Ce este diabetul si cum se tine sub control?

0 Shares
0
0
0

Diabetul este o afectiune foarte des intalnita in zilele noastre si din ce in ce mai multe persoane se confrunta cu aceasta tulburare a metabolismului. Pe termen lung, aceasta boala se asociaza cu complicatii pe termen lung. De aceea, depistarea timpurie are un rol extrem de important in tinerea sub control a afectiunii.

In unele cazuri, diabetul duce la orbire, afectiuni ale inimii si ale vaselor de sange, precum si la accidente vasculare cerebrale ori insuficienta renala. Din pacate, diabetul este o boala cronica care se caracterizata prin hiperglicemie care inseamna cresterea nivelului glucozei in sange peste limitele normale.

Va intrebati cum apare aceasta boala si care ii sunt cauzele? Ei bine, majoritatea alimentelor pe care le consumam se transforma in glucoza care este indispensabila vietii. Insa, atunci cand aceasta creste peste limitele normale, se transforma in diabet zaharat si devine periculoasa pentru organism.

Diabetul este intalnit din ce in ce mai frecvent in randul persoanelor active. Potrivit Federatiei Internationale a Diabetului, peste 300 de milioane de persoane din intreaga lume sunt afectate de aceasta boala. In ultimii ani, din cauza bolilor “moderne”, a stresului si a unei alimentatii necorespunzatore, cazurile de diabet au inregistrat o crestere spectaculoasa.

O crestere deloc imbucuratoare se inregistreaza in randul copiilor si adolescentilor si asta din cauza modificarii stilului de viata care a dus la cresterea sedentarismului si a obezitatii. Persoanele care sufera de diabet prezinta un risc crescut de insuficienta cardiaca. Insa boala inregistreaza si succese.

Acesta se bazeaza pe cooperarea pacientului la schema de tratament facuta de medicul specialist. Diabetul este o boala cronica ce nu este transmisibila, fiind cunsocuta ca o tulburare a metabolismului. Aceasta afectiune apare in momentul in care organismul nu produce suficienta insulin ori cand acesta nu o poate folosi in mod eficient.

Insulina este un hormon ce este produs de pancreas si care este necesar preluarii glucozei din sange. Glucoza este un fel de zahar care se gaseste in sange, fiind principal sursa de energie pentru corpul nostru.

Obligatiile bolnavului

Dupa depistarea bolii, pacientul va trebui sa urmeze un regim alimentar foarte strict care este individual pentru fiecare persoana in parte. Acesta va trebui sa manance 5-6 mese pe zi in cantitati mici, iar sear ava trebui sa manance cu doua ore inainte de culcare.

Zaharul si alimentele dulci vor disparea cu desavarsire, iar in bauturile nealcoolice se vor folosi indulcitorii artificiali. De asemenea, cerealele, paine si pastele se vor consuma cu restrictive. Vor trebui evitate prajelile si se vor consuma mai mult alimente fierte. Fructele si legumele sunt recomandate.

Nu evitati sa faceti sport, deoarece acesta va imbunatateste calitatea vietii si pune sangele in circulatie. In cazul diabeticilor, sedentarismul trebuie combatut cu plimbari in aer liber sau orice alt tip de miscare.

0 Shares
You May Also Like