giftology.ro - Stiinta cadourilor inteligente
Diverse

Istoria bradului impodobit

Istoria bradului impodobit Dupa inventarea becului electric de catre Thomas Edison, in anul 1882, Eduard Johnson, un prieten al sau, a realizat primul brad impodobit cu becuri colorate care au inlocuit lumanarile.

Bradul a ajuns in Statele Unite in 1749 adus de colonistii germani stabiliti in Pannsylvania si de mercenarii care luptau in Razboiul de Secesiune. In 1804, soldatii din Fort Dearbon au taiat brazi si i-au folosit pentru a-si decora barcile in timpul Craciunlui.

In istoria AmericiiĀ  este consemnat ca sarbatoarea Craciunului cu impodobirea bradului a fost legalizata pentru prima data in Alabama in 1836.

Tot in secolul XIX s-a pastrat traditia, inceputa de un cofetar din Indiana, care utiliza acadele sub forma de bastonase albe ce simbolizeaza existenta fara de pacate si puritatea lui Iisus, pentru a decora bradul de Craciun.

Ulterior aceste acadele au fost ornate cu trei dungulite rosii care simbolizau Sfanta Treime si durerea pe care Hristos a suferit-o pe cruce. O alta liniuta rosie, mai lata reprezenta sangele pe care Iisus l-a varsat pentru oameni.

Asa cum arata istoria Americii, obiceiul unui brad impodobit de Craciun a ajuns si la casa Alba in anul 1880, dar a fost interzis deĀ  presedintele Theodore Roosvelt pe motiv ca mediul trebuie protejat si ca un brad impodobit creste riscul de aparitie a incendiilor. Dupa o anumita perioada, traditia decorarii brazilor a fost reluata, mai exact in anul 1923, si este pastrata si in prezent.

Din anul 1930 a inceput amplasarea brazilor de mari dimensiuni in locuri publice sau in piete, iar brazii artificiali au aparut dupa anii 70.

Primul brad impodobit care a aparut in Romania, a fost vazut la palatal regelui Carol I dupa ce acesta a venit in Principatele Romane, in anul 1866. In noaptea de Craciun printesele invitate la palat impodobeau bradul cantand.

Se spune ca de atunci romanii nu si-au putut imagina sarbatoarea Craciunului fara un brad impodobit, fie ca acesta era amplasat in curte, in casa sau in spatial public frecventat de toti locuitorii. Impodobirea este cel mai placut moment in special pentru copii, care il asteapta nerabdatori pe mos Craciun.

Fiecare copil isi imagineaza drumul parcurs de Mos Craciun in sania sa trasa de reni, venind din Finlanda, din localtatea Ravaniemi, unde se stie ca este locuinta Mosului.

Ritualurile Craciunului sunt diferite de la o zona la alta, tinand cont de mostenirile lasate din generatie in generatie. In unele zone, oamenii se aduna in seara de Craciun in jurul bradului impodobit si cel mai in varsta membru al familiei inmaneaza darurile fiecaruia. Exista si zone in care se obisnuieste ca toti membrii familiei sa stea la masa si in fata fiecaruia sa se afle cate un bradut mic insotit de cadouri.

Bradul impodobit poate fi incarcat cu dulciuri, figurine, nuci poleite, mere rosii, conuri aurii, globuri din sticla, ghirlande si beteala.

Nu intamplator bradul a devenit nelipsit in toate evenimentele importante din viata omului, de la nastere si pana la moarte. Bradul este utilizat in mai multe traditii datorita simbolisticii sale. Bradul este copacul care semnifica viata vesnica, fiind mereu verde si mereu proaspat.

Etichete
avmall.ro

Articole asemanatoare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close