Samponul nu exista de ieri de azi, ci dateaza din vremurile antice. Acesta a aparut in India, si a fost utilizat de catre culturile antice. Denumirea englezeasca a termenului, este un derivat din cuvantul Chimpo, din hindi.
Chimpo face referire la actiunea unui masaj asupra capului, folosind un unei de par. Procesul de masaj a fost adoptat si de catre britanici, cu ajutorul lui Sake Dean Mohamed, acesta fiind un antreprenor din Bengali.
El a descis alaturi de nevasta sa, o baie cu vapori de aburi, si le pferea tratamente cu chimpo clientilor sai, iar pe parcurs, a devent un adevarat maestru al samponului atat pentru William al 4-lea, cat si pentru George al 4-lea.
De atunci si pana in prezent, chimpo s-a transformat in sampon, iar produsul a suferit o serie de modificari pozitive, astfel incat noi avem acum posibilitatea de a folosi sampon pentru diferite tipuri de par.
Samponul se poate gasi in zilele noastre sub forma lichida, sub forma de crema sau pasta, sub forma de pulbere sau aerosoli. Cel mai frecvent insa, intalnim sampon sub forma lichida, indiferent ca discutam despre sampoane Alfaparf Milano, sau sampoane ale altor branduri.
De-asemenea, tot in legatura cu sampoanele, trebuie facuta precizarea ca, calitatea acestuia nu este limitata la o simpla spalare, ci parul trebuie sa fie frumos, stralucitor, usor de coafat, cu volum, suplu, moale la atingere, etc.
Tipuri de sampoane
Sampoanele cosmetice pe care le gasim pe piata in zilele noastre, au calitati de ingrijire si de infrumusetare particulare. In functie de fiecare persoana si de tipul de par pe care il are, exista diferite tipuri de sampoane pe piata, iar in urmatoarele randuri vom vedea pe scurt despre ce este vorba.
Sampoane clasice
Sampoanele clasice sunt cele mai des intalnite. Indiferent de magazinul in care veti intra pentru a va face cumparaturile, veti vedea la rafturi sampoane clasice de la diferiti producatori. Aceste sampoane clasice au o mare putere de spumare, curata foarte bine parul, si contin agenti tension-activi anionici.
Sampoanele clasice pot fi impartite in sampoane pentru par gras sau uscat, in functie de concentratia bazei de spalare, si in functie de anumiti aditivi pe care ii au in compozitie.
Tot in aceasta categorie includem si sampoanele pentru copii, care sunt numite sampoane blande, si care au baza de spalare cu mai putin detergent, insa si aceste sampoane au in compozitie de cele mai multe ori agenti tensioactivi aionici foarte slabi, dar si amfoterici sau nonionici.
Sampoane colorate
Aceste sampoane reinvie culoarea naturala a parului, si au in compozitie de cele mai multe ori musetel, care din cauza flavonoidelor din compozitie, intareste blondul natural. Extractul de nuc din aceste sampoane intareste culoarea bruna, in timp ce henna confera reflexiile rosii, Aceste sampoane au efect antiparazitare si efect antiseptic.
Sampoane tratament
Aceste sampoane contin in afara de baza pentru spalare si anumiti constituienti care in afara de curatarea parului, au proprietati terapeutice.
Sampoane pentru par gras
Sampoanele pentru par gras au proprietati detergente foarte bune, dar si o actiune mica de conditionare a firelor de par. In majoritatea sampoanelor pentru par gras exista urmatoarele ingrediente: lemnul de Panama, care limiteaza seoboreea reactionala, cysteina, uleiul de cade care are actiune antifungica si antibacteriana, taninul care are rol astrigent, sau argila care are rol absorbant al sebumului.
Sampoane pentru par uscat
Sampoanele pentru par uscat, fragil s deteriorat, din cauza decolorarii si a vopsirii parului, curata bland si ofera o buna conditionare firelor de par. Aceste sampoane au in compozitie ulei de ricin, ulei de avocado, ulei de vizon, dar si diferiti agenti esentiali grasi. Aceste sampoane sunt foarte utile pentru ca fac ca pieptanatul parului sa fie mult mai usor de realizat.
Sampoane pentru spalare frecventa
Aceste sampoane pot fi folosite in fiecare zi. Ele contin concentratii de agenti tensioactivi anionici, sau tensioactivi amfoteri sau neionogeni mai putin agresivi. Sampoanele din aceasta categorie nu determina seboree reactionala, si au un bun efect cosmetic,
Acestea sunt asadar cele mai frecvente tipuri de sampoane spre care va puteti indrepta atentia, iar atunci cand trebuie sa alegeti un sampon, cu siguranta trebuie sa tineti cont in primul rand de tipul dvs. de par. Daca aveti parul gras, va fi necesar sa folositi un sampon care sa spele nu doar pielea capului ci si firele de par.
In cazul in care aveti parul aspru si ondulat, este important sa folositi un sampon hidratant, care sa va permita infuzarea parului cu umezeala. Daca aveti in schimb parul deteriorat sau uscat, atunci folositi sampoane nutritive, si care au un continut bogat de vitamine. Pentru parul vopsit, folositi un sampon special pentru parul vopsit.
Asadar, acestea sunt informatii de baza pe care cu siguranta fiecare persoana trebuie sa le cunoasca in ceea ce priveste samponul, dat fiind faptul ca fiecare persoana foloseste acest produs.