Leasingul auto: Optiuni de terminare a unui contract
Leasingul auto: Optiuni de terminare a unui contract

Leasingul auto: Optiuni de terminare a unui contract

0 Shares
0
0
0

Achizitionarea unei masini in rate se poate face in doua moduri: prin credit auto sau leasing. Leasingul, la randul sau, este si el de doua tipuri: operational si financiar.

In cazul leasingului operational, utilizatorul masinii primeste dreptul de folosire a acesteia pe perioada contractului de leasing, urmand ca la finalul contractului sa cumpere masina, daca doreste, de la finantator.

Leasingul financiar se deosebeste de cel operational prin aceea ca, in cazul primului, utilizatorul are ca scop sa ramana cu masina in finalul perioadei de leasing.

Leasingul operational vizeaza, in esenta, ceea ce si denumirea indica, si anume folosirea autovehiculului si mai putin cumpararea lui, respectiv transferul dreptului de proprietate de la finantator la utilizator.

Achizitionarea autoturismului, la sfarsitul perioadei de leasing, este una dintre optiunile cu care se poate incheia un contract de leasing. Insa utilizatorul poate sa cumpere masina si mai devreme, daca are banii necesari.

De mentionat ca rambursarea anticipata si totala in cazul unui contract de leasing nu poate sa apara mai devreme de un an. De asemenea, la terminarea contractului, utilizatorul trebuie sa achite in afara de valoarea masinii, toate taxele si comisioanele solicitate de finantator si stabilite prin contractul de leasing.

O alta optiune de a iesi dintr-un contract de leasing este ca masina pentru care ai platit rate sa fie luata in folosinta de o alta persoana, iar tu sa nu mai ai niciun drept asupra masinii. Aceasta este o optiune costistitoare insa, cesionarea contractului catre o alta persoana fiind, de cele mai multe ori, dezavantajoasa pentru ambii utilizatori.

Un contract de leasing poate fi terminat si altfel, din pacate. Atunci cand utilizatorul nu mai are banii necesari pentru plata ratelor, se poate gandi ca returnarea masinii la finantator este o varianta buna.

De fapt, aceasta este cea mai problematica optiune si nu ar trebui sa fie luata in calcul, pentru ca finantatorul va vrea sa isi recupereze toata suma finantata initial, plus taxele si comisioanele necesare derularii contractului de leasing, ceea ce va duce la costuri si mai mari pentru utilizator.

Ba mai mult, daca acestea nu sunt rambursate, societatea de leasing va da utilizatorul in judecata pentru a-si acoperi pierderile cauzate de neplata ratelor. De aceea, este mai bine ca aceasta optiune sa fie ultima pe lista clientilor care au masini in leasing.

In loc de a da masina in folosinta altui utilizator sau, mai grav, de a o returna, crescandu-ti sansele de a fi actionat in instanta de finantator, este mai bine sa discuti cu finantatorul pentru a gasi o solutie care sa fie in avantajul ambelor parti.

Acordarea unei perioade de gratie, reesalonarea, sau alte solutii oferite de societatile de leasing trebuie luate primele in calcul atunci cand realizezi ca treci printr-o perioada dificila din punct de vedere financiar si nu mai ai bani sa rambursezi leasingul.

Finantatorii isi doresc sa recupereze banii de la tine si le-ar fi mult mai simplu si lor sa evite transferul dreptului de folosinta de la un utilizator la altul sau sa inceapa sa apeleze la recuperatori de debite si la tribunale pentru a-si primii banii inapoi.

De aceea, comunicarea trebuie sa fie pe primul plan atunci cand treci printr-o perioada mai grea financiar. Evita problemele juridice si nu iti distruge sansa de a mai lua vreo finantare in urmatorii ani, printr-o simpla discutie cu finantatorul.

 

0 Shares
1 comment
  1. Varianta de leasing auto este mai buna decat cea a achizitiei in rate. La leasing auto daca nu mai platesti masina o iau ei si gata, la rate bancare le dai masina si tot mai vor bani …multi. Deci optati pentru leasing.

Comments are closed.

You May Also Like