Cea mai importanta platforma pentru site-uri de pe internet este WordPress, avand in vedere ca este gratuita. Este oare si cea mai buna? Merita oare folosita? Daca nu era extrem de flexibila si mai ales usor de folosit nu cred ca ar fi fost atat de populara. E foarte adevarat ca mult nu inseamna neaparat bun, dar ofera cateva avantaje extrem de mari.
Un avantaj excelent este cel legat de costurile cu intretinerea acestea fiind foarte mici. Fiind de departe cea mai populara platforma, exista extrem de multi programatori sau de utilizatori care cunosc foarte bine modul in care wordpress functioneaza asa ca suportul tehnic este foarte usor de obtinut.
Platforma este excelenta pentru continut. La inceput WordPress s-a vrut sa fie o platforma de tip blogging. Este foarte usor sa realizam articole sau pagini de continut si in acelasi timp foarte usor sa le modificam si in general sa administram continutul site-ului. Interfata acestei platforme este foarte usoara si in acelasi timp flexibila.
Odata instalat, este foarte usor, chiar si pentru cineva care nu se pricepe de loc sa isi administreze continutul site-ului sau. Se pot in acelasi timp adauga foarte usor articole, si se pot modifica pagini existente din site. Asta practic inseamna costuri minime pe partea de administrare a site-ului.
Bineinteles ca exista si cateva dezavantaje ale site-urilor in WordPress, poti sa vezi mai mult aici. In primul rand un numar prea mare de plugin-uri care raman neverificate si practic insuficient testate. Nevoia de resurse mult mai mari de la server.
Principalul dezavantaj este acela ca un site va consuma mult mai multe resurse din partea serverului. Problema cea mai mare apare tocmai atunci cand sunt foarte multi vizitatori simultan pe site. Ca si volum, WordPress poate suporta usor peste un milion de accesari pe luna, dar problema este ca acestea nu sunt distribuite uniform pe parcursul unei zile. Un alt dezavantaj ar fi ca in cazul magazinelor online este cebva mai dificil de utilizat WordPress fiind gandita initial ca platforma pentru bloguri/site-uri de continut.
O solutie estrem de viabila s-a gasit aceasta fiind extensia gratuita WooCommerce. Aceasta ofera majoritatea functiilor necesare unui magazin de tip online. Strict ca platforma pentru un magazin de tip online, WordPress nu este platforma cea mai simplu de utilizat.
Concluzionand daca sunteti o companie mica sau medie si nu aveti in buget mare, atunci platforma WordPress este prima alegere. Chiar si in cazul unui magazin online exista cateva avantaje. Management-ul produselor poate fi mult mai eficient decat pe alte platforme. WordPress are o serie de avantaje in plus datorita numarului mare de plugin-uri. In general costurile cu intretinerea sunt mai mici, decat in cazul altor platforme.
Practic aspectele care tin de promovarea unui magazin sunt mult mai usor sau mai ieftin de implementat in WordPress. Daca in schimb aveti o companie mult mai mare sau aveti un trafic mare, este posibil ca o platforma persoanalizata sa ofere solutia cea mai buna, aceasta fiind mai eficienta decat WordPress.