Uleiurile esentiale au fost folosite de mii de ani in diferite culturi pentru scopuri medicinale si de sanatate. Datorita proprietatilor lor antidepresive, stimulative, detoxifiante, antibacteriene, antivirale si calmante, acestea castiga recent popularitate ca terapie naturala, sigura si rentabila pentru o serie de probleme de sanatate.
Nu e de mirare de ce, avand in vedere costul ridicat al facturilor de asistenta medicala si efectele secundare ale medicamentelor conventionale, adaugarea unor astfel de uleiuri in cabinetul personal de medicina si stilul de viata poate face o lume diferita.
Acest lucru este valabil mai ales pentru ca beneficiile de uleiuri esentiale sunt uleioase si uleiul esential variaza de la aromoterapie, si pana la produse de curatare de uz casnic, ingrijire personala de frumusete si tratamente medicale naturale.
Particulele din uleiurile esentiale provin din distilarea sau extragerea diferitelor parti ale plantelor, inclusiv florile, frunzele, radacinile, rasina si coaja. De fapt, doar doua – trei picaturi de uleiuri esentiale naturale pure pot avea beneficii puternice pentru sanatate.
Beneficiile uleiurilor esentiale:
Balanta hormonilor
Exista uleiuri esentiale pentru hormoni care pot ajuta la echilibrarea nivelurilor de estrogen, progesteron, cortizol, tiroida si testosteron. Unele uleiuri, cum ar fi salvie, geraniu si cimbru, ajuta la echilibrarea nivelurilor de estrogen si progesteron din corpul dumneavoastra , care pot imbunatati conditiile cum ar fi infertilitatea si PCOS, precum si simptomele PMS si menopauza.
Anumite uleiuri sunt, de asemenea, capabile sa scada nivelurile de cortizol , care pot ajuta la imbunatatirea starii de spirit si la reducerea simptomelor de depresie si la cresterea nivelului de testosteron, ceea ce poate imbunatati libidoul unui barbat.
Cresterea nivelurilor de energie
Stiati ca uleiurile esentiale pot contribui la cresterea nivelului de energie si chiar la imbunatatirea performantei sportive? Unele uleiuri au efecte stimulative si pot creste oxigenul la creier, ceea ce va va lasa sa va simtiti revigorati, focalizati si energizati.
Un studiu publicat in Jurnalul Societatii Internationale de Nutritie Sportiva a constatat ca uleiul de menta a crescut concentratia de oxigen in creier, a imbunatatit performanta exercitarii si a redus epuizarea la sportivii sanatosi de sex masculin care au consumat ulei de menta cu apa timp de 10 zile. Alte uleiuri esentiale pentru energie includ grapefruit, lamaie, lemongrass, eucalipt si rozmarin.
Imbunatatirea functiei creierului
Cu efecte neuroprotective si abilitati de imbunatatire a performantei cognitive, beneficiile de ulei esential au ajutat multi oameni care sufera de boli neurodegenerative precum Alzheimer si dementa. Uleiurile esentiale au demonstrat de asemenea ca imbunatatesc invatarea, memoria si capacitatea de a se concentra. Mai mult, ele pot fi utile in ameliorarea agitatiei la persoanele cu dementa. Acest lucru se datoreaza efectului lor calmant si sedativ.
Reduceti toxicitatea
Uleiurile esentiale pot ajuta la reducerea toxicitatii prin promovarea detoxifierii casei si corpului. Aceste zile, inhalam si ingeram o serie de substante chimice si toxine de mediu care pot fi periculoase pentru sanatatea noastra.
Unele functioneaza ca diuretice usoare, marind astfel productia de urina si imbunatatind detoxifierea. Unele uleiuri ajuta digestia si promoveaza detoxifierea toxinelor care se acumuleaza in organism. Uleiurile care ajuta la promovarea detoxifierii interne includ: lamaie, grapefruit, patrunjel, palnie, lemongrass, menta si ghimbir.
Utilizarea uleiurilor detoxifiante va poate ajuta organismul sa elimine aceste toxine si poate curata si aerul din casa dumneavoastra. De fapt, spre deosebire de cele mai multe produse de curatat acasa care sunt incarcate cu substante chimice, uleiurile esentiale pot curata in mod natural casa ta prin distrugerea agentilor patogeni si a poluantilor nocivi.
Cele mai bune uleiuri pentru reducerea toxicitatii la domiciliu sau la locul de munca includ grapefruit, portocala, lamaie, lemongrass, eucalipt, scortisoara, menta si ceai.