Efectele automobilelor asupra societatii

0 Shares
0
0
0

De la inceputul secolului XX, rolul masinii a devenit extrem de important, desi controversat. Este utilizata in intreaga lume si a devenit cel mai popular mod de transport in tarile mai dezvoltate. In tarile in curs de dezvoltare, efectele masinii asupra societatii nu sunt la fel de vizibile, insa sunt semnificative.

Dezvoltarea autoturismului construit pentru sectorul de transport a inceput mai intai ca o alternativa la caile ferate. Aceasta a introdus schimbari extinse in modelele de angajare, interactiuni sociale, infrastructura si distributia de bunuri.

Cu toate acestea, avand in vedere efectele pozitive asupra accesului la locuri indepartate si confortul mobilitatii oferit de automobil, ceea ce le-a permis oamenilor sa isi creasca geografic interactiunile sociale si economice, efectele negative ale masinii asupra vietii de zi cu zi nu sunt neglijabile.

Desi introducerea masinii produse in masa a reprezentat o revolutie in industrie si comoditate, creand cerere de locuri de munca si marind veniturile fiscale, ratele ridicate de motorizare au adus consecinte grave asupra societatii si a mediului.

Consecintele negative ale utilizarii automobilelor grele includ utilizarea combustibililor neregenerabili, o crestere dramatica a ratei decesului accidental, deconectarea comunitatilor locale, scaderea economiei locale, cresterea in obezitate si boli cardiovasculare, poluares aerului si zgomotul, emisiile de gaze cu efect de sera, generarea de trafic urban extins care determina supra-aglomerarea urbana si costurile ridicate per distanta unitara pe care se bazeaza paradigma automobilului.

Acces si comoditate

La nivel mondial, masina a permis accesul mai usor la locurile indepartate. Cu toate acestea, timpul mediu de calatorie catre locuri vizitate regulat a crescut in orasele mari, ca urmare a adoptarii pe scara larga a masinii si a extinderii urbane, precum si a dezafectarii sistemelor de transport mai vechi (tramvai, autobuz, troleibuz, etc).

Acest lucru se datoreaza congestionarii traficului si distantelor crescute intre casa si locul de munca aduse de extinderea urbana.

Exemple de probleme legate de accesul auto in tarile subdezvoltate sunt: pavajul Autostrazii Federale Mexicane 1 prin Baja California, completand conexiunea Cabo San Lucas cu California. In Madagascar, un alt exemplu, aproximativ 30% din populatie nu are acces la drumuri fiabile pe orice tip de vreme, iar in China, 184 de orase si 54.000 de sate nu au nici un fel de drum auto (sau drumuri in general).

Anumite evolutii in comertul cu amanuntul se datoreaza partial traficului cu masini, cum ar fi achizitionarea de alimente rapide si cumparaturile de la benzinarie.

Schimbari economice

Obiceiuri de angajare si consum

Dezvoltarea autoturismului a contribuit la schimbari in distributia ocuparii pe piata de munca, in tiparele de cumparaturi, in interactiunile sociale sau prioritatile de fabricatie si planificarea urbana; utilizarea tot mai mare a masinilor a redus rolul celorlate mijloace de transport si in principal al cailor ferate.

In plus fata de banii pentru constructia drumurilor, utilizarea autoturismului a fost, de asemenea, incurajata in multe locuri, prin noi legi de zonare, care permiteau oricarei noi afaceri sa construiasca unul sau mai multe spatii de parcare, in functie de dimensiunea si tipul de transport pe care il folosea. Efectul a fost de a crea mai multe locuri de parcare gratuite. Per total, aceasta a condus la asezari mai putin dense.

Multe noi centre comerciale si suburbii nu au instalat trotuare, punand astfel in pericol accesul pietonilor. Acest lucru a avut efectul de a incuraja oamenii sa conduca, chiar si pentru calatorii scurte, care ar fi putut fi simple plimbari, crescand si consolidand astfel dependenta de automobile in societatea americana.

Ca urmare a acestei schimbari, oportunitatile de angajare pentru persoanele care nu erau suficient de bogate pentru a detine o masina si pentru persoanele care nu puteau conduce, din cauza varstei sau a unor dizabilitati fizice, au devenit sever limitate.

Crestere economica

Rata motorizarii  vs. Cresterea economica  in tarile europene a caror populatie este mai mare de 1 milion de locuitori – Sursa: Eurostat.

In tarile cu producatori majori de automobile, precum SUA sau Germania, un anumit grad de dependenta de masini ar putea fi pozitiv pentru economie la nivel macroeconomic, deoarece necesita productie de automobile, si asta rezulta in cele mai multe cazuri, in cererea de locuri de munca si in cresterea veniturilor fiscale.

Aceste conditii economice au fost indeosebi valabile in anii 1920, cand numarul de automobile, la nivel mondial, a avut o crestere medie substantiala anuala importanta, dar si in perioada de expansiune economica post – al doilea razboi mondial.

In pofida efectelor crescande ale automobilelor asupra economiei unor tari, alte cateva tari auto-dependente, private de industria auto si resursele petroliere, au fost nevoite sa aloce active economice substantiale, pentru a satisface politicile lor de mobilitate, afectand apoi echilibrul comercial pe termen lung.

Aceasta situatie este valabila in mare parte in majoritatea tarilor europene, deoarece, fara a tine seama de cateva exceptii precum Norvegia, Europa depinde in mare masura de importuri pentru combustibilii fosili.

Mai mult decat atat, doar putine tari europene, precum Germania sau Franta, au producatori de masini suficient de productivi pentru a satisface cererea interna de automobile a tarii. Toti acesti factori, aflati in stransa legatura cu ratele ridicate de motorizare afecteaza prin urmare, cresterea economica in majoritatea tarilor europene.

Majoritatea tarilor africane sunt de asemenea dependente de masinile importate (de obicei second hand din tarile occidentale), unele dintre aceste vehicule aflandu-se intr-o stare foarte uzata. In cele din urma, chiar si tarile cu resurse de petrol ar putea fi lipsite de rafinarii, precum Nigeria – care trebuie sa importe combustibil, chiar daca este un mare producator de petrol.

Modificari ale societatii urbane

Incepand cu anii 1940, majoritatea mediilor urbane din Statele Unite si-au pierdut tramvaiele, telecabinele si alte forme de transport usor, care au fost rapid inlocuite cu autocarele sau autobuzele cu motorina. Multe dintre aceste mijloace de transport nu au mai revenit niciodata.

O alta schimbare adusa de masini, este ca pietonii urbani moderni trebuie sa fie mai atenti decat erau stramosii lor. In trecut, un pieton trebuia sa se ingrijoreze de tramvaiele care se miscau relativ lent sau de alte obstacole ale calatoriei.

Odata cu proliferarea autoturismului, un pieton trebuie sa anticipeze riscurile de siguranta relativ la automobilele ce calatoresc cu viteza mare, deoarece acestea pot provoca rani grave unui om si pot fi fatale, spre deosebire de vremurile anterioare, cand decesele in trafic se datorau de obicei cailor care scapau de sub control.

0 Shares
You May Also Like