Simptomele unui kit distributie care trebuie schimbat

0 Shares
0
0
0

Kitul de distributie este, dupa motor, poate una dintre cele mai importante componente ale unei masini. Acesta asigura practic buna functionare a motorului si transmiterea energiei produse de acesta catre restul partilor componente ale masinii, pentru a asigura miscarea.

In mare, kiturile de distributie au cam aceeasi componenta, fiind compuse dintr-un set de role si curele de distributie, toate formand un angrenaj care asigura functionarea continua a motorului.

Din acest motiv, un kit de distributie bun si schimbat la timp poate prelungi viata motorului tau, laturi de buna intretinere periodica a acestuia, precum schimbarea uleiului, a filtrelor sau a bujiilor, acolo unde este cazul.

Totodata, trebuie stiut ca un kit distributie au o durata de viata limitata. Nu trebuie sa ne amagim cu faptul ca, daca am luat o masina noua, nu mai trebuie sa fim atenti la schimbarea kitului de distributie sau a altor componente adiacente.

Ele au un termen functionare calculat la numarul de kilometri, insa acesta nu este un aspect total relevant. Dupa cum s-a dovedit, un autoturism care sta afara, in ploaie si frig si este pornit o data pe saptamana sau mai rar, poate avea probleme mult mai mari decat unul care ruleaza in fiecare zi.

Din acest motiv mecanicii recomanda pornirea masinii cel putin o data pe zi si miscarea ei de pe loc. altfel, toate componentele, incepnd de la motor, kit distributie, sistem de franare si chiar anvelope si rulmenti, se vor uza atat moral, cat si fizic.

Caci, durata de viata unei componente auto este calculata in regim de functionare, nu in regim de stationre a masinii. Iar acest lucru este cu atat mai mult valabil in tara noastra, un de avem o clima cu variatii mari de temperatura, cu frig, zapada si inghet dezghet, dar si cu vreme caniculara sau ploi torentiale, pe timp de vara.

Cand ne dam seama ca trebuie sa schimbam kitul de distributie al masinii?

Daca numarul de kilometri pe care i-am parcurs nu este relevant si difera mult de cel din cartea tehnica, atunci rebuie sa fim atenti la unele semnale pe care motorul ni-l transmite in mers. Spre exemplu, daca se aud zgomote ciudate din zona curelelor si rolelor de transmisie, ne putem astepta la unele probleme.

De asemenea, daca vedem ca motorul nu mai trage asa cum eram obisnuiti, in ciuda faptului ca am efectuat celelalte lucrari periodice de intretinere.

Toate aceste lucruri nu trebuie neglijate, intrucat un kit distributie neschimbat la timp te poate lasa in pana fara vreun avertisment prealabil. Iar daca acest lucru se intampla in timpul rularii la viteza mare, in afara localitatilor, interventiile pot fi cu atat mai costisitoare.

0 Shares
You May Also Like