Biofertilizatorii sunt definiti ca preparate care contin celule vii sau celule latente de tulpini eficiente de microorganisme care ajuta consumul de nutrienti din plantele culturale prin interactiunile lor in rizosfera atunci cand sunt aplicate prin seminte sau sol. Acestea accelereaza anumite procese microbiene in sol care maresc gradul de disponibilitate a nutrientilor intr-o forma usor asimilata de plante.
Foarte des, microorganismele nu sunt la fel de eficiente in mediul natural cum se asteapta sa fie si prin urmare culturile inmultite in mod artificial cu ingrasaminte bio selectionate eficient, joaca un rol vital in accelerarea proceselor microbiene in sol.
Utilizarea biofertilizatorilor este una din componentele importante ale managementului integrat al nutrientilor, deoarece este o sursa regenerabila de surse de nutrienti din plante pentru a completa ingrasamintele chimice pentru o agricultura durabila.
Mai multe microorganisme si asocierea acestora cu plantele de cultura sunt exploatate in productia de biofertilizatori. Ele pot fi grupate in moduri diferite in functie de natura si functia lor.
Tipuri de biofertilizatori:
Biofertilizatori de azot:
Acest tip de biofertilizatori ajuta agricultorii sa determine nivelul azotului din sol. Azotul este o componenta necesara care este utilizata pentru cresterea plantei. Plantele au nevoie de o cantitate limitata de azot pentru cresterea lor.
Tipul culturilor determina, de asemenea, nivelul de azot. Unele culturi au nevoie de mai mult azot pentru cresterea lor, in timp ce unele culturi au nevoie de cantitati mai mici.
De asemenea, tipul de sol determina faptul ca tipul de biofertilizanti este necesar pentru aceasta cultura. De exemplu, Azotobacteria este folosita pentru culturile de leguminoase; Rhizobium este necesar pentru culturile de leguminoase.
In mod similar, algele verzi verzi sunt necesare pentru a creste orezul in timp ce Acetobacter este folosit pentru a creste trestia de zahar. Aceasta inseamna ca aproape toate culturile au nevoie de diferite tipuri de biofertilizatori in functie de nevoile lor.
Biofertilizatori cu fosfor:
Biofertilizatorii cu fosfor sunt utilizati pentru determinarea nivelului de fosfor din sol. Nevoia de fosfor pentru cresterea plantelor este, de asemenea, limitata.
Imprastierea biofertilizantilor cu fosfor face ca solul sa obtina cantitatea necesara de fosfor. Nu este necesar ca un anumit tip de cultura sa fie utilizat cu un anumit tip de biofertilizatori cu fosfor. Acestea pot fi folosite pentru orice fel de culturi, de exemplu; Acetobacter, Rhizobium si alti biofertilizanti pot folosi fosfotika pentru orice tip de cultura.
Compost Biofertilizatori:
Composturile biofertilizatoare sunt cele care folosesc balegarul animal pentru a imbogati solul cu microorganisme utile si substante nutritive. Pentru a transforma deseurile de animale intr-un biofertilizator, microorganismele precum abcteria sufera procese biologice si ajuta la descompunerea deseurilor. Culturile fungice si culturile Azetobacter pot fi utilizate pentru biocultilizatorii de compost.
Galaxia de biofertilizatori
Phospho: Elibereaza fosfor insolubil in sol si fixeaza acest fosfor in minerale argiloase, care au o mare importanta in agricultura.
Rhizo: Rhizo Bacterial joaca un rol foarte important in agricultura prin inducerea nodulilor de fixare a azotului pe radacina leguminoaselor cum ar fi mazarea, fasolea si lucerna.
Azotobactor: Atmosfera contine 78% azot, care este un nutrient foarte important pentru cresterea plantelor. Azotobactor fixeaza azotul atmosferic in sol si il pune la dispozitia plantelor. Protejeaza radacinile de alti agenti patogeni prezenti in sol.
Trichoderma: Este un produs nepatogen si ecologic. Produsul este hiper-parazitar antagonist impotriva diferitilor agenti patogeni din domeniu si a agentului de bio-control, bine stabilit din punct de vedere economic.
Compozitor: (Compozitia culturii): Compostorul descompune orice materie organica, cum ar fi deseurile de plante moarte, deseurile de bovine etc., crescand astfel productivitatea solului.
Tricho-Card: Trichogramma este un distrugator eficient al oualor din multe specii de frunze si flori, tulpini, fructe, trapezoane etc. Se poate folosi intr-o varietate de culturi, precum si in plante horticole si ornamentale, cum ar fi trestia de zahar, brinjal, tomate, porumb, jawar, legume, citrice, mere negre etc.
Asadar, in mare parte acestea sunt cele mai importante detalii pe care ar trebui sa le cunoastem cu totii in ceea ce priveste ingrasamintele bio sau biofertilizatorii dupa cum mai sunt cunoscute acestea. Cei a caror principala ocupatie si sursa de venit este agricultura, la fel ca si cei cae cultiva diferite legume in propria gradina pentru propriul consum, cu siguranta au nevoie sa foloseasca asemenea ingrasaminte pentru propriile culturi, asa ca este indicat sa cunoasca multe informatii despre biofertilizatori.