Folosirea incarcatorului de telefon la priza sau pe USB

Folosirea incarcatorului de telefon la priza sau pe USB?

0 Shares
0
0
0

Chiar daca nu ne convine ajungem sa constatam ca incarcatorul de telefon ne controleaza viata. Nu de putine ori am depins la un moment dat de prezenta sau absenta incarcatorului pentru telefon, dat fiind si incompatibilitatea lor.

Pe de alta parte, folosind mai multe tipuri de telefoane,de-a lungul anilor, ajungem sa depozitam un numar relativ mare de incarcatoare de telefon care nu ne mai sunt de folos si ne ocupa spatiul inutil. O gama larga de incarcatoare pentru diverse telefoane mobile si tablete putem gasi pe www.accesoriigsm.ro.

In principiu, incarcatorul de telefon este un dispozitiv prin care un redresor transforma curentul alternativ de la retea in curent continuu, modificandu-se si tensiunea preluata. In mod obisnuit toate incarcatoarele de telefon au un standard de cinci volti , dar un amperaj variabil. Astfel, la un amperaj mai mic creste timpul de incarcare al telefonului, dar un amperaj mai mare nu afecteaza dizpozitivul pentru ca acesta se regleaza in functie de necesitatile proprii. De aceea, se poate folosi, de exemplu, incarcatorul unei tablete pentru incarcarea unui telefon: telefonul este dotat cu un microcip care regleaza necesarul de curent in timpul incarcarii. Bateria o data incarcata, telefonul nu mai preia curent de la incarcator.

Numarul mare si incompatibilitatea incarcatoarelor de telefon a fost sesizata ca un inconvenient si de catre producatorii de aparate de telefonie mobila si de aceea, mai multi producatori au decis in 2007 sa compatibilizeze tipurile de incarcatoare de telefon , iar din 2009 legislatia Uniunii Europene obliga producatorii sa foloseasca acelasi tip de incarcator.

Initiativa Comisiei Europene vine in intampinarea utilizatorilor de telefoane mobile si are in vedere si reducerea cantitatii de deseuri electronice. Reprezentanti ai industriei de telefoane mobile, intre care Apple, Motorola, LG, Nokia, RIM, Sony Ericsson, Texas Instruments, au semnat un memorandum prin care se obliga sa asigure compatibilitatea incarcatoarelor de telefon cu ajutorul unui conector micro USB.

Incarcatoarele de telefon cu conector micro USB ar trebui sa poata incarca orice dispozitiv cu port micro USB, cu aceleasi performante ca si incarcatoarele dedicate. Aceasta depinde insa si de tensiunile si conectorii folositi in diferite tari.

Toate conexiunile USB ofera o tensiune de cinci volti atunci cand se conecteaza un dispozitiv micro USB. Timpul pe care incarcatorul il foloseste pentru incarcare depinde insa de amperajul folosit de catre incarcator, conform configuratiei sale. Se poate folosi acelasi tip de incarcator pentru dispozitive compatibile datorita gestionarii amperajului pe care telefonul il “trage” de la incarcator, facand astfel sa difere doar timpul de incarcare.

Este preferabil un timp de incarcare mai lent, la amperaj mic, deoarece imbunatateste performantele acumulatorului si perioada de functionare. Totusi nu este recomandat ca incarcatorul sa fie folosit in timpul somnului deoarece consuma current inutil si asta inseamna bani irositi.

Ideal in incarcarea telefonului este incarcarea la priza. Aceasta modalitate respecta intocmai specificatiile inscrise pe incarcator si pe acumulator. Nu toate laptopurile sunt de mare putere: chiar daca asigura cinci volti pe portul USB va genera doar in jur de 500 mAh, fata de o valoare cuprinsa intre 700 – 1000mAh in mod obisnuit.

In mod evident, optimizarea performantelor acumulatorului depinde si de utilizator. De aceea se impune ca incarcarea oricarui dispozitiv sa fie facuta, de preferinta, in acord cu caracteristicile inscrise de producator.

0 Shares
You May Also Like