Prin ce procese trec metalele în procesul lor de prelucrare

Prin ce procese trec metalele în procesul lor de prelucrare? Uite câteva dintre aceste procese laborioase

0 Shares
0
0
0

Încă din cele mai vechi timpuri, oamenii au încercat să obțină unelte cât mai durabile și eficiente pentru treburile lor. Din această nevoie, a luat naștere ceea ce numim astăzi industria metalelor. Aceștia au dezvoltat metode de prelucrare eficiente, care încă mai sunt folosite și în ziua de astăzi, desigur la o scară mai largă având nevoie de o producție mai mare. 

   Așadar, citește acest articol până la final și află unele dintre procesele prin care trec metalele în marile fabrici și uzine pentru a putea fi folosite de oricine.

Iată 4 metode de prelucrare a metalelor

 

1. Găurirea 

Găurirea reprezintă un alt mod de tăiere a metalelor. Mașinăriile industriale de găurit funcționează pe baza unui burghiu, în acest fel conținând diverse piese metalice cu găuri de diferite dimensiuni și adâncimi. Aceste mașini se pot clasifica în următorul mod:

După poziția arborilor principali:

  • mașini de găurit verticale
  • mașini de găurit orizontale

            După construcție și domeniul de utilizare:

  • mașini de găurit radiale
  • mașini de găurit multiaxiale
  • mașini de găurit coordonate
  • mașini de găurit și alezat orizontale

 

2. Debitarea 

Debitarea este procesul prin care sunt desprinse două bucăți dintr-un metal sub acțiunea unor forțe externe ce determină separarea, practic, este tăierea metalelor. Având în vedere aria largă de metode prin care un metal poate fi tăiat, utilajele acestui proces sunt la fel de variate. Împărțirea principală se face de la natura efortului, debitarea fiind manuală sau mecanică. De aici putând să împărți procesul după temperatura aplicată, la cald sau la rece, după modul de funcționare, existând unelte de debitare cu jet de apă, cu laser, cu plasmă – vezi aici mașini de debitare cu plasmă, ba chiar și cu oxigaz. Luând în considerare raportul preț-calitate, o alegere foarte bună pentru orice business sunt utilajele de pe Vigra.ro. 

3. Frezarea

Este un proces ce se bazează pe forța de frecare cauzată de rotirea frezorului. Acest proces poate fi realizat pe verticală sau chiar și pe orizontală. Una dintre cele mai folosite metode de frezare în zilele noastre este reprezentată de frezarea în sensul avansului, datorită metodei de evacuare a bucăților de material. Acestea vor zbura către exterior în spatele uneltei și nu se vor depune pe suprafața piesei.

4. Șlefuirea 

Reprezintă metoda de finisare a metalelor de înaltă precizie cu ajutorul unui șlefuitor. Acest aparat funcționează pe baza unor discuri cu abrazivitate variabilă special create pentru a obține un altfel de produs finit. Marea majoritate a metalelor pot fi slefuite și este chiar recomandat.

În concluzie, prelucrarea metalelor a fost mereu necesară, chiar și din cele mai vechi timpuri. După revoluția industrială, producția de metale a început să crească tot mai mult. Diferite aliaje sunt necesare pentru fabricarea de telefoane și tablete sau infrastructura clădirilor. Aceste două exemple fiind 2 extreme care arată cât de mult depindem de industria prelucrării metalelor.

Sursa foto: Unsplash.com

0 Shares
You May Also Like
Istoria papalitatii

Istoria papalitatii

Preeminenta (primatul) episcopului Romei asupra intregii Biserici Catolice, o institutie cunoscuta sub numele de “papalitate”, a avut nevoie…