Care este momentul in care trebuie consultat un psihoterapeut?

Care este momentul in care trebuie consultat un psihoterapeut?

0 Shares
0
0
0

Fiecare are faze dificile in viata lor prin care trebuie sa treaca. In aceste vremuri de criza, poate fi dificil sa afle singur daca psihoterapia ar fi o modalitate de a face fata cu bine acestei faze. Multe persoane care sufera de probleme de sanatate mintala cauta ajutor psihologic profesional, prea tarziu sau chiar niciodata, de teama stigmatizarii, pentru ca fortele proprii sunt insuficiente sau pentru ca nu stiu daca au nevoie de un psihoterapeut.

Fiecare a cincea persoana din Romania sufera de boli mintale, dar doar aproximativ 30% cauta ajutor sub forma de psihoterapie. Multi oameni sufera inutil. Ei au adesea ganduri precum ca nu sunt suficienti de bolnavi pentru psihoterapie sau cum ca pot sa o faca fara psihoterapie. Suferinta celor afectati se poate agrava daca nu cauta ajutor profesional. Oricare ar fi nevoile tale, eu iti pot oferi suport psihologic personalizat.

Prin urmare, este important sa stie cand este util sa vada un psihoterapeut pentru a reduce suferinta pe termen lung prin psihoterapie. Pentru ca, cu cat cauta si accepta ajutor mai devreme, cu atat sunt mai mari sansele unei recuperari rapide si de lunga durata a psihicului.

Limitarea actiunilor din viata de zi cu zi: Psihoterapia poate ajuta atunci cand apare senzatia ca grijile determina viata de zi cu zi si ca se experimenteaza limitari persistente, cum ar fi insomnia, dificultati de concentrare, pierderea motivatiei sau proasta dispozitie.

Relatiile sociale au de suferit:  Atunci cand grijile si problemele pun o presiune asupra relatiei cu partenerul, prietenii sau familia, este important sa nu se mai ignore sau sa se accepte aceste conflicte interpersonale, ci sa se caute ajutor profesional, deoarece socializarea este esentiala pentru bunastarea psihologica.

Atunci cand hobby-urile nu mai aduc o bucurie, cand exista dificultati cu motivatia, este foarte clar ca apare pierderea interesului. Acesta este un alt indicator care ofera un indiciu ca sprijinul poate fi util.

In timpul sarcinii, corpul feminin se afla intr-o faza de schimbari majore. Nivelul de progesteron creste cu un factor de 10 pana la 15, iar cresterea estrogenului este, de asemenea, foarte mare. Potrivit studiilor, aceste modificari hormonale au un impact asupra debitului cardiac, volumului sanguin, absorbtiei nutrientilor in intestin si asupra metabolismului.

Pe langa procesele fizice, hormonii afecteaza in primul rand si procesele mentale. Femeia insarcinata isi doreste sa faca miscare si sa manance cat mai bine si in mod responsabil si, in general, sa se comporte adecvat in viata de zi cu zi.

Aceasta pretentie personala si asteptarile sociale pot tulbura si speria o femeie insarcinata si pote scadea starea de spirit. In timpul sarcinii este necesara ingrijirea intensiva care poate fi preluata de rude, iar ingrijirea psihica poate fi preluata de catre un psihoterapeut, deoarece sprijinul profesional din partea moaselor si a medicilor ginecologi nu este uneori destul de suficient.

Experienta clinica arata ca femeile insarcinate sunt adesea singure cu sentimentele lor, nu indraznesc sa comunice emotii negative sau sunt incapabile sa-si evalueze in mod adecvat anxietatea sau depresia.

Cum sa iti dezvolti inteligenta emotionala?

Oamenii inteligenti emotional sunt automotivati, iar atitudinea lor ii motiveaza pe altii. Isi stabilesc obiective si sunt rezistenti in fata provocarilor.

Nu subestima puterea atitudinii tale. O atitudine negativa ii infecteaza cu usurinta pe altii daca o persoana ii permite. Oamenii inteligenti emotional au constientizarea starilor de spirit ale celor din jur si isi pazesc atitudinea in consecinta.

Ei stiu ce trebuie sa faca pentru a avea o zi buna si o perspectiva optimista. Aceasta ar putea include un mic dejun sau un pranz grozav, angajarea in rugaciune sau meditatie in timpul zilei sau pastrarea citatelor pozitive la birou sau la computer.

Oamenii inteligenti din punct de vedere emotional sunt constienti de sine si intuitivi. Sunt constienti de propriile emotii si de modul in care ii pot afecta pe cei din jur. De asemenea, ei preiau emotiile si limbajul corpului altora si folosesc acele informatii pentru a-si imbunatati abilitatile de comunicare.

O parte importanta a cresterii inteligentei tale emotionale este sa poti accepta critici. In loc sa se ofenseze sau sa se supere, oamenii cu EQ inalt isi iau cateva momente pentru a intelege de unde vine critica, cum ii afecteaza pe altii sau propria lor performanta si cum pot rezolva in mod constructiv orice problema.

Oamenii inteligenti emotional stiu sa empatizeze. Ei inteleg ca empatia este o trasatura care arata putere emotionala, nu slabiciune. Empatia ii ajuta sa se relationeze cu ceilalti la un nivel uman de baza. Deschide usa pentru respectul si intelegerea reciproca intre oameni cu opinii si situatii diferite.

Oamenii inteligenti din punct de vedere emotional au abilitati excelente de conducere. Ei au standarde inalte pentru ei insisi si ofera un exemplu pentru altii. Ei iau initiativa si au abilitati excelente de luare a deciziilor si de rezolvare a problemelor. Acest lucru permite un nivel mai ridicat si mai productiv de performanta in viata si la locul de munca.

0 Shares
You May Also Like
Istoria papalitatii

Istoria papalitatii

Preeminenta (primatul) episcopului Romei asupra intregii Biserici Catolice, o institutie cunoscuta sub numele de “papalitate”, a avut nevoie…