Ce este inteligenta emotionala si cum o poti dezvolta?

Ce este inteligenta emotionala si cum o poti dezvolta?

0 Shares
0
0
0

Inteligenta emotionala este capacitatea de a intelege propriile emotii si de a le percepe pe ale altora intr-o foarte mare masura. Aceasta competenta din zona abilitatilor soft joaca un rol cheie, in special pentru cooperarea eficienta, relatiile interpersonale si buna comunicare la locul de munca. Inteligenta emotionala descrie capacitatea de a recunoaste, regla si intelege emotiile – atat cele persoanle, cat si ale altora.

Aceasta ajuta in conectarea cu ceilalti, in construirea unor relatii empatice, in comunicarea eficineta, in gestionarea conflictelor si in exprimarea propriilor sentimente.

Studiile au aratat ca inteligenta emotionala este egala, daca nu uneori mai importanta decat inteligenta traditionala. Potrivit unui studiu realizat in 2016, inteligenta emotionala este mai probabil sa conduca la o munca eficienta in echipa decat un IQ ridicat. Alte studii au descoperit ca inteligenta emotionala ridicata duce la performante mai bune la locul de munca si la abilitati de conducere.

Inteligenta emotionala inseamna intelegerea propriilor emotii si a celorlalti oameni. Inteligenta emotionala ridicata ajuta la:

  • Colaborarea eficienta cu membrii echipei;
  • Gandirea inainte de a actiona sau de a reactiona;
  • Reducerea reactiilor sau impulsurilor emotionale;
  • Rezolvarea dificultatilor– atat acasa, cat si la locul de munca;
  • Tratarea conflictelor;
  • Comunicarea eficienta la locul de munca;
  • Rezolvarea problemelor;
  • Construirea unor relatii stranse;
  • Confruntarea cu emotiile personale;
  • Empatizarea cu ceilalti.

In primul rand, este important ca o persoana se se cunoasca foarte bine pe ea insasi. O mare parte a inteligentei emotionale, este recunoasterea si intelegerea propriilor emotii si modul in care acestea ii afecteaza pe cei din jur. Dar inainte de a putea intelege aceasta influenta, trebuie ca persoana sa inteleaga emotiile in sine. Pentru a face acest lucru, se recomanda participarea la un workshop inteligenta emotionala Bucuresti.

Cel mai bun mod de a creste constientizarea de sine la locul de munca este ca persoana sa se conecteze cu sarcinile zilnice ale obiectivelor mai mari ale echipei sau ale companiei. Acest lucru permite sa vvada de ce lucreaza in prezent la o anumita sarcina. Apoi, atunci cand trebuie sa ia o decizie, va stii deja de ce munca sa este importanta si, prin urmare, poate lua o decizie bine informata.

Odata intelese emotiile, persoana va putea exersa la reglarea emotiilor printr-un management atent. Aceasta este o mare parte a autocontrolului. Scrierea unui jurnal este primul pas catre mindfulness. Odata ce dobandeste experienta in jurnal, se va putea folosi de constientizarea de sine imbunatatita pentru a nota si a numi reactiile emotionale. De exemplu, care este prima sa reactie cand ceva nu merge bine la serviciu. Cunoasterea bune a emotiilor va ajuta in calatoria catre o mai buna auto-gestionare.

Ascultarea activa este de asemenea foarte importanta. Acest lucru inseamna a asculta pentru a intelege cealalta persoana. Persoana nu are timp de gandire pentru ce va raspunde, doar va trebui sa isi acorde toata atentia la ceea ce spune cealalta persoana. Ascultarea activa sau intelegatoare promoveaza empatia, conexiunea si increderea intre sine si interlocutor. Elementele importante in ascultarea activa sunt comunicarea non-verbala si limbajul corpului.

Cum se poate dezvolta inteligenta emotionala?

Inteligenta emotionala, sau EQ, continua sa fie o abilitate din ce in ce mai populara in lumea profesionala. Multi s-ar putea sa se intrebe de ce inteligenta emotionala continua sa creasca in importanta in randul colegilor intr-un loc de munca in evolutie. Mai simplu spus, inteligenta emotionala nu este o tendinta.

Marile companii au compilat dovezi statistice ca angajatii cu inteligenta emotionala afecteaza fara indoiala rezultatul final. De fapt, companiile cu angajati care au un nivel ridicat de inteligenta emotionala inregistreaza cresteri majore ale vanzarilor totale si ale productivitatii.

Intr-un loc de munca competitiv, dezvoltarea abilitatilor de EQ este vitala pentru succesul tau profesional.

Comunicarea asertiva ajuta la castigarea respectului fara a parea prea agresiv sau prea pasiv. Oamenii inteligenti din punct de vedere emotional stiu sa-si comunice opiniile si nevoile intr-un mod direct, respectandu-i totusi pe ceilalti.

In cazurile de conflict, izbucnirile emotionale si sentimentele de furie sunt frecvente. Persoana inteligenta emotional stie sa ramana calma in situatii stresante. Ei nu iau decizii impulsive care pot duce la probleme si mai mari. Ei inteleg ca in momente de conflict scopul este o rezolutie si fac o alegere constienta de a se concentra pe asigurarea faptului ca actiunile si cuvintele lor sunt aliniate cu asta.

In conversatii, oamenii inteligenti din punct de vedere emotional asculta claritate in loc sa astepte doar sa le fie randul sa vorbeasca. Ei se asigura ca inteleg ceea ce se spune inainte de a raspunde. De asemenea, acorda atentie detaliilor nonverbale ale unei conversatii. Acest lucru previne neintelegerile, permite ascultatorului sa raspunda corect si arata respect fata de persoana cu care vorbeste.

0 Shares
You May Also Like