Cum să previi și să tratezi petele pigmentare? TOP 3 lucruri care funcționează

0 Shares
0
0
0

Petele pigmentare reprezintă o problemă a tenului din ce în ce mai întâlnită. Indiferent de vârstă, petele pigmentare pot apărea ușor și dispar greu. Acest lucru se poate datora unei predispoziții ale tipului tău de ten sau a unor factori externi. Cel mai indicat este să previi această problemă.

Dacă însă deja ai pete pigmentare, nu este totul pierdut. Există diverse tratamente care pot ajuta în estomparea sau chiar dispariția petelor pigmentare. 

Iată 3 lucruri importante pentru a combate petele pigmentare 

  • Protecția solară 

Protecția solară este primul lucru de care trebuie să ții cont indiferent dacă ai pete pigmentare sau nu. Majoritatea problemelor tenului sunt cauzate sau accentuate de lipsa protecției solare. Protecția solară nu trebuie să lipsească din rutina ta zilnică, indiferent dacă este vară sau iarnă. Razele ultraviolete îți pot afecta tenul chiar dacă nu ți se pare că soarele este arzător.

În ceea ce privește petele pigmentare, protecția solară poate fi considerată o prevenție, dar și un tratament. Dacă tenul este protejat cu un factor de protecție solară de 50, riscul ca petele să se accentueze sau să se înmulțească scade semnificativ. 

Dacă ai pete pigmentare este necesar să aplici protecție solară fără excepții, chiar dacă afară este înnorat. Acesta este cu siguranță primul pas în ameliorarea problemei petelor pigmentare. 

  • Rutina potrivită

Dacă ai pete pigmentare, este nevoie să ai o rutină de îngrijire zilnică a tenului potrivită pentru această problemă. De la curățarea tenului până la cremă, poți utiliza produse care să conțină ingrediente active pentru a combate apariția sau accentuarea petelor. 

Câteva dintre ingredientele active pe care trebuie să le identifici în cosmeticele pe care le folosești sunt extractul de orez, vitamina C sau retinolul. De exemplu, poți alege un ser pentru pete de la GEEK & GORGEOUS de pe 24beauty.ro care conține vitamina C și antioxidanți pentru reducerea petelor pigmentare. 

Dacă vrei să alegi cosmetice cu retinol, trebuie să ai grijă la frecvența cu care le folosești, pentru a nu-ți sensibiliza excesiv tenul. Un ten sensibilizat poate să fie mai greu de controlat și mai ales în cazul petelor, poate accentua problema deja existentă. 

Măștile faciale sau cremele cu conținut de arbutin sau extract de orez sunt populare mai ales în cultura asiatică pentru efectul de depigmentare a petelor existente. 

  • Proceduri dermatologice

În cazul în care problema petelor pigmentare este scăpată de sub control, poate este timpul să apelezi la ajutor profesionist. O vizită la dermatolog te poate ajuta să înțelegi ce poți face pentru a împiedica accentuarea petelor deja existente sau formarea unora noi. 

Majoritatea dermatologilor îți vor recomanda mai întâi o rutină zilnică potrivită tipului tău de ten, în care să existe și cosmetice cu ingrediente active ce ameliorează pigmentarea. 

Dacă dermatologul îți recomandă, abia atunci poți face diverse proceduri dermatologice. Un peeling chimic realizat de un medic dermatolog poate avea efecte vizibile chiar după prima ședință. Un alt tratament popular este cel cu laser. 

Toate aceste proceduri trebuie realizate la recomandare și de către un profesionist pentru a nu avea efecte nedorite. 

Așadar, petele pigmentare sunt o problemă a tenului pentru care există soluții. Prevenția sau ameliorarea lor trebuie să înceapă cu protecție solară. Dacă adaugi și o rutină cu compuși precum vitamina C sau retinol, rezultatele vor apărea. Dacă pigmentarea este foarte accentuată, apelează la un medic dermatolog pentru a-ți recomanda ce este cel mai potrivit pentru tenul tău. 

Sursa foto: unsplash.com

0 Shares
You May Also Like