Ce este grupul VAG

Ce este grupul VAG?

0 Shares
0
0
0

Sunt mari sansele ca in cazul in care vreti sa va cumparati un autoturism, sa aveti de gand sa achizitionati un model care apartine grupului VAG. Cu siguranta, nu toata lumea stie ce este grupul VAG, motiv datorita caruia vom discuta despre acest grup, in randurile care urmeaza.

Grupul Volkswagen care mai este numit si Volkswagen AG, este la momentul de fata principalul producator german de automobile, fondat de guvernul german in 1937 pentru a produce in masa o „masina a oamenilor” la preturi reduse. Sediul central al VAG este in Wolfsburg, Germania.

Compania a fost initial operata de Frontul German al Muncii (Deutsche Arbeitsfront), o organizatie nazista.

Inginerul austriac de automobile Ferdinand Porsche, care era responsabil pentru designul original al masinii, a fost angajat de Frontul German al Muncii in 1934 si a fost deschis terenul pentru o noua fabrica din statul Saxonia Inferioara in 1938.

Izbucnirea celui de-al doilea razboi mondial in 1939 a avut loc inainte ca productia in masa sa poata incepe, iar fabrica a fost reconfigurata pentru a produce echipamente si vehicule militare. Implicarea militara a companiei Volkwagen, a facut din fabrica sa o tinta pentru inamici, iar la sfarsitul razboiului fabrica era in ruina. A fost reconstruita sub supravegherea britanica, iar productia in masa a Volkswagen a inceput in 1946.

Controlul companiei a fost transferat in 1949 guvernului Germaniei de Vest si statului Saxonia Inferioara. La momentul respectiv, mai mult de jumatate din autoturismele care erau produse in tara, erau modele ale companiei Volkswagen.

Productia Volkswagen s-a extins rapid in anii 1950. Compania a introdus camioneta Transporter in 1950 si Karmann Ghia coupe in 1955. Vanzarile in strainatate au fost in general pe masura asteptarilor in majoritatea tarilor exportatoare, dar din cauza dimensiunilor reduse ale masinii, aspectului neobisnuit rotunjit si conexiunii istorice cu Germania nazista, vanzarile in Statele Unite au fost initial lente.

Cu toate acestea, masina a inceput sa fie acceptata pe masura ce anii 1950 au progresat, iar Volkswagen of America a fost infiintata in 1955. Agentia americana de publicitate Doyle Dane Bernbach a fost angajata sa reprezinte marca in 1959, iar rezultatul a fost o campanie publicitara de referinta care a ajutat la popularizarea masinii „Beetle”, si a promovat dimensiunea si designul neconventional ca un avantaj pentru consumator.

Campania a avut un mare succes, iar Beetle a fost timp de multi ani cel mai popular automobil importat in Statele Unite, dar si in diverse alte tari europene.

Volkswagen Beetle

Desi Volkswagen a facut multe modificari de detaliu la Beetle, designul de baza al motorului din spate si forma rotunjita au ramas aceleasi. Compania a dezvoltat alte modele de motoare spate, cu un stil mai modern si o inginerie imbunatatita, dar niciunul nu a avut succes la fel ca Beetle.

Concurenta de la masinile mici cu designuri mai moderne si finantele din ce in ce mai tulbure ale companiei au dictat in cele din urma o schimbare a filozofiei corporative, catre dezvoltarea unor modele de masini mai contemporane si mai sportive.

Ca urmare, Volkswagen a inceput sa renunte treptat la masinile sale cu motor spate in anii 1970, inlocuindu-le cu design-uri cu tractiune fata cu motor frontal. Prima dintre aceste masini noi a fost K70 scoasa pe piata in 1970, urmata de Passat in 1973.

Cu toate acestea, cel mai semnificativ a fost Golf, numit initial Rabbit in Statele Unite, care a fost introdus in 1974. Volkswagen Golf a avut un succes de vanzari instantanee, inlocuind efectiv Beetle din imaginea companiei, si devenind in cele din urma cel mai bine vandut model Volkswagen la nivel mondial.

Proprietatea comuna asupra companiei Volkswagen avuta de catre guvernul Germaniei de Vest si statul Saxonia Inferioara a continuat pana in 1960, cand compania a fost deznationalizata in cea mai mare parte, cu vanzarea a 60% din actiunile sale catre public. Din anii 1950, Volkswagen a deschis fabrici in toata lumea, inclusiv in Mexic, Brazilia, China, Belgia, Ungaria, Spania, Rusia, India, Slovacia si Statele Unite.

Pe langa autoturisme, compania produce si autoutilitare si vehicule comerciale. Volkswagen detine alte cateva companii de automobile, inclusiv Audi si Porsche in Germania, SEAT (Sociedad Española de Automóviles de Turismo) in Spania, Škoda in Republica Ceha, Bentley in Regatul Unit, Lamborghini in Italia si Bugatti in Franta.

La mijlocul anului 2015, Volkswagen a detinut pentru scurt timp distinctia de a fi cel mai mare producator auto din lume in functie de volum, dupa ce a depasit Toyota Motor Corporation. Cu toate acestea, la scurt timp dupa aceea, Volkswagen s-a confruntat cu o criza de relatii publice, atunci cand Agentia SUA pentru Protectia Mediului (EPA) a stabilit ca masinile cu motor diesel ale producatorului contineau software care modifica performanta vehiculului pentru a trece testele de emisii.

Volkswagen a recunoscut ca a instalat un asemenea software si a rechemat in fabrica peste 10 milioane de automobile din intreaga lume. Numai in Statele Unite, producatorul auto s-a confruntat cu amenzi de peste 4 miliarde de dolari, iar mai multi oficiali Volkswagen au fost gasiti ulterior vinovati de diverse infractiuni. In ciuda scandalului, vanzarile Volkswagen la nivel mondial au continuat sa creasca.

In 2019, Volkswagen a incheiat productia Beetle, care a suferit diverse reproiectari de-a lungul a opt decenii.

0 Shares
You May Also Like