Sustenabilitatea reprezinta un aspect al vietii din ce in ce mai important si presupune evitarea epuizarii resurselor naturale pentru a mentine un echilibru ecologic. In mediul de afaceri, sustenabilitatea este un subiect amplu, care porneste de la ideea ca bunurile si serviciile ar trebui produse in moduri in care nu dauneaza mediului inconjurator. Afacerile care au o contributie pozitiva in acest sens vor da dovada de grija si angajament fata de mediu. Asadar, indiferent de sectorul de activitate, activitatea antreprenorilor trebuie sa se concentreze si pe gestionarea deseurilor in vederea reducerii emisiilor de gaze cu efect de sera. Ca atare, o strategie de sustenabilitate este absolut necesara pentru a fi competitiv in prezent si va deveni din ce in ce mai importanta in viitorul apropiat.
Ce pot face companiile pentru a urma un model de dezvoltare durabil?
Este foarte important ca toate obiectivele de dezvoltare durabila sa fie clare, concise si stabilite in termeni masurabili. Doar in acest fel, managementul sau alte persoane implicate pot vedea daca activitatile lor au indeplinit obiectivele stabilite. De exemplu, un obiectiv ar putea fi reducerea deseurilor in toate locatiile unei companii, lucru care poate fi stabilit prin intermediul analizelor si a rapoartelor detaliate. In aceasta directie te poate ajuta si un audit de deseuri efectuat de catre specialisti de mediu, cum sunt cei de la Stratos.ro. O alta problema sunt emisiile de gaze cu efect de sera, care necesita atentia tuturor antreprenorilor. Prin masuri de monitorizare a acestora, pot fi identificate principalele solutii de reducere a amprentei de carbon.
Pe langa obligatiile legale pe care le au, companiile recunosc necesitatea de a actiona in domeniul sustenabilitatii. Daca afacerea ta nu a inceput inca un plan in acest sens, atunci punctul de plecare este identificarea modalitatilor prin care se pot reduce efectele negative asupra mediului si asupra societatii. De asemenea, este necesar un plan de afaceri cat mai complex, care sa aiba in vedere nu doar profitul, ci si angajamente fata de sustenabilitate. Iata doar cateva exemple in ceea ce priveste dezvoltarea sustenabila a unei companii:
- Integrarea aspectelor legate de mediu in toate procesele de planificare si de luare a deciziilor, inclusiv in cercetarea si dezvoltarea de produse si in noile metode de fabricatie.
- Identificarea, evaluarea si gestionarea riscurilor de mediu asociate cu operatiunile desfasurate si cu produsele pe tot parcursul ciclului lor de viata, pentru a reduce sau elimina probabilitatea consecintelor negative.
- Respectarea tuturor cerintelor legale si adoptarea unor standarde mai stricte de protectie a angajatilor si a comunitatilor.
- Stabilirea unui program de protectie a mediului si a unor obiective specifice si masurabile.
- Audituri periodice pentru a evalua succesul programelor.
- Reducerea efectelor nocive cauzate de materialele si deseurile periculoase.
Prin urmare, pe masura ce conceptul de durabilitate devine din ce in ce mai necesar, administratiile locale, companiile si chiar cetatenii cauta modalitati de a reduce efectele nocive pe care activitatile umane le pot avea asupra mediului. Un plan de afaceri ce are in vedere practici durabile este absolut necesar intr-un model de business sustenabil.
Sursa foto: freepik.com