O tulburare mentala, care poate fi de asemenea mentionata ca tulburare psihiatrica sau tulburare mintala, se refera la un grup de afectiuni si tulburari de origini foarte diferite, care duc la dificultati in viata unui individ, suferinta si tulburari. Tulburarile psihice afecteaza toate populatiile, indiferent de sex sau varsta. Aceste tulburari pot fi cronice sau permanente. Se recomanda ca pentru afectiunile psihologice sa se apeleze la un psiholog.
Depresia, dependentele si tulburarile legate de consumul de droguri sau alcool, anxietate si fobii, tulburari de alimentatie, tulburari schizofrenice, bipolare sau limita sunt exemple de tulburari psihice.
Sanatatea mintala, o componenta esentiala a sanatatii, este o stare de bunastare, o capacitate a mintii de a functiona normal si de a raspunde in mod corespunzator la stimulii mediului. Apoi vorbim despre tulburari mintale atunci cand aceasta stare de bine este tulburata de afectiunile psihiatrice. Individul nu poate sa se adapteze la situatii dificile sau dureroase si sa-si mentina echilibrul psihic.
Tulburarile psihice afecteaza 1 din 4 adulti sau 27% din populatia franceza.
75% dintre afectiunile psihiatrice incep inainte de varsta de 25 de ani.
Tulburarile psihice se pot manifesta in multe moduri si la varste diferite.
In majoritatea cazurilor, in timpul adolescentei, cu varste cuprinse intre 15 si 20 de ani, aceste tulburari apar, cel mai adesea acute.
Uneori, intre varsta cuprinsa intre 20 si 30 de ani, cand intra in forta de munca, apare o tulburare comportamentala, perturband viata persoanei.
Aparitia tulburarilor poate fi progresiva. Schimbari de atitudine, remarci bizare, retragerea din grupul de familie, distanta de prieteni, pierderea interesului pentru activitatile obisnuite.
In primul rand, nu intelegem sau nu vrem sa intelegem – le dam acestor comportamente o cauza externa: criza adolescentilor, eruptia cardiaca, esecul scolar, teama de examene sau consumul de droguri.
De asemenea, se intampla ca inceputul tulburarilor sa fie brutal (acest lucru este valabil in special in timpul schizofreniei) si implica un risc real pentru persoana si pentru cei din jurul lui: incercarea de sinucidere, agitatia extrema, violenta, fuga.
Alcool, droguri
Un psihiatru care a fost intrebat “dar de ce ia droguri?” A raspuns: pentru ca sufera.
Abuzul de droguri sau substante hipnotice de orice fel se refera la foarte multi oameni cu tulburari mintale. Aceste bauturi sunt la fel de mult pentru a calma durerea cauzata de simptome psihotice ca sa experimenteze o anumita placere. Ele pot duce la dependenta, dependenta.
Consumul de canabis scade semnificativ efectul drogurilor.
Alcoolul, in functie de pacient, agraveaza starea sa depresiva sau il face agresiv.
Specialistul va judeca realitatea si severitatea dependentei si va propune in cele din urma modalitati de a aduce pacientul la o temperare a consumului sau.
De asemenea, se pare ca stabilizarea bolii reduce consumul de substante toxice.
Un alt lucru la fel de important este si faptul ca oamenii au nevoie de psihologi si in probleme banale cum ar fi teama de a conduce sau diverse alte mici probleme. Depresia este o alta afectiunile psihica care trimite oamenii la psiholog. Netratata corespunzator depresia are toate sansele de a duce la afectiuni mai grave care pot deteriora viata individului.