O hernie de disc se refera la o problema cu unul dintre amortizoarele cartilaginoase (discuri) gasite intre oase (vertebre) care se stivuiesc pentru a forma coloana vertebrala.
Un disc spinal are un centru moale, gelatinos (miez) incapsulat intr-un exterior (inel) mai dur, mai cauciucat. Uneori numita disc alunecat sau disc rupt, o hernie de disc apare atunci cand o parte a nucleului este impinsa afara din inel.
O hernie de disc, care poate aparea oriunde in coloana vertebrala, apare cel mai adesea in regiunea lombara. In functie de localizarea herniei de disc, aceasta poate duce la durere, amorteala sau slabiciune la nivelul unui brat sau picior. Poti apela la tratament hernie de disc fara operatie.
Multi oameni nu au simptome de hernie de disc. Pentru persoanele care au simptome, acestea tind sa se imbunatateasca in timp. Chirurgia nu este de obicei necesara pentru a usura problema.
Simptome
Cele mai multe hernii de disc apar in regiunea lombara, desi pot aparea si in partea cervicala. Semnele si simptomele depind de localizarea discului si daca discul apasa pe un nerv. De obicei, hernia de disc afecteaza o parte a corpului.
- Durere in brate sau picioare.Daca hernia de disc este in regiunea lombara, pe langa durerea din aceasta zona, veti simti de obicei dureri la nivelul feselor, coapsei si vitelului. De asemenea, este posibil sa aveti dureri intr-o parte a piciorului.
Daca hernia de disc este in partea de sus a gatului, de obicei, veti simti mai multa durere in umar si brat. Aceasta durere poate aparea in brat sau picior atunci cand tusiti, stranutati sau va deplasati in anumite pozitii. Durerea este adesea descrisa ca fiind ascutita sau arzatoare.
- Amorteala sau furnicaturi.Persoanele care au hernie de disc au adesea amorteala sau furnicaturi care radiaza in partea corpului la care se conecteaza nervii afectati.
- Muschii la care se conecteaza nervii afectati tind sa slabeasca. Acest lucru va poate determina sa calatoriti sau capacitatea dumneavoastra de a ridica sau de a tine obiectele pentru a fi afectate.
Puteti avea o hernie de disc fara simptome. S-ar putea sa nu stii ca il ai decat daca apare intr-o imagine a coloanei vertebrale.
Cand sa vezi un medic
Solicitati asistenta medicala daca gatul sau durerile lombare de la brat sau picior sau daca aveti, de asemenea, amorteala, furnicaturi sau slabiciune.
Cauze
O hernie de disc este cel mai adesea rezultatul unei uzuri naturale treptate, legate de imbatranire, numita degenerare discala. Pe masura ce oamenii imbatranesc, discurile devin mai putin flexibile si mai susceptibile de a se rupe sau rupe, chiar si cu mai putina incordare sau rasucire.
Majoritatea oamenilor nu pot identifica cauza herniei de disc. Uneori, folosind muschii spatelui in loc de picioare si coapse pentru a ridica obiecte grele poate duce la o hernie de disc, la fel ca poate rasucire si de cotitura in timp ce ridicarea obiectelor. Rareori, un eveniment traumatic, cum ar fi o cadere sau o lovitura la spate este cauza.
Motive pentru care te doare spatele
S-ar putea sa evitati durerile de spate sau sa preveniti reaparitia acesteia, imbunatatindu-va conditia fizica si invatand si exersand mecanica corporala adecvata.
Pentru a-ti mentine spatele sanatos si puternic:
– Exercitiu. Activitatile aerobice regulate cu impact redus – cele care nu va incordeaza sau nu va zguduie spatele – va pot creste puterea si rezistenta la spate si va pot permite muschilor sa functioneze mai bine. Plimbarea si inotul sunt alegeri bune. Discutati cu medicul dumneavoastra despre activitatile pe care le puteti incerca.
Construiti forta musculara si flexibilitatea. Exercitiile pentru abdomen si pentru muschii spatelui, care va intaresc miezul, ajuta la conditionarea acesti muschi, astfel incat sa functioneze impreuna ca un corset natural pentru spatele dumneavoastra.
Mentine o greutate sanatoasa. Excesul de greutate incordeaza muschii spatelui. Daca sunteti supraponderal, taierea poate preveni durerile de spate.
Renunta la fumat. Fumatul creste riscul de durere lombara. Riscul creste odata cu numarul de tigari fumate pe zi, asa ca renuntarea ar trebui sa contribuie la reducerea acestui risc.
Evitati miscarile care va rasucesc sau incordeaza spatele. Foloseste-ti corect corpul:
Stai intr-o pozitie buna. Nu te ghemui. Mentine o pozitie pelviana neutra. Daca trebuie sa stai in picioare pentru perioade lungi de timp, asezati un picior pe un taburet jos pentru a elimina o parte din sarcina de pe partea inferioara a spatelui. Picioare alternative. O postura buna poate reduce stresul asupra muschilor spatelui.
Stai inteligent. Alegeti un scaun cu un suport bun pentru partea inferioara a spatelui, cotiere si o baza pivotanta. Plasarea unei perne sau a unui prosop rulat in partea mica a spatelui va poate mentine curba normala. Tineti genunchii si soldurile la nivel. Schimbati-va pozitia frecvent, cel putin la fiecare jumatate de ora.
Ridicati inteligent. Evitati ridicarea dde obiecte grele, daca este posibil, dar daca trebuie sa ridicati ceva greu, lasati picioarele sa faca treaba. Tine-ti spatele drept – fara rasucire – si indoaie-ti doar genunchii. Tineti sarcina aproape de corp. Gasiti un partener de ridicare daca obiectul este greu sau incomode.