Concepte si principii de proiectare a interactiunii

Concepte si principii de proiectare a interactiunii

0 Shares
0
0
0

Ce impinge cu adevarat inainte domeniul designului de interactiune? Ce il face diferit de un simplu design? Aceasta linie este destul de neclara. Vorbim mai ales despre design de interactiune, deoarece are greutate si concentrare. Dar realitatea este ca designul de interactiune este doar o piesa de design bun in ceea ce priveste designul si dezvoltarea digitala, web si de aplicatii.

„Ghidul complet pentru incepatori, pentru proiectarea interactiunii”, publicat de UX Booth in 2009 este inca o referinta excelenta pentru a intelege ce inseamna designul de interactiune si ce fel de actiuni presupun aceasta forma de proiectare. In timp ce unii dintre dezvoltatori si instrumentele cheie s-au schimbat, conceptele care conduc proiectarea interactiunii sunt aceleasi.

 https://www.pretsite.ro  – Cele mai bune preturi pentru website-uri!

Iata o privire asupra fiecaruia dintre aceste concepte:

  • Design bazat pe obiective: de ce exista site-ul sau interactiunea dvs.? Descoperiti-va si asigurati-va ca aplicatia dvs. face acest lucru exceptional de bine.
  • Interfata ca o magie: nici macar nu vezi cele mai bune interfete. „Cele mai bune modele de interactiune nu exista: nu necesita mult timp pentru a incarca/accesa/raspunde; nu fac utilizatorii sa gandeasca si nu ofera un motiv de frustrare pentru utilizator.”
  • Utilizabilitate: „Sunt favorizate interfetele care fac starea sistemului de baza usor de inteles si de utilizat.”
  • Affordances: „Cele mai bune modele (industriale/interactiuni) sunt cele care vorbesc de la sine; in care, dupa cum se spune, forma urmeaza functiei.”
  • Capacitate de invatare: „O mare parte din ceea ce cuprinde o interfata utilizabila este alcatuita din componente familiare. … Cei mai buni designeri de interactiune nu reinventeaza roata de fiecare data cand apare o provocare similara de design. Mai degraba, ei apeleaza la un set de modele deja existente.”

Resurse de proiectare a interactiunii

Exista o multime de resurse grozave si valoroase despre proiectarea interactiunii, forumuri si locuri de munca pentru designerii de interactiune si domeniu in general. Iata cateva locuri in care puteti incepe sa invatati si mai multe despre designul interactiunii:

  • Fundatia Interaction Design
  • Manual „Interaction Design: Beyond Human-Computer Interaction”.
  • Asociatia de Interaction Design
  • Lista de verificare a designului de interactiune pentru designeri

Concluzie

Utilizatorii se asteapta la experiente interactive pe site-urile web moderne. Nu exista nicio cale de ocolire in acest sens. Pentru a fi la curent si pentru ca utilizatorii sa revina, este necesara o astfel de interactiune.

Pentru un design excelent al unui website, este nevoie de un designer al interactiunii profesionist, care sa stie cum sa angajeze potentialii clienti/vizitatori si cum sa-I mentina pe site. Facand interactiunea cu elementele foarte simpla dar in acelasi timp atractiva, vizitatorii site-ului tau se vor intoarce la tine, pentru ca stiu ca vor avea parte de o experienta de top.

Este la fel de important sa ai pe cineva in echipa ta care este responsabil pentru gestionarea, crearea si monitorizarea acestor interactiuni. Veti avea nevoie de un designer de interactiune.

Gandeste-te la asta. Acea persoana este deja in echipa ta? Daca nu, ce ai de gand sa faci in privinta asta? Daca nu exista un designer de interactiune dedicat in echipa dvs. de proiectare si dezvoltare, cauta unul acum si nu vei regreta.

Ce este designul adaptiv?

Designul web adaptiv functioneaza pentru a detecta dimensiunea ecranului in timpul solicitarii HTTP GET, inainte ca pagina sa fie servita si pentru a incarca pagina proiectata corespunzator, specifica agentului utilizator. Cu aspectul standard adaptiv, „in general, ati proiecta un site adaptiv pentru sase latimi comune de ecran: 320, 480, 760, 960, 1200 si 1600”.

Aceasta nu era doar o practica obisnuita pentru optimizarea mobila, dar perioada de tranzitie intre monitoarele CRT cu rezolutie joasa 4:3 si monitoarele LCD cu rezolutie inalta 16:9. Designul web adaptiv standard a fost necesar pentru a crea layout-uri fluide pentru diferitele monitoare disponibile.

In primele zile ale smartphone-urilor, cum ar fi BlackBerry-urilede la mijlocul pana la sfarsitul anilor 2000, dimensiunile ecranului erau foarte variate si, in plus, browserele mobile de pe aceste dispozitive nu aveau functionalitatea avansata si pluginurile folosite pentru a crea medii bogate in browserele desktop.

In plus, datele erau o marfa cu pret ridicat si foarte lenta, asa ca a fost necesar sa se proiecteze pagini mobile speciale „deminuate”, cu mai putine imagini (sau cu imagini de calitate inferioara) si o impachetare clara a textului pentru o lizibilitate usoara, anunturile trebuiau scalate. Considerabil de asemenea.

HTML-ul la acea vreme permitea numai coordonate fixe si nicio scalare (care este motivul pentru care site-urile web erau aproape intotdeauna legate in stanga sus sau in dreapta sus in anumite regiuni – designul web receptiv permitea centrarea si coordonatele relative, ceea ce a dus la schimbarea la pagini de continut centrate).

Deci, pentru a obtine pagini care s-ar incarca pe mobil, dezvoltatorii au fost nevoiti sa proiecteze pagini complet noi pentru vizualizare pe mobil, de cele mai multe ori trebuind sa inceapa de la zero; intrucat aceste browsere erau adesea dificil de navigat, a fost necesara si crearea de link-uri mari, usor de vazut.

 

0 Shares
You May Also Like