Cozonacul este fara doar si poate, cel mai popular desert din tara noastra, motiv pentru care in fiecare casa in zilele de sarbatoare, vom gasi cozonaci pe masa. Cozonacii nu au aparut de ieri – de azi, ci dateaza inca de pe vremea Egiptului antic, iar in acest sens au fost descoperite mai multe dovezi arheologice.
Ei bine, din cele mai vechi timpuri si pana in prezent, retetele cozonacilor s-au diversificat foarte mult, cozonacul este prezent in mai multe tari si sub diferite denumiri (kozunak la bulgari, panettone la italieni).
Cozonacul este cel mai popular desert in Romania, si multi dintre noi alegem sa ne comandam cozonac Boromir pricomigdala crema de lapte sau cozonac casa Boromir cu ocazia sarbatorilor si nu numai.
Unele gospodine insa, aleg sa-si faca singure cozonacii, iar in continuare am pregatit unele trucuri pentru acestea, astfel incat sa poata face cei mai gustosi cozonaci de casa.
- Asigurati-va de faptul ca toate ingredientele pe care le folositi pentru a face cozonacii, au temperatura camerei. Tocmai din acest motiv, ouale trebuie sa fie scoase de la frigider inca de seara, pentru ca pe dimineata temperatura lor sa fie optima. In ceea ce priveste faina, aceasta trebuie sa fie uscata, si tot la temperatura camerei.
- In ceea ce priveste temperatura aerului din bucatarie, aceasta trebuie sa fie una optima (trebuie sa fie cald in bucatarie), pentru ca aluatul sa poata dospi cat ma bine. Nu trebuie ca usa sau geamul sa fie deschise, pentru a nu se face curent.
- Este foarte important de mentionat ca ingredientele nu trebuie sa fie nici reci si nici fierbinti, ci doar caldute.
- In momentul in care amestecati drojdia cu faina si cu apa, sa nu adaugati sare.
- in ceea ce priveste vasul pe care il folositi pentru a framanta aluatul, este foarte important sa va asigurati ca acesta este caldut. Din acest motiv, inainte de a va apuca de treaba, puteti sa il clatiti cu apa fierbinte, dupa care sa il stergeti foarte bine cu un prosop de bucatarie.
- Este important sa frecati ouale cu putina sare, in cazul in care doriti sa obtineti cozonaci care sa aiba o culoare foarte frumoasa.
- In ceea ce priveste zaharul, este foarte indicat sa va asigurati ca este topit in lapt, pentru ca in acest fel se va incorpora mult mai usor.
- Referitor la aluat, este indicat ca acesta sa fie cat mai bine framantat. Atunci cand acesta se dezlipeste cu usurinta de pe mana, este framantat foarte bine.
- Este important sa nu deschideti in primele 20 de minute cuptorul dupa ce ati pus cozonacii la copt.
- Pentru a nu vi se arde cozonacii, este recomandat sa folositi fie hartie de copt, fie sa puneti un vas cu apa in cuptor.
- Ca sa nu vi se usuce cozonacii, pe la jumatatea timpului de coacere, deschideti usa cuptorului si puneti o hartie de copt deasupra tavii (hartia sa fie unsa cu ulei).
- In ceea ce priveste nuca pe care o veti folosi pentru umplutura cozonacului, este foarte important sa o prajiti intr-o tigaie, si sa o opariti cu lapte fierbinte, astfel incat sa nu fie amara.
Acestea sunt asadar, 12 trucuri deosebit de eficiente si de utile, care va pot ajuta sa faceti cei mai buni cozonaci acasa. Daca insa din diferite motive cum ar fi timpul limitat sau daca vi se pare greu de facut un cozonac, puteti alege de la Boromir Market, diferite sortimente de cozonaci, cum ar fi de exemplu un cozonac de casa, sau un cozonac Royal Caramel.