Cum se foloseste vata bazaltica?

Cum se foloseste vata bazaltica?

0 Shares
0
0
0

Printre cei mai populari izolatori termici se numara vata minerala, un material versatil care se preteaza la multe domenii de utilizare. O mai buna intelegere a caracteristicilor sale este importanta pentru a putea alege in mod optim tipul de izolatie care sa fie utilizat in lucrarile de renovare. Iata o scurta prezentare generala pentru a afla mai multe despre unul dintre cele mai populare sisteme de izolatie.

Cum se produce si se prelucreaza vata bazaltica

Dupa cum am vazut mai sus, vata bazaltica Rockwool este compusa in proportie de 97% din diabazei, bazalt si dolomita. Aceste elemente se topesc la temperaturi de 1400°, iar compusul este transformat in fibre minerale artificiale. Sulfatul de sodiu este utilizat pentru a ajuta la topire. Una dintre caracteristicile esentiale de performanta ale unui compus de izolare termica a peretilor este stabilitatea.

Acest lucru se realizeaza prin adaugarea de bachelita ca liant la compusul mineral. Procentul de bachelita variaza in functie de gradul de stabilitate cerut pentru produs, variind intre 1% si 3%. Bakelita este o rasina fenol-formaldehidica, inclusa in grupul compusilor organici volatili (COV).

Desi este, prin urmare, potential daunator pentru bunastarea noastra, continutul de formaldehida din produsul finit este mult sub pragul maxim admis. Bakelita se solidifica atunci cand este supusa unor fluxuri de aer cald. In cazul in care izolatia termica a peretilor este produsa sub forma de panouri, aceasta se supune, de asemenea, unui tratament de impermeabilizare cu substante hidrofobizante pe baza de silicon sau uleiuri minerale (maximum 1%).

Ca izolatie termica a peretilor, acest material este foarte performant, cu conditia sa se aiba grija sa fie folosit pe pereti care nu sunt in contact direct cu pamantul.

Caracteristicile de izolare din vata minerala

Folosit in constructii in scopuri de izolare, este un material fabricat din sticla, piatra si deseuri industriale. Datorita unui proces de filare, are o structura fibroasa. Acesta poate fi obtinut sub forma de panouri termoizolante naturale, care ofera o conductivitate termica excelenta. In acest format, ele ofera o rezistenta ridicata la compresiune si proprietati excelente de izolare fonica, precum si o buna rezistenta la formarea de umiditate.

Exista multe domenii de aplicare pentru vata minerala. Printre cele mai importante se numara izolarea termica si izolarea fonica a structurilor cladirilor sau a conductelor. Se aplica pasle sau rulouri impotriva infiltratiilor de apa. In general, vata de sticla este cea mai potrivita pentru izolarea acustica a incaperilor.

Concluzii

Dupa ce ati evidentiat principalele caracteristici si cele mai frecvente utilizari ale vatei minerale, inainte de a decide asupra celor mai potrivite produse, contactati doar companiile specializate. Numai adevaratii profesionisti va vor putea sfatui cu privire la cel mai potrivit produs, in functie de tipul de aplicatie de care aveti nevoie pentru casa.

Informatii utile despre hidroizolatii

Uneori este mai bine sa cheltuiti putin mai mult, dar sa fiti siguri de calitatea materialelor si a lucrarilor, evitand astfel interventii viitoare care, pe de o parte, vor crea neplaceri pentru noua lucrare care urmeaza sa fie efectuata, iar pe de alta parte vor anula economiile obtinute initial.

Produsele de izolatie vin in doua categorii principale – vrac si reflectorizante – care sunt uneori combinate intr-un material compozit.

Pe langa evaluarea performantei de izolare, puteti compara beneficiile de mediu ale diferitelor produse. Intrebati despre continutul reciclat si cat de usor poate fi reciclat produsul dupa utilizare. De exemplu, unele marci de izolatie din vata de sticla, poliester si fibre de celuloza contin cantitati semnificative de material reciclat. Contactati producatorul sau asociatia industriala pentru a afla mai multe.

Izolatia in vrac foloseste buzunare de aer prins in structura sa pentru a rezista transferului de caldura condusa si convectiva. Rezistenta sa termica este in esenta aceeasi, indiferent de directia fluxului de caldura prin ea.

Produsele de izolatie in vrac vin cu o valoare R pentru o anumita grosime si includ materiale precum:

  • Vata de sticla, vata si rulouri (deseori realizate din materiale reciclate)
  • Lana, vata si umplutura vrac
  • Umplutura libera din fibra de celuloza (deseori realizata din fibre de hartie reciclata)
  • Poliester, vase si rulouri (deseori realizate din materiale reciclate)
  • Polistiren, expandat (EPS) sau extrudat (XPS), ca placi rigide
  • Poliizocianurat (PIR) ca placi rigide
  • Poliuretan (PUR) ca placi rigide.

Izolatia reflectiva rezista in principal fluxului de caldura radianta datorita reflectivitatii sale ridicate si emisivitatii scazute (capacitatea de a reradia caldura). Capacitatea sa de izolare se bazeaza pe prezenta unui strat de aer de cel putin 25 mm langa suprafata lucioasa. Rezistenta termica a izolatiei reflectorizante variaza in functie de directia fluxului de caldura prin aceasta.

Izolatia reflectorizanta este de obicei folie de aluminiu stralucitoare laminata pe hartie sau plastic si este disponibila sub forma de foi (sarking), batute de tip concertina si batute cu mai multe celule. Aceste produse sunt cunoscute ca folii laminate reflectorizante (RFL).

Deoarece orice izolatie din folie este conductiva electric, riscul de contact cu cablurile si echipamentele electrice trebuie luat in considerare la toate instalatiile si trebuie urmate masuri de eliminare a riscului. Consultati Instalarea izolatiei de pe aceasta pagina.

O diagrama arata ca folia reflectorizanta pe doua fete folosita ca izolator reflecta 95% din caldura radianta, restul de 5% fiind emis.

0 Shares
You May Also Like