Ce sunt alergiile - suplimente alimentare ce pot reduce disconfortul cauzat de acestea

Ce sunt alergiile – suplimente alimentare ce pot reduce disconfortul cauzat de acestea

0 Shares
0
0
0

Alergiile sunt afectiuni destul de raspandite, care se pot dezvolta la orice varsta in urma contactului cu numerosi factori exteriori. Acestea pot cauza un nivel ridicat de disconfort si, daca reactia este una severa, pot pune viata in pericol. Descopera mai multe despre alergii si manifestarile lor, dar si despre ce poti face pentru a le ameliora simptomele.

Ce sunt alergiile?

Alergiile reprezinta felul in care reactioneaza organismul atunci cand intra in contact cu anumiti factori pe care ii considera daunatori. In general, acestia nu sunt periculosi insa, in cazul anumitor persoane, sistemul imunitar ii poate considera o amenintare.

Drept rezultat, sistemul imunitar actioneaza si incearca sa protejeze organismul de acesti factori si, astfel, isi fac aparitia binecunoscutele reactii alergice. Factorii in cauza poarta numele de alergeni si, in functie de natura lor, declanseaza reactia organismului daca sunt atinsi, inspirati, inghititi sau ajung sa intre in orice fel de contact cu corpul.

Care sunt cei mai cunoscuti alergeni?

Nu orice fel de substante pot provoca o reactie alergica, ci exista o serie de alergeni care declanseaza deseori mecanismele de aparare ale organismului si care pot afecta un numar mai mare de persoane. Iata care sunt acestia:

  • polenul – de aceea primavara este perioada in care alergiile sunt cele mai active;
  • acarienii;
  • mucegaiul;
  • diferite particule prezente pe blana si pielea animalelor;
  • diverse substante aflate in produse alimentare (alune, nuci, peste, lapte etc.);
  • compusi aflati in anumite medicamente;
  • anumite metale;
  • latexul;
  • intepaturile de insecte.

Cum se manifesta alergiile?

Simptomele alergiilor variaza foarte mult in functie de tipul de alergen si de modul in care organismul a intrat in contact cu acesta. Ele pot fi vizibile la suprafata pielii sub forma de roseata, iritatii si mancarimi acolo unde alergenul a atins pielea. 

Simptomele pot afecta si tractul respirator, cauzand aparitia secretiilor nazale, a nasului infundat, a stranutului si a senzatiei de mancarime si iritatie in aceasta zona. Acesti alergeni pot cauza si o reactie la nivelul ochilor, care vor incepe sa lacrimeze. Un astfel de simptom te poate ajuta sa diferentiezi o alergie de o raceala, avand in vedere ca simptomele respiratorii sunt similare.

In cazul in care alergenul este ingerat, poate aparea diareea sau senzatiile de greata si voma. O reactie severa este si cea a umflarii limbii si buzelor, care pot duce la acoperirea cailor respiratorii si necesita interventie imediata.

Cand poti dezvolta o alergie?

Multi sunt de parere ca alergiile se dezvolta in copilarie si, daca au reusit sa ajunga la varsta maturitatii fara astfel de probleme, nu vor mai avea de-a face cu ele. Insa, alergiile pot aparea oricand, in special daca ai schimbat mediul in care locuiesti si iti desfasori activitatile zilnice sau ai intrat in contact cu substante noi.

Poti realiza teste pentru a afla daca esti alergic. Acestea pot consta fie in analize de sange, fie in teste cutanate care evalueaza reactia organismului la o serie de alergeni cunoscuti.

Ce poti face atunci cand esti alergic? Poti lua suplimente alimentare?

Din pacate, nu exista un remediu pentru a face alergiile sa dispara. Insa, exista o serie de metode la care poti apela pentru a ameliora simptomele acestora. Este recomandat sa discuti cu medicul inainte de a apela la oricare dintre acestea.

Se pot administra medicamente care sa calmeze reactia alergica si sa combata manifestarile. Insa, poti incerca si suplimente alimentare ce pot diminua simptomele alergiilor, sub forma de spray-uri, tincturi sau capsule bogate in vitamine si antioxidanti. Atentie! Nu exista suficiente dovezi stiintifice legate de eficacitatea acestora impotriva alergiilor, asa ca ar trebui sa le utilizezi cu atentie.

Alergiile sunt o reactie excesiva a sistemului imunitar la anumiti factori pe care ii interpreteaza drept o amenintare asupra organismului. Desi acestea provoaca un disconfort semnificativ si, odata instalate, nu pot disparea, poti apela la diverse metode pentru a ameliora manifestarile.

0 Shares
You May Also Like