Cum alegi un strung in functie de utilitate?

Cum alegi un strung in functie de utilitate?

0 Shares
0
0
0

Strungul electric este un instrument care are o functie foarte specifica: rotirea pieselor geometrice pentru a le canelura, realizarea canelurilor si firelor, degrosarea lor, taierea lor sau forarea lor. Prin urmare, este o masina proiectata pentru lucrari mecanice, de tamplarie care, dincolo de bricolaj, necesita o anumita experienta de utilizare.

Care sunt utilitatile unui strung?

Cu un strung puteti fabrica un numar destul de mare de piese metalice utilizate in mecanica, dar puteti face, de asemenea, tot felul de suruburi, puteti crea matrite sau puteti face piese decorative pentru tamplarie. Iata cateva dintre lucrurile ce pot fi obtinute:

 • Fabricarea suruburilor
 • Reduceti diametrul tuburilor interioare si exterioare
 • Faceti rulmenti
 • Fabricarea pistoanelor
 • Faceti sloturi pentru inele 0
 • Faceti canale in piese circulare pentru fabricarea scripetilor
 • Textureaza suprafete netede pentru a le putea manipula mai bine
 • Taie bucati pentru a inmuia marginile
 • Foraj in axele centrale piese cilindrice

Care sunt partile sale?

Vezi scule pentru strunjire si alege cele mai bune variante pentru tine. 

Desi exista strunguri de mai multe dimensiuni si mai mult sau mai putin performante, in toate veti putea distinge aceste parti:

 • Capul principal: este partea care tine piesa sa fie prelucrata si o face sa se roteasca si sa avanseze. Acesta contine, prin urmare, angrenajele, axul, motorul, selectorul de avans, directia de avans, deci este partea fundamentala a strungului.
 • Banca:suportul in care sunt fixate celelalte elemente ale strungului. Acesta poarta niste ghidaje prin care capul in miscare, si contrapunctul avanseaza.
 • Contrapunctul: acesta serveste, de asemenea, ca suport pentru piesa lucrata; merge la un capat atasat la cap si la celalalt capat sustinut sau centrat pe contrapunct. Aici suportul burghiului si burghiul sunt, de asemenea, fixate, atunci cand perforatiile trebuie facute in axa centrala a piesei.
 • Caruciorul principal: unde se afla suportul de scule al uneltelor care vor lucra pe piesa este mecanismul de avans de-a lungul bancului.
 • Caruciorul transversal:aluneca transversal spre caruciorul principal.
 • Caruciorul auxiliar:unele strunguri au un carucior superior reglabil, sustinut de o baza rotativa; acest carucior este folosit, de exemplu, atunci cand trebuie facute parti conice.

Cum functioneaza un strung?

Strungurile functioneaza prin rotirea piesei pe care doriti sa o lucrati fixata in cap sau intre cap si contrapunct, in timp ce unul sau mai multe instrumente de taiere sunt impinse intr-o miscare reglementata inainte pe suprafata piesei. Taietura care se face este foarte usoara in fiecare pas, astfel incat ramasitele de material ies sub forma de cip.

Instrumentul de taiere este montat pe un carucior care se deplaseaza pe ghidaje paralele cu axa de rotatie a piesei care este intoarsa; pe acest transport exista un altul care se deplaseaza intr-o directie radiala la piesa care este intoarsa. Cand caruciorul principal deplaseaza instrumentul de-a lungul axei de rotatie, acesta produce deplasarea piesei, iar cand transportul transversal se misca perpendicular pe axa de simetrie a piesei, se lucreaza capul sau partea din fata a piesei.

Care ti se potriveste?

Inainte de a alege un strung, ganditi-va la tipul de munca pe care il veti face, la numarul de piese pe care doriti sa le transformati sau la orele de utilizare pe care le veti avea nevoie.

Strungurile sunt unelte care, datorita greutatii si volumului lor, nu sunt de obicei mutate, deci trebuie sa aveti spatiu adecvat pentru a-l lasa montat. O masa suficient de robusta, o banca de lucru sau un blat sunt perfecte pentru a le plasa.

 • Pentru metale:trebuie sa te uiti la putere, de la 350 W iti va permite un loc de munca profesional. De asemenea, trebuie sa tineti cont de ceea ce permite diametrul exterior maxim, sa stiti ce dimensiune a pieselor permite sa functioneze.

Este interesant faptul ca permite reglarea automata a rotatiilor si a diferitelor viteze inainte. Beneficiile in ceea ce priveste suporturile de scule si carucioarele auxiliare trebuie sa fie in concordanta cu utilizarea pe care o veti oferi.

 • Pentru lemn:desi exista strunguri pentru lemn la fel de complexe ca strungurile pentru metale, exista modele care sunt mai aproape de gama DIY si care pot fi un instrument foarte interesant daca doriti sa intrati in lumea tamplariei si prelucrarii lemnului. Cu puteri de la 350 W puteti efectua, de asemenea, multe. Asigurati-va intotdeauna ca producatorul garanteaza o aliniere exacta intre cap si contrapunct si mai bine daca este valabila o auto-centrare, pentru a transforma coloanele cu un relief perfect.

Strungul este o unealta de dimensiuni mari care necesita un spatiu generos pentru a fi plasat in siguranta. Strungul automatizat este mult superior celui manual si asta datorita faptului ca prin acesta e pot realiza simultan, pana la 6 piese lucrate. Un strung are un pret relativ bun, daca ne raportam la utilizarea acestuia si la faptul ca prin el, putem avea castiguri substantiale daca lucram in acest domeniu.

 

0 Shares
You May Also Like