Cei care au lucrat cel putin o zi intr-o fabrica, sau cei care au lucrat intr-un depozit, cu siguranta stiu cum se desfasoara activitatea intr-un astfel de loc, cu siguranta cunosc de-asemenea care sunt riscurile la care se expun, mai ales in cazul in care nu poarta echipamente protectie.
Din pacate, odata cu trecerea timpului au avut loc unele accidente de munca, iar aici nu ne referim doar la cele care s-au petrecut in Romania, ci in tot restul lumii. Datorita unei clipe de neatentie, si datorita neglijentei persoanelor care nu purtau echipamente protectie, s-a intamplat unele nenorociri.
Unii si-au pierdut viata pentru ca nu purtau echipament de protectie, si le-a cazut ceva greu in cap si au murit in cele din urma. Altii nu si-au protejat vederea in timpul lucrului si le-a sarit ceva in ochi, iar din acest motiv fie nu mai vad deloc, fie mai vad doar cu un ochi sau au grave probleme de vedere, si asta pentru ca nu au purtat ochelari de protectie.
Altii in schimb nu au purtat incaltamintea potrivita, iar din acest motiv s-au ales cu degetele de la picioare rupte, dupa ce le-a cazut pe picioare o mare greutate, iar acestea sunt dupa cum se poate vedea, doar cateva exemple.
Toate aceste nenoriciri insa si accidente se produc pentru ca persoanele care desfasoara diferite activitati, nu poarta echipamente de protectie. Echipamentele individuale de protectie (EIP), sunt echipamente care au un rol extrem de important, si anume acela de a proteja angajatii impotriva factorilor de risc care le pot pune viata si sanatatea in pericol.
Scopul este de a reduce expunerea angajatilor la pericole atunci cand controalele tehnice si administrative nu sunt fezabile sau eficiente pentru a reduce aceste riscuri la niveluri acceptabile.
Aceste riscuri de pericol pot fi orice, de la podele umede la resturi care se incadreaza si orice altceva. Echipamentele individuale de protectie includ articole precum casti de protectie, ochelar de protectie a ochilor, imbracaminte de inalta vizibilitate, incaltaminte de siguranta, hamuri de siguranta, si uneori echipamente de protectie respiratorie.
Sa exploram cateva dintre echipamentele de protectie utilizate in mod obisnuit pe santierele de constructii si beneficiile acestora:
- Protectia capului
Casca de protectie a capului este un echipament individual de protectie, intalnit pe santierele de constructii. Doar trecand pe langa un santier, puteti identifica de obicei lucratorii dupa casca de protectie pe care o poarta.
Aceste echipamente sunt concepute pentru a proteja impotriva caderii obiectelor care altfel ar putea afecta viata sau siguranta lucratorului. Unele astfel de echipamente individuale de protectie sunt dotate cu accesorii precum scuturi de fata. Casca trebuie sa fie bine montata; cele care sunt prea mari sau prea mici sunt inadecvate pentru utilizare.
- Protectia ochilor si a fetei
Protectia ochilor si a fetei este la fel de importanta ca protectia capului. Ochelarii de protectie si scuturile complete pentru fata va pot oferi protectia necesara pentru ochi si fata. Lucrarile de prelucrare a metalelor, prelucrarea lemnului, prelucrarea la cald si operarea instrumentelor cu aer necesita toate acest tip de protectie.
- Protectie respiratorie
Protectia respiratorie este vitala in locurile in care sunt prezente substante toxice. Uneori ceea ce nu poti vedea te poate rani. Protectiile respiratorii sunt concepute pentru a va proteja de praf, vapori, spray de vopsea, pesticide si alte substante periculoase care ar putea provoca deteriorari permanente.
Protectia respiratorie trebuie utilizata in medii cu contaminanti ai aerului. In mediile de lucru, se folosesc aparatele respiratorii atunci cand nu este disponibila o ventilatie adecvata sau atunci cand diferite alte sisteme de control tehnic nu sunt fezabile sau sunt inadecvate.
- Protectia mainilor si a pielii
Lucrarile in constructii necesita de obicei utilizarea mainilor. In fiecare an, sunt raportate aproximativ 150.000 de rani la maini. Bolile profesionale ale pielii, cum ar fi dermatita de contact, cancerele de piele si alte leziuni si infectii ale pielii, sunt al doilea tip de boala profesionala si pot fi foarte costisitoare.
Deoarece se lucreaza mult cu mainile, manusile sunt un element esential in asigurarea protectiei pielii. Cateva exemple de manusi utilizate in mod obisnuit ca echipamente individuale de protectie includ manusi de cauciuc, manusi rezistente la taiere, manusi rezistente la caldura.
Utilizarea manusilor ajuta la evitarea pericolelor implicate de obicei atunci cand lucrati cu substante chimice, sticla, tabla, electricitate, materiale fierbinti sau obiecte alunecoase.
- Protectie pentru auz
Zgomotul industrial este adesea ignorat ca pericol profesional, deoarece nu este vizibil pentru ochi. Cu toate acestea, 22 de milioane de lucratori din Statele Unite sunt expusi anual la niveluri de zgomot potential daunatoare.
Potrivit Institutului National pentru Securitate si Sanatate in Munca, aproximativ 82% din cazurile de pierdere a auzului ocupational au aparut lucratorilor din sectorul productiei. Administratia pentru securitate si sanatate in munca stabileste standarde de expunere la zgomot profesional.
NIOSH recomanda ca expunerile lucratorilor la zgomot sa fie reduse la un nivel echivalent cu 85 dBA timp de opt ore pentru a reduce pierderea auzului cauzata de zgomotul ocupational. Dopurile si castile pentru urechi sunt instrumente obisnuite de protectie auditiva.
Este important sa retineti ca, castile pentru urechi sunt mai eficiente in reducerea zgomotului de inalta frecventa, in timp ce dopurile pentru urechi sunt mai eficiente pentru reducerea zgomotului de joasa frecventa.