Cele mai importante realizari ale lumii arabe

Cele mai importante realizari ale lumii arabe

9 Shares
0
0
9

Dupa ce au aparut triburile nomade si s-a destramat Imperiul Roman, Europa occidentala a inceput sa decada si au fost marcate scaderi in urma domniilor dictatoriale in comertul maritim si in late domenii. Civilizatia  islamica a inregistrat in aceasta perioada Epoca de Aur a islamului, marcata de o economie infloritoare, progrese stiintifice si dezvoltare culturala. Au aparut noi discipline cum ar fi algebra, trigonometria si chimia si au avut loc cele mai mari progrese in medicina, inginerie si agricultura.

Dezvoltarea metodelor stiintifice

Prima persoana care a descoperit ca sunt ipoteze care trebuie verificate prin experimente sau dovedite cu ajutorul matematicii a fost filosoful si omul de stiinta arab Alhazen. Acesta a dezvolta ceea ce astazi cunoastem ca metoda stiintifica, la 200 de ani mai devreme decat momentul in care a fost acceptata de oamenii din epoca Renasterii.

Alhazen este unul dintre cei mai influenti oameni din toate timpurile si este recunoscut sub numele de parinte al fizicii experimentale. De asemenea, este considerat un pionier la metodologiei stiintifice si a adus cele mai semnificative contributii in optia, matematica, astronomie, meteorologie si perceptie vizuala.

Conform studiilor este a inceput metoda stiintifica moderna si a schimbat sensul conceptului de optica stabilind faptul ca experimentele sunt norme ale dovezilor din domeniu. Cele mai importante investigatii au la baza teorii abstracte si dovezi experimentale.

Primele teorii ale evolutiei

Contrar ideii raspandite larg, biologii musulmani sunt primii care au dezvoltat teorii despre evolutie si care au fost predate in detaliu  in scolile din Evul Mediu. Primul  blog care a dezvoltat si propus teorii pentru evolutie a fost al Jahiz.

Acesta a scris despre efectele mediului asupra probabilitatii ca un animal sa supravietuiasca. Prima data cand el a descris acest concept a definit si lupta pentru existenta. De asemenea el a discutat pentru prima data despre notiunea de lant trofic si a fost adeptul determinismului geografic argumentand faptul ca mediul poate sa determine toate caracteristicile fizice ale locuitorilor din comunitati si ca oamenii au culoarea pielii diferita ca un rezultat la mediului in care traiesc.

Primele teorii ale evolutiei

Al Zahrawi si instrumentele chirurgicale

Undeva in jurul anului 1000 medicul Al Zahrawi a publicat enciclopedii de chirurgie ilustrare de 1500 de pagini care au fost utilizate in Europa drept referinta medicala pentru mai multi ani.

Pe langa faptul ca acesta este considerat unul dintre cei mai mari chirurgi medievali, si in unele lucrari este denumit tatal chirurgiei el a avut contributii si in alte domenii cum ar fi procedurile si instrumentele medicale. Contributia sa a fost resimtita enorm in Vest si Est unde descoperirile sale inca sunt aplicate in prezent in medicina.

Primele instrumente medicale au fost inventate de el. Acul chirurgical, scalpelul sau pensetele sunt toate inventiile sale si reprezinta doar unele dintre instrumentele chirurgicale pe care le-a inventat si care sunt folosite in prezent.

Al Zahrawi si instrumentele chirurgicale

Cafeaua este venita din lumea araba

Acum toti bem cafea, cu sau fara cofeina insa putini stim ca aceasta a fost facuta prima data in Yemen in secolul 9. Pe timpuri aceasta ajuta sufii sa ramana treji pana tarziu in noapte pentru rugaciuni. Mai tarziu cafeaua a ajuns cu ajutorul unor studenti de la Cairo si in alte tari. Dupa acest eveniment s-a raspandit si faima cafelei in intregul imperiu. In secolul 13 cafeaua a ajuns la turci iar in Europa a inceput sa fie preparata abia in secolul XVI adusa de catre un vanzator venetian.

Cafeaua este venita din lumea araba

Camera obscura a fost inventata de un musulman

Desi grecii credeau eronat ca ochii emit raze care ne ajuta sa vedem mai bine, prima persoana care a inteles ca de fapt lumina este cea care ajunge in ochi si genereaza imagini a fost Ibn al-Haitham care a trait in secolul 10.

Tot el a inventat si prima camera obscura si a observat modul in care lumina patrundea prin gaura obloanelor de la geamuri. Cu cat gaurile sunt mai mici cu atat imaginea creata este mai buna. Astfel el a devenit persoana care a inventat camera obscura si denumirea sa provine de la un cuvant arab care defineste o camera intunecoasa. De asemenea, tot el a mutat studiile despre fizica spre filosofie experimentala.

Ibn al-Haitham

Jocul de sah provine din Orient

Una dintre primele forme de sah au fost jucate in India Antica si jocul s-a dezvoltat in forma cunoscuta in prezent in Persia. De acolo jocul a fost extins in intreaga lume cu ajutorul musulmanilor care au trait in Peninsula Iberica.

Mecanismul biela manivela

Mai multe dintre elementele de baza din automatica moderna au fost folosite pentru prima data in lumea musulmana. In aceasta categorie intra si sistemul biela manivela. Transformand miscarea de rotatie in miscare liniara, manivela este cea care permite ridicarea usoara a obiectelor grele. Tehnologia a fost descoperita inca din secolul 12 si s-a raspandit rapid pe intreg globul iar principiul se aplica incepand de la bicicleta si pana la motorul cu ardere interna.

Ceasul sub forma de elefant

Una dintre cele mai importante si cunoscute inventii ale lui Al jazari este ceasul elefant, un ceas cu apa inventat la inceputul secolului 13 considerat o minune inginereasca din lumea medievala. Acesta este de fapt un ceas care se pune in miscare cu ajutorul apei si cu greutati sub forma de elefanti. Diferite elemente sunt in carcasa elefantului si ceasul a fost construit si proiectat pentru a se muta si pentru a emite sunete o data la fiecare jumatate de ora.

Un plus la toate inovatiile mecanice este faptul ca acest ceas a fost perceput ca un exemplu timpuriu pentru multiculturalismul reprezentat de tehnologie. Elefantul reprezinta cultura africana si indiana, balaurul din cultura chineza si phoenixul din Egipt iar miscarea apei este preluata din cultura greaca.

Acestea sunt doar cateva inventii ale lumii orientale care au ajutat nespus la evolutia vietii din intreaga lume. Desi despre aceasta zona se stie cel mai mult istoria sangeroasa, impactul oamenilor de stiinta in medicina si fizica este recunoscut de marii cercetatori din intreaga lume si reusitele obtinute sunt ridicate la nivel de arta avand in vedere faptul ca au aparut in perioade in care zona europeana stagna din toate punctele de vedere.

9 Shares
You May Also Like
Istoria papalitatii

Istoria papalitatii

Preeminenta (primatul) episcopului Romei asupra intregii Biserici Catolice, o institutie cunoscuta sub numele de “papalitate”, a avut nevoie…