Inima si sistemul circulator

Inima si sistemul circulator

0 Shares
0
0
0

Ce face inima?

Inima este o pompa, de obicei bate aproximativ 60-100 de ori pe minut. Cu fiecare batai de inima, inima trimite sange in corpul nostru, transportand oxigen la fiecare celula. Dupa eliberarea oxigenului, sangele revine la inima. Inima transmite apoi sangele plamanilor pentru a ridica mai mult oxigen. Acest ciclu se repeta din nou si din nou, iar noi putem imbunatati acest lucru consumand un sirop sistem circulator.

Ce face sistemul circulator?

Sistemul circulator este alcatuit din vasele de sange care transporta sange departe si catre inima. Arterele transporta sange departe de inima, iar venele transporta sange inapoi in inima.

Sistemul circulator transporta oxigen, substante nutritive si hormoni la celule si elimina produsele reziduale, cum ar fi dioxidul de carbon. Aceste cai de rulare calatoresc intr-o singura directie, pentru a tine lucrurile acolo unde ar trebui.

Care sunt partile inimii?

Inima are patru camere – doua pe partea de sus si doua pe partea inferioara:

Cele doua camere de pe partea inferioara sunt ventriculul drept si ventriculul stang. Acestea pompeaza sange din inima. Un perete numit septum interventricular se afla intre cele doua ventricule.

Cele doua camere de sus sunt atriul drept si atriul stang . Ele primesc sangele care intra in inima. Un perete numit septul interatrial se afla intre atriul stand si atriul drept.

Atriile sunt separate de ventricule de valvele atrioventriculare:

  • Valva tricuspida separa atriul drept de ventriculul drept.
  • Valvei mitrale separa atriul stang de ventriculul stang.

Doua supape separa de asemenea ventriculele de la vasele de sange mari care transporta sangele care paraseste inima:

  • Supapa pulmonic este intre ventriculul drept si artera pulmonara, care transporta sange la plamani.
  • Valva aortica este intre ventriculul stang si aorta, care transporta sangele organismului.

Care sunt componentele sistemului circulator?

Doua cai vin din inima:

  • Circulatia pulmonara este o bucla scurta de la inima la plamani si inapoi din nou.
  • Circulatia sistemica transporta sangele de la inima la toate celelalte parti ale corpului si inapoi din nou.

In circulatia pulmonara:

Artera pulmonara este o artera mare care vine din inima. Se imparte in doua ramuri principale si aduce sange din inima in plamani. La plamani, sangele preia oxigenul si scade dioxidul de carbon. Sangele revine apoi in inima prin venele pulmonare.

In circulatia sistemica:

Apoi, sangele care se intoarce in inima a luat o cantitate mare de oxigen din plamani. Deci, acum poate merge la corp. Aorta este o artera mare care paraseste inima care transporta sangele oxigenat. Ramurile de pe aorta trimit sange la muschii inimii in sine, precum si la toate celelalte parti ale corpului. Ca un copac, ramurile devin mai mici si mai mici, pe masura ce devin mai departe de aorta.

La fiecare parte a corpului, o retea de mici vase de sange numite capilare, conecteaza ramurile arterei foarte mici la vene foarte mici. Capilarele au pereti foarte subtiri, iar prin ele, substantele nutritive si oxigenul sunt livrate celulelor. Produsele uzate sunt introduse in capilare.

Capilarele conduc apoi in vene mici. Venele mici duc la venele mai mari si mai mari, deoarece sangele se apropie de inima. Supapele din vene mentin sangele in directia corecta. Doua vene mari care duc in inima sunt vena cava superioara si vena cava inferioara. (Termenii superior si inferior nu inseamna ca o vena este mai buna decat cealalta, dar ca sunt situate deasupra si sub inima).

Odata ce sangele este inapoi in inima, trebuie sa reintroduceti circulatia pulmonara si sa va intoarceti la plamani pentru a scapa de dioxidul de carbon si pentru a ridica mai mult oxigen.

Cum bate inima?

Inima primeste mesaje din partea corpului care ii spun cand sa pompeze mai mult sau mai putin sange in functie de nevoile unei persoane. De exemplu, atunci cand dormi, pompeaza doar suficient pentru a oferi cantitati mai mici de oxigen necesare corpului in stare de repaus. Dar cand exersati, inima pompeaza mai repede, astfel incat muschii dumneavoastra sa obtina mai mult oxigen si sa poata lucra mai mult.

Modul in care inima bate este controlata de un sistem de semnale electrice in inima. Sinusul (sau sinoatrial) nodul este o mica zona de tesut in peretele atriului drept, care trimite un semnal electric pentru a porni contractarea (pomparea) muschiului inimii. Acest nod este numit stimulatorul cardiac al inimii deoarece stabileste ritmul batailor inimii si determina restul inimii sa se contracte in ritmul sau.

Aceste impulsuri electrice fac mai intai contractul atria. Apoi impulsurile se deplaseaza pana la nodul atrioventricular (sau AV), care actioneaza ca un fel de statie de releu. De aici, semnalul electric calatoreste prin ventriculii din stanga si dreapta, facandu-i sa se contracteze.

Un ritm complet al inimii este alcatuit din doua faze:

  1. Prima faza se numeste sistol. Acesta este momentul in care ventriculii contracta si pompeaza sange in aorta si artera pulmonara. In timpul sistolului, supapele atrioventriculare se inchid, creand primul sunet (lub) al unei batai a inimii. Atunci cand supapele atrioventriculare se inchid, aceasta impiedica sangele sa se intoarca inapoi in atriu. In acest timp, valvele aortice si pulmonare sunt deschise pentru a permite sangele in aorta si artera pulmonara. Cand ventriculurile termina contractarea, supapele aortice si pulmonare sunt aproape pentru a preveni revenirea sangelui in ventricule. Aceste clapete de inchidere sunt ceea ce creeaza cel de-al doilea sunet (dub) al batailor inimii.
  2. A doua faza se numeste diastol. Acesta este momentul in care valvele atrioventriculare se deschid si ventriculele se relaxeaza. Aceasta permite ventriculelor sa se umple cu sange din atriu si sa se pregateasca pentru bataile inimii urmatoare.

Cum pot ajuta la mentinerea inimii mele sanatoase?

Pentru a va ajuta sa va mentineti sanatatea:

  • Faceti o multime de exercitii fizice.
  • Urmati o dieta nutritiva.
  • Atingeti si pastrati o greutate sanatoasa.
  • Daca fumati, renuntati la acest viciu.
  • Mergeti la consultatii medicale regulate.
  • Spuneti medicului despre orice istoric familial al problemelor cardiace.
  • Consumati sirop sistem circulator.
0 Shares
You May Also Like