Stii tipul de anvelope pe care le are masina ta?

Stii tipul de anvelope pe care le are masina ta?

0 Shares
0
0
0

Numai putini oameni stiu tipul de anvelopa pe care ar trebui sa o poarte masina lor. Este obisnuit ca in momentul inlocuirii anvelopelor sa nu aiba informatiile necesare pentru a le selecta pe cele corespunzatoare. O decizie gresita poate afecta performanta vehiculului si chiar poate pune in pericol integritatea pasagerilor. Interesat de reparatii jante pentru masina ta? Vezi aici sudura jante.

Toate anvelopele au o legenda pe o parte care indica conditiile de utilizare la care pot fi supuse. Exemplu de ghid pentru a explica nomenclatura: P205/60SR15. Q Indica faptul ca este o anvelopa pentru vehiculele de pasageri, 205 Indica latimea anvelopei in milimetri, 60 Indica profilul (distanta de la janta la podea) ca procent din latimea anvelopei, in acest caz ar fi de 60% din 205 mm, S Indica viteza maxima de lucru la care a fost proiectata anvelopa.

Uneori, indicele de viteza este inclus la sfarsit impreuna cu un indice de sarcina. De exemplu: P205/60R15 85S. 85S indica faptul ca este o anvelopa cu indicele de viteza S cu indicele de sarcina de 85.

Sa vedem ce tipuri de anvelope cunoastem. Acestea sunt dupa cum urmeaza:

  1. – ANVELOPE RADIALE; Ele sunt cele mai avansate si cele mai populare. Straturile sunt dispuse radial, adica paralele intre ele, la un unghi de 90 de grade fata de circumferinta anvelopei. Centurile de sustinere sunt plasate peste straturile de-a lungul periferiei anvelopei. Aceste centuri de sustinere (jante) pot fi realizate din otel (ca si in cazul rotilor radiale cu centuri de otel).

Aceste anvelope sunt cea mai obisnuita alegere, au o rezistenta la rulare mai mica decat alte anvelope si, prin urmare, imbunatatesc eficienta consumului de combustibil, manevrabilitatea vehiculului si designul benzii de rulare; datorita constructiei radiale, acestea ofera un comportament mai bun in conditii nefavorabile de conducere.

  1. – ANVELOPE CONVENTIONALE SI ANVELOPE CU CENTURA; Trebuie luate masuri de precautie pentru a nu amesteca anvelope de diferite tipuri de constructii. Din cauza diferentei mari de comportament intre radiale si alte tipuri de constructii, plasarea a doua tipuri diferite de anvelope la acelasi capat al vehiculului poate fi periculoasa.
  2. – ROTI RADIALE CU ECONOMIE DE COMBUSTIBIL; Acestea sunt concepute pentru a fi umflate considerabil mai mult decat anvelopele radiale obisnuite. Aceasta presiune crescuta ingreuneaza anvelopa si, prin urmare, reduce rezistenta la rulare si consumul de combustibil. Multe vehicule noi sunt echipate cu acest nou tip de anvelopa (ca echipament standard) care va economiseste combustibil.
  3. – ANVELOPE RADIALE PENTRU TOATE ANOTIMPURILE; Proiectat sa se comporte corect in toate conditiile de conducere si sunt, in general, de tip de economisire a combustibilului. Aceste anvelope sunt o investitie buna, deoarece nu este necesar sa le schimbati in timpul iernii sau verii. Cu toate acestea, deoarece designul podelei acestora este o combinatie intre un design de vara si de iarna, comportamentul in conditii nefavorabile de conducere va fi putin mai slab decat anvelopele concepute pentru aceste conditii.

Informatii utile despre jantele auto

Semnele unei jante deteriorate includ vibratii la volan, o schimbare brusca a caracteristicilor de manevrabilitate ale masinii si o anvelopa care continua sa se dezumfle. Nu toate deteriorarea jantei este vizibila, deoarece poate fi acoperita de anvelopa si butuc, dar pot exista si semne vizibile de deteriorare.

Daca nu remediati deteriorarea jantei, aceasta poate provoca frecarea de anvelopa, ceea ce duce la explozii sau la necesitatea constanta de a umfla anvelopele. Problemele mai putin evidente includ degradarea manevrarii si chiar pierderea controlului vehiculului dumneavoastra.

Cel mai frecvent tip de deteriorare a jantei este strambarea. Acest lucru se intampla atunci cand frecati roata masinii de bordura, de obicei in timpul parcarii. Montatorii de anvelope pot provoca, de asemenea, deteriorarea acestei sectiuni a masinii, atunci cand folosesc un prybar pentru a indeparta anvelopa veche.

Deteriorarile minore pot fi reparate folosind diluant si vopsea pentru roti. Daca deteriorarea este mai grava, poate fi posibil ca roata sa fie reparata profesional, dar in cele mai multe cazuri, deteriorarea este terminala si roata va trebui sa fie complet reconditionata.

Mai recent, termenul „jante” a fost folosit si pentru a descrie rotile decorative aftermarket. Cumparatorii opteaza de obicei pentru aliaje in detrimentul rotilor de otel, deoarece prefera aspectul lor. Cu toate acestea, una dintre problemele rotilor din aluminiu este ca sunt mai usor de deteriorat. Janta este una dintre zonele rotii cel mai probabil sa se intalneasca cu bordura la parcare.

Majoritatea proprietarilor au auzit zgarietura in timp ce roata din aliaj prinde trotuarul. Acest lucru poate lasa o margine aspra si abraziva. Cu o roata de otel, aceasta deteriorare poate duce la rugina. Cu o janta din aliaj, aceasta lasa o urma urata, care tinde sa iasa in evidenta, deoarece deteriorarea bruta este in contrast puternic cu finisajul din aliaj lucios.

Din fericire, este putin probabil ca acest tip de daune sa fie terminale: ar trebui sa il puteti repara. S-ar putea chiar sa puteti modela singur reparatiile. Daca loviti o proeminenta cu orice fel de forta si zgarietura este mai degraba rapida, ar trebui sa va verificati roata cat mai curand posibil sau sa va confruntati cu o defectiune potential periculoasa a anvelopei.

Desi termenii janta si roata sunt adesea folositi interschimbabil, cele doua cuvinte se refera la elemente diferite. Roata este formata din butuc, spite, disc si janta, care tine anvelopa pe loc in jurul rotii .

0 Shares
You May Also Like