu aceleași alimente, e posibil să apară carențe. Unghiile devin fragile, se exfoliază și se rup ușor.

Cum îți dai seama că asta ar putea fi cauza? Ai părul tern, pielea uscată, te simți mai obosit decât de obicei? Atunci este indicat să faci un set de analize.

Contactul frecvent cu apa și produsele de curățenie

Speli vasele fără mănuși? Stai des cu mâinile în apă sau folosești frecvent dezinfectanți? Toate acestea usucă unghiile și le fac mai fragile.

Chiar și săpunul obișnuit poate fi prea agresiv dacă e folosit excesiv. Dacă vezi că unghiile ți se rup mai ales la vârfuri, devin gălbui sau au striații, s-ar putea să fie din cauza acestor factori.

Lacuri și geluri aplicate prea des

Fie că mergi la salon, fie că îți faci manichiura acasă, unghiile au nevoie din când în când de pauză. Unele lacuri conțin substanțe care slăbesc structura unghiei, iar gelurile pot fi greu de îndepărtat. Dacă unghia se exfoliază în straturi sau se rupe de la jumătate, e posibil să fie de la produsele cosmetice.

Probleme ale glandei tiroide

Tiroida influențează multe lucruri în organism, inclusiv aspectul unghiilor. Dacă funcționează prea lent (hipotiroidism), unghiile devin moi și fragile. Alte semne care pot apărea sunt pielea uscată, creșterea în greutate fără motiv și oboseala constantă.

Dacă bănuiești că tiroida ar putea fi cauza, cel mai bine e să ceri un test de sânge și o consultație la endocrinolog.

Micoze sau infecții

Uneori, unghia se rupe pentru că este afectată de o ciupercă. Devine galbenă, se îngroașă sau se desprinde de pe deget. Dacă infecția nu e tratată, poate afecta și alte unghii.

Tratamentul corect vine doar în urma unui consult medical. Tratamentele diferă în funcție de problemă și nu ar trebui niciodată să te tratezi fără să primești indicații de la un specialist.

Menopauza și schimbările hormonale

La femei, după o anumită vârstă, unghiile pot deveni mai fragile. Scăderea nivelului de estrogen afectează și pielea, și părul, și unghiile.

Dacă ești în perioada de premenopauză sau menopauză și observi că unghiile s-au schimbat brusc, e bine să discuți cu medicul ginecolog.

Ce poți face mai departe?

În primul rând, nu ignora semnele. Nu te obișnui cu ideea că “așa sunt unghiile mele”. Dacă problema persistă sau vine la pachet cu alte simptome, e bine să ceri sfatul unui medic.

Pe platforma MedList găsești ușor medici în orașul tău. Poți citi părerile altor pacienți, vezi ce servicii are fiecare clinică și faci programarea direct online. Totul e simplu și clar.

Fie că ai nevoie de analize, de un consult la dermatolog sau endocrinolog, pe MedList găsești repede un medic potrivit. Când te ocupi din timp de o problemă, nu o lași să se agraveze!

0 Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

You May Also Like