Ce sunt accesoriile topografice?

Ce sunt accesoriile topografice?

0 Shares
0
0
0

Stiinta care este responsabila pentru studiul si descrierea detaliata a unei suprafete sau a unui teren este topografia.

Prin urmare, analizeaza in detaliu structurile care alcatuiesc aceasta suprafata, fie ea artificiala sau naturala. Acest lucru necesita monitorizarea diferitelor principii si proceduri, care faciliteaza activitatea de reprezentare grafica.

Intra pe https://www.nbtrade.ro/accesorii-topo/   si vei gasi mai multe modele de aparate topografice.

Cele mai relevante instrumente de topografie in activitatea topografica

Cu siguranta se stie deja ca aceste studii pot fi efectuate numai datorita diferitelor instrumente topografice. In plus, exista multe instrumente de care inspectorul are nevoie pentru a efectua o munca eficienta. Cu toate acestea, cele mai relevante si indispensabile atunci cand se efectueaza un studiu topografic sunt cele descrise mai jos:

Busola

Acest instrument topografic ofera indrumare datorita necesitatii unui ac magnetizat. La randul sau, acest ac semnaleaza nordul magnetic al Pamantului. Prin urmare, functionarea sa este guvernata de magnetismul pe care il are planeta Pamant.

Adica nordul geografic corespunde sudului magnetic. Acest lucru fiind foarte util pentru orientarea in spatiul de lucru al inspectorului.

Trebuie remarcat faptul ca exista modele de busole cu functionare GPS. Aceasta prezentare a acestui instrument prin locatia prin satelit este extrem de utila si este din ce in ce mai utilizata.

In plus, acest lucru are o orientare high-tech si ofera locatia exacta pe o harta, prin coordonate. Cu toate acestea, este posibil la mare sau munte sa nu functioneze foarte bine, deoarece aceste sisteme functioneaza prin triangulatie prin satelit.

Calculator

Acesta nu este un instrument special pentru supraveghere. Cu toate acestea, are o mare relevanta si este utilizat pentru efectuarea calculului aritmetic. De fapt, calculatoarele, in prezent, sunt concepute pentru a executa operatiuni mai complexe.

Daca apelam la un exemplu, exista calculatoare care se specializeaza in trigonometrie si statistica. In plus, dimensiunea lor le ofera caracteristica de a fi portabile.

Ruleta

De asemenea, cunoscut sub numele de un flexometru. Acest instrument topografic este fundamental pentru masurare. Seamana , de asemenea, cu  o banda gradata si flexibila. Permite masurarea suprafetelor curbate.

Statie totala

Acest instrument de topografie este de tip electro-optic, cu functionare bazata pe tehnologia electronica. Structura sa consta, in principiu, in integrarea unui contor de distanta, impreuna cu un microprocesor, intr-un teodolit.

In acest sens, este un instrument care are caracteristici pe care teodolitul nu le are. De exemplu, are cristal lichid alfanumeric sau (LCD) de afisare. De asemenea, are propria lumina, independenta de lumina soarelui, LED-uri pentru avertismente si calculator. In plus, are un tracker de traiectorie si poate fi utilizat pe computerele personale datorita formatului sau electronic.

Ele arata, de asemenea, programe diferite si simple, ale caror functii includ calcularea coordonatelor si a punctelor de staking.

In cazul in care nu stiai, compania TrimBLE produce prima statie totala in 1971. Si abia in anul 2000 apare prima statie totala care nu necesita utilizarea prismei, cu o raza de actiune de aproximativ 200 de metri.

Diverse marci de statii totale

Exista diferite marci si modele de statii totale, cu software diferit. Printre aceste branduri se numara:

· Leica.
· Nixon.
· Pentax.
· Sokkia.
· Piatra.
· Topcon.
· Trimble.

Istoria topografiei

Topografia este studiul formelor si caracteristicilor suprafetelor terestre . Topografia unei zone se poate referi la formele si caracteristicile suprafetei in sine, sau la o descriere (in special reprezentarea lor pe harti).

Topografia este un domeniu al geostiintei si al stiintei planetare si se preocupa de detaliile locale in general, incluzand nu numai relieful , ci si trasaturile naturale si artificiale, si chiar istoria si cultura locala. Aceasta semnificatie este mai putin frecventa in Statele Unite , unde hartile topografice cu contururi de inaltime au facut ca topografia sa fie sinonima cu relieful.

Topografia in sens ingust implica inregistrarea reliefului sau a terenului, calitatea tridimensionala a suprafetei si identificarea formelor de relief specifice; aceasta este cunoscuta si sub numele de geomorfometrie.

In utilizarea moderna, aceasta implica generarea de date de elevare in forma digitala ( DEM ). Se considera adesea ca include reprezentarea grafica a formei de relief pe o harta printr-o varietate de tehnici de reprezentare a reliefului cartografic , inclusiv linii de contur , nuante hipsometrice si umbrire in relief .

Termenul de topografie isi are originea in Grecia antica si a continuat in Roma antica, ca descriere detaliata a unui loc. Cuvantul provine din greaca τόπος ( topos , „loc”) si -γραφία ( -graphia , „scriere”).  In literatura clasica aceasta se refera la scrierea despre un loc sau locuri, ceea ce acum se numeste in mare parte „istorie locala”. In Marea Britanie si, in general, in Europa, cuvantul topografie este inca uneori folosit in sensul sau original.

Cercetarile militare detaliate din Marea Britanie (incepand cu sfarsitul secolului al XVIII-lea) au fost numite Ordnance Surveys , iar acest termen a fost folosit in secolul al XX-lea ca generic pentru topografii si harti sau pentru alte documente din domeniu.

0 Shares
You May Also Like
Istoria papalitatii

Istoria papalitatii

Preeminenta (primatul) episcopului Romei asupra intregii Biserici Catolice, o institutie cunoscuta sub numele de “papalitate”, a avut nevoie…