Care este modul de lucru a unui sistem turbo

Care este modul de lucru a unui sistem turbo?

0 Shares
0
0
0

Turbocompresorul are un principiu de functionare destul de simplu. Intr-adevar, fluxul de gaze de esapament expulzate de motor roteste turbina turbocompresorului prin incalzirea acesteia la o temperatura de peste 800°C. Aceasta turbina este conectata la o a doua elice care este compresorul printr-o axa.

Rolul unui turbo

Rolul compresorului este de a trimite o cantitate mare de aer, a carei acumulare se transforma in aer comprimat catre admisie. Acesta din urma este trimis in interiorul motorului, amplificand astfel aportul de oxigen la aproximativ 20% din aerul din camera de ardere. Acest lucru da mai multa putere motorului datorita accelerarii turbinei si comprimarii aerului de catre roata de compresie.

Aceasta putere este rezultatul unei relatii cauza-efect, deoarece cu cat cantitatea de aer este mai mare, cu atat se poate adauga mai mult combustibil. Wastegate poate regla si presiunea electric. Este important de mentionat ca viteza turbo poate depasi 200.000 de rotatii pe minut. Presiunile sunt deci mai mari asupra aripioarelor si lagarelor.

Cand aceste aripioare sunt mobile, vorbim in general de geometrie variabila. Prin urmare, este esential sa ungi bine aripioarele pentru a reduce riscul de deteriorare a turbocompresorului. Poate ca nu stii, dar exista o parte rece a turbo-ului. Temperatura acestei parti este in jur de 100°C, care este de 5 ori mai mica decat temperatura partii fierbinti.

Cauzele unui turbo defect

O defectiune a intregului sistem descris mai sus poate duce la o defectiune a turbo-ului tau. Cand apare aceasta defectiune, vorbim de defectiune turbo si este nevoie de reparatii turbosuflante Romania. Mai multe cauze sunt asociate cu aceasta defectiune.

Poate rezulta din neungerea turbo-ului, ceea ce duce la uzura prematura a aripioarelor. Intr-adevar, lubrifierea turbo consta in adaugarea uleiului de motor la rulment pentru a reduce caldura si a reduce frecarea.

Ungerea slaba poate fi, de asemenea, cauza defectiunii turbo. Asa ca nu fi surprins sa vezi scurgeri de ulei de motor din garnituri. Aceasta scurgere poate proveni dintr-o filtrare slaba sau o defectiune a sistemului de evacuare a aerului. Aceasta lubrifiere slaba poate rezulta si din uleiul insuficient.

In ceea ce priveste deficitul de ulei, exista multe cauze. Poate fi inlocuirea filtrului de ulei sau turbo fara umplere cu ulei, varsarea de glicol sau combustibil in uleiul de motor, presiunea scazuta a uleiului cauzata de o defectiune a pompei de ulei sau in cele din urma de neutilizarea masinii pentru o perioada lunga de timp.

In plus, aspiratia unui corp strain de catre turbo poate provoca, de asemenea, defectiunea turbo-ului. Intr-adevar, un turbo, pentru a fi eficient, nu ar trebui sa adaposteasca niciun element strain.

In plus, uzura rulmentilor este si o cauza convingatoare a defectiunii turbo. Intr-adevar, un turbo pentru buna functionare are nevoie de cele doua elice ale sale, care sunt turbina si compresorul in stare perfecta. Dar exista momente in care utilizarea uleiului de motor de proasta calitate le deterioreaza.

In plus, supraincalzirea poate fi si o cauza a defectiunii turbo. Este adesea rezultatul opririi prea rapide a motorului la sfarsitul unei calatorii sau al accelerarii rapide cand motorul este inca rece.

0 Shares
You May Also Like