Selectarea unei locatii pentru a va construi sera este la fel de importanta ca selectarea materialelor de constructie, a sistemului de irigare aspersie si microaspersie a semintelor, a nutrientilor din plante si a nenumarati alti factori pe care trebuie sa ii decideti pentru a asigura succesul operatiunii dvs.
Exista multe aspecte pe care ar trebui sa le luati in considerare atunci cand vine vorba de alegerea locatiei si pentru a va ajuta sa eficientizati procesul, va vom prezenta 12 factori in total pe care ar trebui sa ii luati in considerare inainte de a lua aceasta decizie foarte importanta pe termen lung. Impartim recomandarile intr-o serie de doua parti, iar aici indicam primele:
Necesar unei sere:
- Radiatia solara: Deoarece plantele necesita lumina pentru fotosinteza, este esential sa se determine modul in care soarele va ajunge la ele. O cantitate mica de lumina poate reduce fotosinteza care va provoca o crestere lenta si distrugerea fructelor si florilor. Acest lucru duce la randamente scazute si la o rentabilitate scazuta a investitiilor. Locatia serii si perioada din an fac o mare diferenta in fotosinteza; locatiile care nu primesc suficienta radiatie solara in timpul iernii vor avea nevoie de lumina suplimentara.
- Apa: Este necesar sa se furnizeze aproximativ 3,75 litri de apa amestecata cu nutrienti pentru fiecare planta, in plus fata de apa necesara pentru racirea prin evaporare, care necesita 90.000-140.000 de litri pe hectar pe zi. Puteti recicla apa cu nutrienti pentru a optimiza utilizarea eficienta a apei, dar ar trebui sa curatati apa din racitor pentru a reduce acumularea de sare.
Apa trebuie testata initial pentru a evalua nivelurile de sare si pH. Nivelurile pH-ului trebuie ajustate in jurul valorii de 5,8-6,5 pentru tomate, iar daca apa de izvor este bazica sau alcalina (pH-ul peste 7), adaugati acizi precum azotic, fosforic si sulfuric. Daca apa de izvor este acida (pH-ul cu mult sub 7), adaugati o baza.
- Altitudine: Altitudinea afecteaza temperaturile ridicate din timpul verii si temperaturile scazute din timpul iernii si, in consecinta, va afecta costurile de racire si incalzire. Tomatele se dezvolta cel mai bine intre temperaturi de 15 pana la 30 °C. Daca operatia dumneavoastra este situata la o altitudine mare, iata cateva recomandari suplimentare pentru controlul temperaturii:
– Plasati o alarma de temperatura in interiorul serii in timpul lunilor reci pentru a va avertiza atunci cand exista o scadere termica. Daca este necesar, puteti aduce un incalzitor ceramic pentru a creste temperatura.
– Daca aveti o structura rigida, utilizati o deschidere automata de ventilatie pentru a controla incalzirea. Daca aveti o structura non-rigida, puteti deschide o usa sau ventila pentru a permite reducerea caldurii.
– In timpul verii, utilizati un sistem automat de apa, daca este posibil; unul care include un nebulizator. In timpul iernii, deconectati toate furtunurile pentru a preveni inghetarea tuburilor si, in schimb, utilizati o metoda manuala de udare.
- Daunatori: Este recomandat sa alegeti un loc care este departe de alte zone de productie agricola sau, alternativ, sa creati o zona tampon intre functionarea dumneavoastra si alte zone de productie pentru a preveni infestarea cu daunatori.
- Teren de baza si stabil: Este esential sa fiti constienti de stabilitatea terenului pe care va construiti sera – acest teren NU ar trebui sa fie supus miscarii. Acest teren trebuie, de asemenea, sa fie nivelat cu o anumita panta pentru drenajul corect al apei.
Ce sunt afidele?
Frunzele ingalbenite si distorsionate, cresterea impiedicata si o substanta lipicioasa neagra si lipicioasa pe planta pot insemna ca aveti afide. Afidele se hranesc cu o gama larga de plante si, in cazuri grave, planta nu reuseste sa prospere.
Pe masura ce se hranesc, secreta o substanta lipicioasa, numita miere, care devine rapid infestata cu mucegai negru de funingine. De asemenea, raspandesc virusi, dintre care multi sunt incurabili. Din acest motiv, este important sa luati masuri pentru controlul afidelor din gradina.
Cum sa scapi de afide in mod natural? Uciderea afidelor in mod natural nu este numai mai buna pentru mediu, ci si mai eficienta. Puteti sa le controlati profitand de punctele slabe ale acestora si facand cateva modificari in modul in care va gestionati gradina.
Afidele au un numar de dusmani naturali, iar aceste insecte sunt mult mai bune la controlul afidelor decat orice alta metoda disponibila gradinarilor. Rasfatarea si ingrijirea dusmanilor lor naturali este o metoda excelenta de control al afidelor organice. Introduceti in gradina dvs. insecte benefice, precum buburuze, ca modalitate naturala de a ucide afidele.
Plantarile din apropiere de menta, fenicul, marar, sarpe si papadie vor ajuta la atragerea acestor insecte in gradina dvs. Pesticidele sunt mai susceptibile de a ucide insectele pradatoare decat afidele, astfel incat populatia de insecte creste de obicei dupa pulverizare. Folosirea unor modalitati naturale de a ucide afidele pastreaza dusmanii naturali ai insectelor in timp ce creeaza un mediu ostil pentru afide.
1 comment
Foarte bun articolul, multumesc mult pentru recomandari!
Comments are closed.