Firele sunt unul dintre cele mai importante elemente din lumea cusutului. Functia sa este de a se alatura bucatilor de tesatura sau de a ajunge sa creeze/fixeze articolele noastre de imbracaminte.
Exista o mare varietate de tipuri disponibile pe piata. Alegerea ta va depinde daca aveti de gand sa coaseti manual sau cu masina de cusut. Exista, de asemenea, fire perfect valabile pentru ambele sarcini.
Cel mai bun lucru este ca, desi va sfatuim, incercati sa probati care fir este cel care merge cel mai bine pentru a va indeplini urmatoarea sarcina.
Calitate
Calitatea firelor este foarte importanta, deoarece de ea va depinde daca rezultatele obtinute sunt optime. Vezi aici ata de cusut 4092/ATA CERATA -0.8mm.
Pentru rezultate optime este recomandabil sa se utilizeze:
- Fire de poliester pentru tesaturi sintetice.
- Fire de bumbac pentru tesaturi naturale.
- Fire de poliester pentru tesaturi mixte(poliester + bumbac).
De asemenea, este convenabil sa te uiti la anumite aspecte care pot indica calitatea actuala a firului:
Aspect
Este important sa verificati daca firul este curat. Daca se observa ca firele sunt decojite (cum ar fi firele proeminente), este mai bine sa nu il folositi. Poate se rupe usor cand este cusut sau, mai rau, in timp. Si nu vrem ca imbracamintea noastra sa se deterioreze rapid!
Rezistenta
De asemenea, puteti verifica acest lucru foarte usor. Daca taiati un fir mic, trageti si se rupe, inseamna ca este de o calitate scazuta. Acest test se poate face si de fiecare data cand se coase cu un fir de ata vechi.
De asemenea, se vede atunci cand se lucreaza cu masina de cusut, deoarece firul se rupe rapid. Este o problema foarte frecventa, impreuna cu o tensiune configurata gresit.
Tipuri de fire
Exista mai multe tipuri de fire si trebuie sa alegeti bine, astfel incat cusaturile sa arate mai intai. In tabelul urmator veti vedea cele mai comune optiuni..
Culori
Culorile ar trebui sa se combine intotdeauna cu tesatura, astfel incat cusaturile sa fie perfect integrate. Exista multe culori, mai mult decat va puteti imagina.
Ca regula generala, firele si acele fine ar trebui folosite pentru tesaturi fine si, dimpotriva, groase pentru tesaturi groase.
Sfatul nostru este ca, inainte de a incepe sa coaseti, sa testati grosimea firului si a acului intr-o bucata de panza de testare.
Amintiti-va intotdeauna sa utilizati acelasi fir, astfel incat tensiunile sa nu se descompuna.
Aici va lasam cateva detalii despre fiecare fir, in ceea ce priveste grosimea, care este compusa din doua numere. Primul se refera la intinderile pe care le-a primit atunci cand este elaborat, iar al doilea indica numarul de fire sau capete interconectate care o formeaza. Aici sunt cele mai comune fire:
- Foarte gros 40/3:Potrivit pentru cusaturi de inalta rezistenta.
- Mediu 70/2 si 60/2:Recomandat pentru coaserea tesaturilor, cum ar fi Poplin, Bumbac si tesaturi similare.
- Slim 100/2:Folosit la fabricarea imbracamintei pentru copii.
- Foarte subtire 120/2:Este folosit pentru dantela broderie si in tesaturi usoare.
Istoria cusutului – cand a aparut
17.500 i.Hr. – Primele ace de cusut cu ochi
Arheologii si antropologii au descoperit ace de cusut cu ochi care dateaza din 17.500 i.Hr. , care probabil erau facute din os si folosite pentru a coase piei si blanuri.
202 i.Hr.-220 d.Hr. – Dinastia Han foloseste ace de cusut si degetare
Desi unele vechi ace de cusut dateaza cu aproape 25.000 de ani in urma, in timpul ultimei ere glaciare, arheologii chinezi au descoperit ceva interesant care dateaza din 202 i.Hr. Ace de cusut, impreuna cu cele mai vechi degetare din istoria inregistrata, au fost gasite in mormantul unui oficial guvernamental din dinastia Han. Chiar si in istoria antica, cusatura a fost o parte importanta a vietii – si mai avansata decat am putea crede.
1200 – Nasturii devin populari in Europa
Datorita cruciadelor, europenii au intalnit multe alte culturi. Drept urmare, europenii au inceput sa foloseasca nasturi si butoniere pentru a-si fixa hainele. Curand dupa aceea, nasturii au devenit o forta motrica in industria de imbracaminte din Europa.
1730 – Bumbacul filat cu masini
In 1730, firul de bumbac a fost tors cu masini in Anglia. Acest lucru a introdus firul de bumbac unui public mult mai larg si s-a raspandit „ca foc de putere” in coloniile britanice si in intreaga lume.
1730 – Fabrica de ace fondata in Aachen, Germania
Stephan Beissel a fondat o fabrica timpurie de ace in Aachen, Germania, un oras renumit pe atunci pentru breasla sa de producatori de ace.
1755 – Charles Weisenthal ia brevetul pentru ac de cusut mecanic
Charles Weisenthal, un imigrant german care locuieste la Londra, a obtinut un brevet pentru un ac destinat cusaturii mecanice in 1755. Nu a fost gasita vreodata nicio inregistrare a vreunei masini care sa insoteasca acul, dar acesta este recunoscut ca fiind unul dintre primele evenimente care ar avea culmineaza cu masina de cusut.