Conform definitiei gasite pe Wikipedia, “Tritan este numele de marca pentru un poliester comercializat de Eastman Chemical. Este un termoplastic amorf transparent din familia copoliesterilor. Ofera un bun compromis de proprietati, combinand rezistenta termica, mecanica si chimica, pe langa transparenta sa.
Mai mult de 600 de produse pentru contactul cu alimentele, cum ar fi sticle, biberoane, ustensile de bucatarie, cutii de conserve, piese de procesare a alimentelor etc. sunt fabricate din plastic Tritan.
Activismul sau in domeniul sanatatii mediului l-a determinat sa lupte pentru interzicerea biberonelor si a paharelor pentru copii fabricate din plastic care contine bisfenol A (BPA), un aditiv comun care imita structura hormonului estrogen si care a fost asociat in mai multe studii cu o gama larga de afectiuni grave ale sanatatii.
Daca sunteti in cautarea unei sticle fara BPA, concentrati-va pe Tritan. Se presupune ca nu contin BPA, dar sunt si inofensive pentru sanatate?
Polimerul sintetic Tritan copoliester este fabricat de o companie americana numita Eastman Chemicals. Diverse sticle de apa potabila folosesc acest material, chiar daca provin de la alti producatori.
Materialul termoplastic este lipsit de gust, sigur pentru alimente, rezistent la caldura, rezistent la rupere si poate fi spalat in masina de spalat vase pana la 80 de grade. Cu o buna formabilitate, o stabilitate ridicata si alte proprietati pozitive ale produsului, tritanul este un material atractiv pentru multe obiecte, inclusiv pentru sticlele de bauturi.
Sticle Tritan fara BPA, dar din plastic
Tritanul este foarte usor si stabil si, prin urmare, este un plastic interesant pentru sticlele de bauturi. Acest plastic nu contine Bisfenol A (BPA), care este aprobat in multe regiuni (nu in toate), dar care este din ce in ce mai respins de multi consumatori. Pana cand vor fi disponibile date privind problemele de sanatate ale Tritanului, se poate recomanda o sticla din plastic: ca alternativa la sticlele din plastic, care sunt considerate sigure datorita BPA pe care il contin.
De ce sa folosesti o asemenea sticla?
Sticla de tritan ideala care combina toate avantajele sticlei, otelului inoxidabil, aluminiului si plasticului. Sticla apa tritan, relativ noi si fara substante, vor inlocui din ce in ce mai mult sticlele conventionale, fiind deja lider in acest domeniu. este inodor ca sticla si arata ca sticla. Sticla trian nu numai ca nu contine BPA si plastifianti, cum ar fi ftalatii, dar este si foarte rezistent si usor. Cu toate acestea, calitatea are un pret.
Avantajele unei sticle Tritan
- puternic si durabil – practic incasabil
- foarte usoara si, prin urmare, perfecta pentru calatorii
- fara substante nocive si plastifianti, cum ar fi BPA, BPS, ftalati etc.
- absolut insipid si inodor
- se poate spala in masina de spalat vase (se poate spala in cosul superior de cateva sute de ori)
- termostabil pe termen lung pana la 90°C. Pe termen scurt, de asemenea, mai mult, astfel incat apa fiarta pentru ceai poate fi, de asemenea, turnata inauntru.
- transparenta, nivelul de umplere al sticlei este imediat vizibil12oz-colectie
- durata de viata mai mare decat sticlele conventionale din polipropilena si, prin urmare, mai durabile
Ce poti gasi in apa potabila?
Arsenic: EPA a estimat in 2000 ca aproape 36 de milioane de oameni au baut apa care continea arsenic la sau mai mult de 3 parti per miliard – nivelul pe care NRDC a cerut sa fie stabilit ca standard de apa potabila. „EPA a intarziat actualizarea standardului de arsen care a fost emis initial in anii 1960, dar in cele din urma i-am facut sa cedeze si sa actualizeze numarul de arsen pe baza stiintei moderne la inceputul anilor 2000”, spune Olson. De atunci, nivelurile de arsenic din toata tara au scazut ca urmare, adauga el, dar contaminantul merita sa fiti atenti.
Nitrati: desi nitratii se gasesc in mod natural in plante si sol in concentratii scazute, ei au devenit un contaminant larg raspandit datorita utilizarii lor ca ingrasamant. Scurgerile de la fermele fabrici se varsa in apele de suprafata si subterane si ajung in apa noastra potabila. EPA a stabilit o limita de 10 parti per milion pentru nitrati, care pot fi daunatori pentru femeile insarcinate si pentru sugari. In cazuri rare, sugarii expusi pot dezvolta sindromul bebelusului albastru, o boala potential fatala care impiedica sangele sa transporte oxigen.
Contaminanti radioactivi: Majoritatea elementelor radioactive care se gasesc in apa potabila apar in mod natural, dar materialul radioactiv din productia de arme nucleare, energie si medicamente poate ajunge, de asemenea, in proviziile de baut prin scurgeri sau depozitarea necorespunzatoare a deseurilor. Expunerea poate provoca cancer sau insuficienta renala.
Clorura de vinil: Folosit pentru a face produse din plastic din PVC, cum ar fi unele tevi, acest contaminant care cauzeaza cancer se poate scurge din conductele mai vechi din PVC si a fost gasit in apa potabila a unui numar mic de comunitati din intreaga tara.
Perclorat: Aceasta substanta chimica toxica pe scara larga, utilizata in combustibilul pentru rachete, explozivi si incendii rutiere, poate interfera cu productia de hormoni tiroidieni.