Zgomotul incepe incet-incet si apoi ajunge sa urle la tine. Soferii furiosi din strada, muzica daca la maxim de la vecini, motoarele motocicletelor, avioanele care trec prin aer, certurile vecinilor de peste strada, claxoanelor din trafic – iata doar cateva tipuri de zgomot care va pot patrunde in casa si care pot compromite linistea.
Nu e de mirare ca, dupa poluarea aerului, zgomotul din trafic este cea mai mare problema de mediu cu care se confrunta Europa. Acesta produce circa 60 000 de decese premature in fiecare an, precum si afectiuni cum sunt – hipertensiune arteriala, probleme cardiace, risc crescut de accident vascular cerebral si chiar diabet.
Deci, cum puteti sa va pastrati linistea in casa? Puteti face pereti mai grosi sau ii puteti umple cu izolatie si puteti investi in ferestre izolatoare fonice.
Cum patrunde sunetul in locuinta?
Sunetul este o forma de energie produsa atunci cand lucrurile vibreaza. Imaginati-va ca loviti o toba. Energia radiaza spre exterior, departe de sursa sonora, facand obiectele si aerul sa vibreze pana cand energia ajunge la urechile noastre.
Suneetul isi incepe viata ca o sursa, calatoreste prin aer sau obiecte si ajunge in urechile noastre, care la randul lor vibreaza, transformand acea sursa de energie initiala in ceva ce noi auzim. Pentru a va izola casa (https://www.kanald.ro/cat-costa-o-casa-inteligenta-20062466) si a opri zgomotul, trebuie sa intrerupeti aceasta consecinta.
Provocarea este ca sunetul are o lungime de unda lunga si se difracteaza in jurul obiectelor. Aceasta inseamna doua lucruri: isi va gasi calea prin orice goluri; va trece prin obiecte solide pastrand o mare parte din energia sa originala.
De asemenea, sunetul trece prin diferite materiale la viteze diferite, in functie de frecventa sunetului. Acest lucru complica procesul de protectie fonica, pentru ca un material poate fi extrem de eficiente in eliminarea unui anumit sunet sau frecventa – de exemplu, o conversatie nu va fi neaparat eficienta in eliminarea sunetului generat la o frecventa diferita, cum ar fi basul dintr-un difuzor.
Cum functioneaza izolarea fonica?
Izolarea fonica functioneaza in trei moduri sau o combinatie dintre acestea. Primul este sa opriti zgomotul adaugand masa structurii pentru a reflecta sunetul. Creati efectiv o suprafata acustica “moarta” foarte densa, care nu vibreaza sau o face mai putin decat alte materiale. Aceasta se numeste amortizare.
Al doilea este prin absorbtie, unde sunetul este absorbit de un material impiedicandu-l sa treaca spre celalalt – de exemplu, izolatia peretilor.
Termopanele si izolatia termica
Sticla acustica si geamurile termopan in doua sau chiar trei straturi limiteaza poluarea fonica prin devirea si disiparea undelor sonore. Acest lucru este posibil datorita grosimii sticlei si spatiului dintre cele doua sau trei folii de sticla. Acesta perturba undele sonore si impiedica transferul de zgomot din exterior in locuinta dumneavoastra si invers.
Cu geamuri termopane va puteti bucura de o casa mai linistita si in plus ceea ce discutati in interior nu va ajunge in exterior la vecini sau la trecatorii de pe strada. Puteti asculta muzica la volum mare, fara ca acest lucru sa-i deranjeze pe vecini.